16 Jun 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Time&Work / Boats&Streams)

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Simple Interest & Compound Interest)
Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Time&Work / Boats&Streams):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for SBI Clerk & IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.




00:00:00

1.If 3 men or 5 boys can do a work in 62 days, how long would 12 men and 11 boys take to complete the work?
15 days
14 days
16 days
14 days
10 days
1). 3 men = 5 boys
12 men = 5 / 3 × 12 = 20 boys
5 boys can do a work in 62 days.
(20 + 11) boys can do the work in 62 × 5 / 31 = 10 days.
Answer: E
2.Pradeep can complete a job in 15 hours. Gandhi alone can complete the same job in 10 hours. Pradeep worked for 9 hours and then quit. How many hours will Gandhi take to complete the remaining job alone?


4 hours
5 hours
6 hours
12 hours
None of these
2).In 9 hours, Pradeep can finish 3/5 work.
Suppose Gandhi can finish the work in x hours.
Then, 3/5 + x/10 = 1
or, (6 + x) / 10 = 1
x = 10 – 6 = 4 hours.
Answer: A

3.35 men can do a piece of work in 15 days. How many men would be required to do the same piece of work in 25 days?
20
25
40
21
None of these
3).25 : 15 : : 35 : x (Indirect proportion)
or, x = 15 × 35 / 25 = 21.
Answer: D

4.Ajay can do a piece of work in 25 days. Ajay and Vijay together can do the same piece of work in 20 days. If they are paid 1875 for the work, how much money would Vijay get
475
375
350
450
485
4). Work done by Ajay in one day = 1/25
Work done by Vijay in one day = 1/20 – 1/25
= 5 – 4 / 100 = 1/100
Ajay worked four times more than Vijay. Let Vijay get x. Then, Ajay will get 4x.
Then, x + 4x = 1875
x = 1875/5 = 375
Hence, Vijay gets 375.
Answer: B
5.8 men can complete a piece of work in 12 days. 4 women can complete the same piece of work in 48 days and 10 children can complete that piece of work in 24 days. In how many days can 10 men, four women and 10 children together complete the work?
12 days
15 days
6 days
8 days
None of these
5).Work done by (8 × 12) men = (4 × 48) women = (10 × 24) children
1 man = 2 women = 2.5 children
Required number of days = 10 × 24 / (10 × 2.5 + 4 × 2.5/2 + 10)
= 10 × 24 /40
= 6 days.
Answer: C

6.A man swims downstream from one point to another which is 6 km apart in 1.5 hours. It covers the same distance upstream in 2 hours. Find the speed of the man in still water.
4 kmph
4.1 kmph
4.2 kmph
3.5 kmph
4.5 kmph
6). Speed of man downstream = 6 / 1.5 kmph = 4 kmph
Speed of man upstream = 6 / 2 = 3 kmph
or, Speed of man = 1 / 2 × (4 +3) kmph
= 3.5 kmph.
Answer: D

7.Sharma can row 36 km upstream in 4 hours. If the speed of the stream is 3 kmph, then find how far he can go downstream in 6 hours.
68 km
72 km
70 km
65 km
75 km
7). Speed of the stream = 3 kmph
Let the speed of Sharma be x kmph.
According to the question, 36 / (x – 3) = 4
x = 36/4 + 3 = 9 kmph
Distance travelled downstream in 6 hours
= 6 × (9 + 3) = 72 km.
Answer: B
8.A boat takes 8 hours to cover a distance while travelling upstream. Whereas while travelling downstream, it takes 6 hours, If the speed of the stream is 4 kmph, what is the speed of the boat in still water?
16 kmph
18 kmph
28 kmph
Cannot be determined
None of these
8). Let the speed of the boat in still water be x kmph.
Then, (x + 4) ×6 = (x – 4) × 8
or, 6x + 24 = 8x – 32
or, x = 28 kmph.
Answer: C
9.A man can swim a certain distance downstream in 2 hours and return in 7 hours. If the rate of stream is 5 kmph then what is the speed of man in still water?
12 kmph
10 kmph
6 kmph
8 kmph
9 kmph
9).Let the speed of the man in still water be x kmph.
Then, (x + 5) × 2 = (x – 5) × 7
or, 2x + 10 – 7x + 35 = 0
or, 5x = 45
or, x = 9.
Answer: E

10.A boat covers a distance of 135 km downstream in 9 hours. To cover the same distance upstream, the boat takes 6 hours longer. What is the speed of the man in still water?
12 kmph
10 kmph
14 kmph
15 kmph
18 kmph
10).Let the speed of the man in still water be x and the speed of the stream be y.
Downstream speed = x + y
And upstream speed = x – y
Now, x + y = 135 / 9 = 15 ... (i)
And x – y = 135 / 15 = 9 ... (ii)
Solving equation (i) and (ii), we get
x = 12 kmph, y = 3 kmph.
Answer: A





Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)


More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here