2 Jun 2017

Practice Reasoning Question For RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (Inequality)

Practice Reasoning Question For RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (Puzzle):
Practice Reasoning Question For RBI Grade B & Upcoming Exams 2017 (Inequality):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for RBI Grade B 2017 Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for RBI Grade B & and all other Competitive examination can use this.

Directions (1-5): In these questions, certain symbols have been used to indicate relationships between elements as follows:
·        P @ Q means P is not smaller than Q.
·        P # Q means P is not greater than Q.
·        P $ Q means P is neither greater than nor smaller than Q.
·        P + Q means P is neither smaller than nor equal to Q.
·        P % Q means P is neither greater than nor equal to Q.

1). Statements: Y $ W, W @ O, O # H
Conclusions:
I. Y + O                         
II. H % W                      
III. H + Y
a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

2). Statements: B + M, M @ Z, Z $ C
Conclusions:
I. C + M
II. B + Z
III. C + B
a)   All follows
b)   Only I and III follows
c)   Only I follow
d)   Only III follow
e)   Only II follow

3). Statements: N @ S, S % M, M + H
Conclusions:
I. M # N
II. N + H
III. M + N
a)   Only II follows
b)   Only I and II follows
c)   Only III follows
d)   Only II and III follows
e)   None of these

4). Statements: L @ U, U + A, A $ G
Conclusions:
I. G $ L
II. L # G
III. L + A
a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

5). Statements: J # W, W + A, A @ F
Conclusions:
I. F $ W
II. F % W
III. J  + F
a)   None follows
b)   Only II follow
c)   Only I follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

Directions (6-10): In these questions, certain symbols have been used to indicate relationships between elements as follows:
·        A % B means A is either smaller than or equal to B.
·        A - B means A is greater than B.
·        A # B means A is neither greater than nor smaller than B.
·        A $ B means A not smaller than B.
·        A @ B means A is either greater than or equal to B.

6). Statements:  U # F, F $ W, W - K
Conclusions:
I. K $ U
II. K # U
III. W @ U
a)   Only I and II follows
b)   Only II and III follows
c)   Only I and III follows
d)   None follows
e)   All follows

7). Statements: H @ D, D - B, B $ W
Conclusions:
I. B $ H
II. W $ H
III. D $ W
a)   Only II follows
b)   Only I and III follows
c)   Only I follow
d)   Only III follow
e)   None of these

8). Statements: V $ F, F % P, P - J
Conclusions:
I. J $ F
II. P – V
III. V - J
a)   None follows
b)   Only I follow
c)   Only II follow
d)   Only III follow
e)   Only II & III follows

9). Statements: Q $ T, T % G, Q - N
Conclusions:
I. Q $ G
II. N $ T
III. N – G
a)   Either I or II only follows
b)   I and II only follows
c)   Only II follow
d)   II and III only follows
e)   Only I follow

10). Statements: A $ T, T % C, C @ F
Conclusions:
I. A # T
II. A @ F
III. C – A.
a)   Only II follows
b)   Only III follows
c)   Only I and II follows
d)   Only II and III follows
e)   None of these

Answers:
1)a   2)e   3)e   4)d   5)b   6)d    7)c     8)c    9)e  10)b

Explanation With Answer Key:
1). Y < W, W ≥ O, O ≤ H
Y > O
H = W
H > Y
Answer: a)

2). B > M, M ≥ Z, Z < C
C > M not follows
B > Z follows
C > B not follows
Answer: e)

3). N ≥ S, S < M, M > H
M ≤ N not follows
N > H not follows
M > N not follows
Answer: e)

4). L ≥ U, U > A, A < G
G < L not follows
L ≤ G not follows
L > A follows
Answer: d)

5). J ≤ W, W > A, A ≥ F
F = W not follows
F < W follows
J > F not follows
Answer: b)

6). U = F, F < W, W > K
K < U
K = U
W ≥ U
Answer: d)

7). H ≥ D, D > B, B < W
B < H follows
W < H not follows
D < W not follows
Answer: c)

8). V < F, F ≤ P, P > J
J < F  not follows
P > V  follows
V > J not follows
Answer: c)

9). Q < T, T < G, Q ≤ N
Q < G follows
N < T not follows
N > G not follows
Answer: e)

10). A < T, T ≤ C, C ≥ F
A = T not follows
A ≥ F not follows
C > A follows

Answer: b)


For More SBI PO 2017 Practice Questions - Click Here