16 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For SBI & IBPS 2017 Exams (Alphanumeric Symbols)

Practice Reasoning Questions For SBI & IBPS 2017 Exams (Alphanumeric Symbols):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for SBI & IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.



00:00:00

Directions (Q. 1-5): These questions are based on the following letter / number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions that follow.
R D A K 5 V I 2 M J E N 9 7 U Z V 1 W 3 H 4 F Y 8 P 6 T G

1.Which element will be sixth to the right of nineteenth from the right end?
5
Z
V
1
None of these

1). Sixth to the right of nineteenth from the right end = 19 – 6 = 13th from right end = V.
Answer: C
2.Which element will be eighth to the left of seventeenth from the left end?
M
J
8
5
None of these
2).Eighth to the left of seventeenth from the left end = 17 – 8 = 9th from left end = M.
Answer: A

3.Which element will be tenth to the right of fourteenth from the left end?
F
Y
8
P
None of these
3).Tenth to the right of fourteenth from the left end = 10 + 14 = 24th from left end = Y.
Answer: B

4.How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant but not immediately followed by a vowel?
None
One
Two
Three
More than three
4). K 5 V
N 9 7
V 1 W
W 3 H
H 4 F
Y 8 P
P 6 T .
Answer: E
5. Four of the following are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
E9J
Z1U
HF3
Y48
V25
5). E + 2 =9 ; E – 1 =J
Z + 2 = 1 ; Z – 1 = U
H + 2 = F ; H – 1 = 3
Y – 2 = 4 ; Y + 1 = 8
V + 2 =2 ; V – 1 = 5
So Y 4 8 does not belong to that group.
Answer: D

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below it.
Digits in the numbers are to be coded as follows


Conditions:
i) If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel their codes are to be interchanged.
ii) If both the first and the last letters are consonants both are to be coded as the code for the first letter.
iii) If both the first and the last letters are vowels both are to be coded as the last letter.
6.MUPRKE
8@5#18
4@5#14
4@5#18
8@5#14
None of these
6). MUPRKE - 8@5#14
Condition (i) follows.
Answer: D

7.EWMAPH
89©435
894©58
894©53
89©458
None of these
7). EWMAPH - 894©53
No condition follows.
Answer: C
8.MARKET
4©#184
4©1#84
4©#18$
4#©148
None of these
8). MARKET - 4©#184
Condition (ii) follows.
Answer: A
9.DAIMWU
2©749@
@©749@
@©7498
2©7492
@©7492
9).DAIMWU - @©7492
Condition (i) follows.
Answer: E

10.AMTHDU
@$423@
@4$32@
@4$32©
©4$32@
None of these
10).AMTHDU - @4$32@
Condition (iii) follows.
Answer: B



Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here