23 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO 2017 (Blood Relation/Coding-Decoding New Pattern)

Practice Reasoning Questions For NICL AO 2017 (Data Sufficiency / Inequality)
Practice Reasoning Questions For NICL AO 2017 (Blood Relation/Coding-Decoding New Pattern)  :
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for NICL AO 2017  was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams & all other Competitive examination can use this material.





00:00:00

Direction (Q.1-3): Study the following information carefully and answer the below questions.
There are 12 members in a family and there are four married couples of two different generations. B is a grandmother of S. C is the sister-in-law of F or vice-versa. T is a brother of F, who has only one son. P is the grandson of R, who is the father-in-law of D. B married to J, who is the father-in-law of E, who has only one child. H is the mother of T. G is the daughter of D, who is the brother-in- law of E.
1.If C has a daughter then, what is the relation between number of female members and male members in the family?

Female > Male
Male > Female
Female = Male
Data Inadequate
None of these

Directions (Q. 1-3):

1).If C has a daughter means then the number of female members in the family is 6
∴ female = male.
Answer: C
2.How is G related to S?

Sister
Brother
Niece
Cousin
Cannot be determined
2). G’s father is the brother of S’s mother. Hence, G is a cousin of S.
Answer: D

3.SHow is D related to E and H?

Brother-in-law, Son
Sister-in-law, Mother-in-law
Brother-in-law, Son-in-law
Brother-in-law, Mother-in-law
None of these
3).D’s sister’s husband (E) is the brother-in-law and D’s wife’s mother (H) is a mother-in-law. Hence, D related to E and H is bother-in-law and Son-in-law.
Answer: C

4.Introducing a boy, A girl said, He is the only son of the, only brother of my grandfather’s only daughter. How is the boy related to the girl?

Brother
Cousin
Niece
Nephew
None of these
4). Grandfather’s only daughter – girl’s mother
Her mother’s only brother – her uncle
Her uncle’s only son – her cousin
∴ the boy is the cousin of the girl.
Answer: B
5.If ‘M+N means M is the mother of N’, ‘M×N means M is the father of N’, ‘M@N means M is the daughter of N’, ‘M$N means M is the Son of N’ then how U is related to T in the following expression?
P × T $ R @ U

Grandfather
Grandson
Father-in-law
Cannot be determined
None of these
5).

The gender of U is not given, so we can’t determine the answer.
Answer: D

Direction (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the below questions.
In a certain code language,
‘Fuel containing carbon dioxide’ is written as ‘$H8 $R8 #Q3 #G2’
‘Natural gas and petrol’ is written as ‘@D16 $R6 #D5 @Q1’
‘Have seen natural fires’ is written as ‘$Y1 $H14 $H10 #D5’
‘The energy is released’ is written as ‘@L17 $J19 @K2 #H4’
6.What is the code for ‘Chemical’ in the given code language?

#4D
$4H
#8H
@4D
None of these
Directions (Q. 6-10): Numbers: Difference between the total number of letters in the word and the corresponding number for the last letter of the given word.
Letters: Three letters apart from the letter, which is second from the right end of the word.
Symbols: If the word contains only one vowel then put the symbol ‘@’ else if contains two vowels then put the symbol ‘$’ else more than two vowels means put ‘#’.
6).Chemical
(i) Total letters in the word is 8
Corresponding number for the letter ‘L’ is 12
∴ the difference is 8 ~ 12 = 4
(ii) Three letters apart from ‘A’ is ‘D’
(iii) The word contains more than 2 vowels hence, put #
∴ the code is ‘#4D’.
Answer: A

7.Which among the following option can be used for getting the code for ‘Fuel Energy’?

$8H $R8 @L17 @D16
#Q3 @K2 $J19 @Q1
#G2 $R8 $J19 $H10
$Y1 $J19 $8H #D5
None of these
7).The possible codes are there in option d).
Answer: D
8.What is the word for ‘$H14’ in the given code language?
Have
Seen
Fires
Natural
None of these
8).The corresponding word is ‘Fires’.
Answer: C
9.How is ‘Consumption’ written in this code language?
#4S
@3R
$8T
#3R
None of these
9). The code for ‘Consumption’ is ‘#3R’.
Answer: D

10.What is the symbol for the word ‘Danger’ in the given code language?
@
$
#
Either a) or b)
None of these
10).The word ‘Danger’ contains two vowels. Hence, put the symbol ‘$’.
Answer: B



Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here