5 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For Upcoming IBPS Exams 2017 (Syllogism)

Practice Reasoning Questions For Upcoming IBPS Exams 2017 (Syllogism New Pattern)
Practice Reasoning Questions For Upcoming IBPS Exams 2017 (Syllogism) :
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for IBPS Exams and all other Competitive examination can use this.




00:00:00

Directions: (Q. 1 – 5) In each question below, there are three or four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically not follow(s) from the given statements.

1). Statements:
Some jeeps are tapes.
All tapes are buses.
Some boats are jeeps.
Some scooters are buses.
Conclusions: I. Some scooters are tapes.
II. Some boats are buses.
III. Some jeeps are scooters.
IV. All buses are tapes.

All not follows
Only IV not follows
Only II and IV not follow
Only III not follows
None of these

1).

Answer: A
2). Statements:
Some bikes are rooms.
No room is sofa.
All sofas are tables.
Some tables are desks.
Conclusions:
I. Some sofas are desks.
II. No room is table.
III. Some bikes are tables.
IV. No desk is room.
None follows
Only I follow
Only either II or III follows
Only III and IV follow
All follow
2).

Answer: A

3). Statements:
Some spoons are forks.
Some forks are bowls.
All bowls are plates.
Some plates are utensils.
Conclusions: I. Some utensils are forks.
II. Some plates are forks.
III. Some plates are spoons.
IV. Some utensils are spoons.
Only I not follow
Only II not follows
Only I & III not follow
Only II, III & IV not follow
None of these
3).

Answer: E

4). Statements:
Some rings are letters.
All letters are bangles.
All bracelets are bangles.
Some bangles are pendants.
Conclusions:
I. Some rings are bangles.
II. Some letters are pendants.
III. Some bracelets are rings.
IV. No pendant is ring.
All not follows
Only I not follow
Only II, III & IV not follow
Only IV not follows
None of these
4).

Answer: C

5). Statements:
Some doors are walls.
All walls are floors.
All floors are rooms.
Some rooms are codes.
Conclusions: I. All walls are rooms.
II. Some rooms are doors.
III. Some rooms are walls.
IV. Some floors are doors.
None follows
Only I & II not follow
Only II & III not follow
Only II, III & IV not follow
All follows
5).

Answer: E


Directions: (Q. 6-10): In each question below, there are three or four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow(s) from the given statements

6). Statements:
Some cards are notebooks.
Some notebooks are dictionaries.
Some dictionaries are files.
All files are envelopes.
Conclusions:
I. Some envelopes are notebooks.
II. Some files are books.
III. Some books are dictionaries.
IV. No book is an envelope.
None follows
Only I, II and III follow
Only II and III follow
Only III and IV follow
None of these
6).

Answer: A

7). Statements:
All cards are pins.
Some pins are tablets.
All tablets are needles.
Some needles are threads.
Conclusions:
I. Some needles are pins.
II. Some pins are cards.
III. Some threads are needles.
IV. Some needles are tablets.
None follows
Only I and II follow
Only I, II and III follow
Only II, III and IV follow
All follow
7).

Answer: E

8). Statements:
Some keys are letters.
All letters are locks.
All locks are numbers.
No number is a coin.
Conclusions:
I. Some keys are numbers.
II. All letters are numbers.
III. Some locks are keys.
IV. No coin is a letter.
Only I and II follow
Only I, II and III follow
All follow
Only II, III and IV follow
Only II and III follow
8).

Answer: C

9. Statements:
All cells are bins.
All bins are petals.
No petal is root.
All roots are leafs.
Conclusions:
I. No cell is bin.
II. No jungle is root.
III. All cells are petals.
IV. All leafs are roots.
Only I and II follow
Only II and III follow
Only I, II and III follow
All follows
None of these
9).

Answer: E

10. Statements:
Some floppies are CDs.
Some CDs are keyboards.
Some keyboards are computers.
Some computers are monitors.
Conclusions:
I. Some monitors are floppies.
II. No floppy is a monitor.
III. Some computers are CDs.
IV. Some keyboards are floppies.
Only I follow
Only I, III and IV follow
Only II follows
Only either I or II follows
None of these
10).

Answer: D