23 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Inequality)

Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Letter Coding / Alpha Numeric Symbols)
Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Inequality):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.




00:00:00

Directions (1-5): In the following questions the symbols @, c, £, ?and $ are used with the following meanings:
1) A @ B means A is neither equal to nor smaller than B.
2) A c B means A is neither greater nor smaller than B.
3) A £ B means A is not equal to B.
4) A ? B means A is neither greater than nor equal to B.
5) A $ B means A is either greater or equal to B.
1.Statements: L @ T, P ? T, K$L
Conclusions:
I. L@P
II. K@T
III. K@P

Only I and II follows
Only II and III follow
Only I and III follow
None follows
All follows

1).L > T, P < T, K≥L
L>P
K>T
K>P
All follows.
Answer: E
2.Statements: N ? S, S @ P, P £ M
Conclusions:
I. S @ M
II. P c N
III. M @ N.

None follows
Only I follow
Only II follows
Only III follows
Only II & III follows
2). N < S ... (i), S > P ... (ii), P≠ M ... (iii)
S > M
P = N
M > N
None follows.
Answer: A

3.Statements: R c U, U ? Q, W $ R
Conclusions:
I. W c U
II. W@U
III. Q@R

Only I follow
I and II only follows
Either I or II and III follows
II and III only follow
None of these
3).R = U, U < Q, W ≥ R
W=U
W>U
Q >R follows
Either I or II and III follows.
Answer: C

4.Statements: JcP, P$N, J£H
Conclusions:
I. J c N
II. H@P
III. J $ N

Only II follows
Only I and III follow
Only III follows
Only I follow
None of these
4). J = P ... (i), P ≥ N ... (ii), J ≠ H ... (iii)
J = N not follows
H > P not follows
J ≥ N follows
Answer: C
5.Statements: Z @ D, F c D, F $ G
Conclusions:
I. D c G
II. Z@G
III. D@G

Either I or III and II only follows
I and II only follows
Only I follow
II and III only follow
None of these
5). Z > D, F = D, F ≥ G
D=G
Z>G follows
D > G
Either I or III and II follows
Answer: A

Directions (6-10): In the questions given below, certain symbols are used with the following meaning:
1) A @ B means A is greater than B.
2) A + B means A is either greater than or equal to B.
3) A # B means A is smaller than B
4) A % B means A is either smaller than or equal to B.
5) A $ B means A is equal to B
6.Statements: G $ K, F @ J, K + Q, Q + F
Conclusions:
I. K $ F
II. F # K
III. G + F

Either I or II and III follows
I and II only follows
Only I follow
II and III only follow
None of these
6).G = K, F > J, K ≥ Q, Q ≥ F
K = F
F < K
G ≥ F
Either I or II and III follows.
Answer: A

7.Statements: T $ G, K @ P, M # T, P + M
Conclusions:
I. K @ T
II. G $ P
III. T @ P

Only I and II follows
Only II and III follow
Only I and III follow
None follows
All follows
7). T = G, K > P, M < T, P ≥ M
K > T
G = P
T > P
None follows.
Answer: D
8.Statements: G $ E, D # K, E # S, K % G
Conclusions:
I. S @ D
II. D# E
III. K + E

Only I and II follows
Only II and III follow
Only I and III follow
None follows
None of these
8).G = E, D < K, E < S, K ≤ G
S > D follows
D < E follows
K ≥ E not follows
Answer: A
9.Statements: R + N, S % B, A @ R, B $ A
Conclusions:
I. S $ N
II. A @ N
III. A + S

None follows
Only I follow
Only II follows
Only III follows
Only II & III follows
9). R ≥ N, S ≤ B, A > R, B = A
S = N not follows
A > N follows
A ≥ S follows.
Answer: E

10.Statements: W @ S, K % Z, U + W, S $ K
Conclusions:
I. U @ K
II. Z @ S
III. W @ Z

Only II follows
Only I and III follow
Only III follows
Only I follow
None of these
10). W > S, K ≤ Z, U ≥ W, S = K
U>K follows
Z>S not follows
W>Z not follows.
Answer: D




Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)


For More Practice Reasoning Questions - Click Here