19 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Letter Coding / Alpha Numeric Symbols)

Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Letter Coding / Alpha Numeric Symbols)
Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Letter Coding / Alpha Numeric Symbols):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.




00:00:00

1.If each of the five vowels along with the next letter of its immediate right in the alphabets are taken out and arranged one after other in the same order followed by remaining letters of the alphabet. Which of the following will be the eighth to the left of the twentieth letter from the left in the newly formed arrangement?
L
D
G
M
None of these
1).The five vowels are A, E, I, O and U
The next letter of the vowels is B, F, J, P and V
∴ the arrangement is, A, B, E, F, I, J, O, P, U, V, C, D, G, H, K, L, M, N, Q, R, S, T, W, X, Y, Z.
Hence 8th letter to the left of 20th letter from theleft is, 20 – 8 = 12th from the left end.
The 12th letter from the left end is D.
Answer: B
2.How many such pairs of letters are there are in the word CULTIVATION, each of which has as many letters between them in the word as they have between them in the English alphabet?
One
Two
Three
More than three
None
2).

Hence, three pairs of letter are there in the word.
Answer: C

3.How many meaningful English words can be formed with the letters ‘AILR’, using each letter only once in each word?
One
Two
Three
Four
More than four
3).RAIL, LAIR, LIAR, ARIL, RIAL, LIRA.
Hence, more than four meaningful words are formed.
Answer: E

4.If it is possible to make a meaningful word from the first, the second, the fourth, and the sixth letters of the word REPUBLIC, using each only once, which of the following will be the third letter of that word? If more than one such word can be formed, give ‘Y’ as the answer and if no such word can be formed, give ‘X’ as the answer.
L
R
E
Y
X
4).The words are RULE. LURE
Hence, the answer is ‘Y’.
Answer: D
5. If all the letters of the word ARITHMETIC are arranged in alphabetical order, then how many letters will be as far away from the beginning as they are in the given word?
None
One
Two
Three
More than three
5).

Answer: B

Direction (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the given question below.
S D 9 5 E # K 6 T I 8 P 1 % A 2 C λ L M U3 W @ N 4 © J $ 7 F B

6.How Many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a numeral and immediately preceded by a consonant?
None
One
Two
Three
None of these
6).S D 9 5 E # K 6 T I 8 P 1 % A 2 C λ L M U 3 W @ N 4 © T $ 7 F B.
Answer: C

7.In the given series, 1st, 2nd, 3rd element and so on are interchanged with 20th, 19th, 18th element and so on respectively, then which element will be 8thto the left of 20thelement from left end?
P
I
8
T
None of these
7).S D 9 5 E # K 6 T I 8 P 1 % A 2 C λ L MU 3 W @ N 4 © J $ 7 F B
Interchanged : M L λ C 2 A % 1 P 8I T 6 K # E 5 9 D S U3 W @ N 4 © J $ 7 F B
Hence, the 8th to the left of 20th element from left end is, T
Answer: D
8. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
EKI
P%C
LUW
3@©
N©7
8).E---(+2)---=K---(+3)----I
P---(+2)---=%---(+3)---C
L---(+2)---=U---(+2)----W
3--- (+2)--=@---(+3)---©
N---(+2)---=©---(+3)---7
Hence, LUW doesn’t belong to the group.
Answer: C
9.If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the 5th to the left of 12thelement from right end?
8
S
T
W
None of these
9).S D 9 5 E K 6 T I 8 P 1 A 2 C L M U 3 W N 4 J 7 F B
The 5th to the left of 12thelement from right end i.e. 17th element from the right end. Hence, the answer is ‘8’.
Answer: A

10.What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement? #K5 P1I CλA ?
2C%
U3L
λL2
W@M
None of these
10).#K5 P1I CλA ?
K is immediate right of # and 5 is 2rd to the left of # and the gap between the series i.e # to P is five and P to C is four and so on.
Hence, required series #K5 P1I CλA U3L.
Answer: B




Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)


For More Practice Reasoning Questions - Click Here