3 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO & Upcoming Exams 2017 (Miscellaneous)

Practice Reasoning Questions For NICL AO & Upcoming Exams 2017 (Input-Output & Miscellaneous)
Practice Reasoning Questions For NICL AO & Upcoming Exams 2017 (Miscellaneous):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


1). How many such pairs of letters are there in the word ‘GUARDIAN’ each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabets?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three

2). How many meaningful English words can be made with the letters TEBI using only once in each word?
a)    None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three

3). ‘MO’ is related to ‘PR’ and ‘BD’ is Related to ‘EG’ in the same way as ‘FH’ is related to?
a)   JM
b)   IL
c)   IK
d)   JL
e)   None of these

4). What should come next in the following number series?
9 8 9 8 7 9 8 7 6 9 8 7 6 5 9 8 7 6 5 4 9 8 7 6 5
a)   3
b)   4
c)   2
d)   1
e)   None of these

5). Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   ACD
b)   EGL
c)   GHO
d)   IKT
e)   JLV

6). Which of the following is the middle digit of the second highest among the following five numbers, when the digits are arranged in descending order within the number?
256   318   936   648   597  
a)   5
b)   6
c)   7
d)   3
e)   8

7). In a certain code language ‘pik da pa’ means ‘read the book’; ‘da na ja’ means ‘very good book’ and ‘na ka sa la’ means ‘It is very expensive’, which of the following means ‘read’ in that code?
a)   pik
b)   pa
c)   Either pik or pa
d)   da
e)   Cannot be determined

8). Janu correctly remembers that her brother’s birthday is after 8th August but before 12th August. Her sister correctly remembers that their bother’s birthday is after 10th August but before 15th August. On which day of August was definitely their brother’s birthday?
a)   10th
b)   11th
c)   10th or 11th
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). In a class of 50 students P is eighth from the top. S is 20th from bottom. How many students are there between P and S?
a)   24
b)   23
c)   26
d)   22
e)   Cannot be determined

10). Among A, B, C, D and F each scoring different marks in the annual examination, D scored less than only F among them. B scored more than A and C but less than D. Who among them scored least marks among them?
a)   A
b)   C
c)   B
d)   Data Inadequate
e)   None of these

Answers:
1)d  2)b  3)c   4)b   5)c  6)b   7)c   8)b  9)d  10)d

Explanation:
1). D)








2). B)
Only one word i.e. BITE

3). C)
M +3àP                   B  +3àE
+3àR                  D  +3àG
Then
+3àI
+3àK

4). B)
9  8 9 8 7 9 8 7 6 9 8 7 6 5 9 8 7 6 5 4 9 8 7 6 5, the next number in the series is 4.

5). C)
i). The corresponding number for A and C in the English alphabet is 1 and 3. The addition of 1and 3 is 4, and then the corresponding letter for 4 is D.
ii). A +2 àC
è All the options are satisfying above condition except option C)
è G +1 àH
So, c) GHO does not belong to that group.

6). B)
256    318    936    648    597
è Arrangement of digits in descending order within the number is,
652    831    963   864    975
è The middle digit of the second highest number is 6

7). C)
pik da pa = read the book
da na ja = very good book
na ka sa la = It is very expensive
On comparisons, weget‘read = either pik or pa’

8). B)
According to Janu, her brother’s birthday will be on August 9th, 10thor 11th
According to Janu’s sister, her brother’s birthday will be on August 11th, 12th, 13thor 14th.
So, 11th August is the birthday of their brother.

9). D)
The no.of students between P and S are = 50- (20+8) = 22.

10).  D)
F > D > B
B > A and C
We can’t determine either A or C is least among them.


Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS PO 2017



More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here