9 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Miscellaneous)

Practice Reasoning Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Coding - Decoding New Pattern & Inequality)
Practice Reasoning Questions For SBI Clerk 2017 & IBPS 2017 Exams (Miscellaneous):
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for SBI Clerk & IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.





00:00:00

Direction (Q. 1-5):In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/ symbols named (a), (b), (c) and (d). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and conditions that follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, marks (5) i.e. ‘None of these’ as your answer.
Conditions:
(i). If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant then both are to be coded as the code for vowel.
(ii). If the first letter is a consonant and the last letter is a vowel then their codes are to be interchanged.
(iii). If both the first and the last letters are vowels both are to be coded as the code for last letter.
1.UBTIZN
7δ©25%
7δ©257
%δ©25%
%δ©257
None of these
1). Condition (i) is applicable
Answer: B
2.KEIMPD


9423$1
1423$1
1423$9
9423$9
None of these
2).

Answer: C

3.IAVDRE
2@#982
4@#982
4@#894
4@#984
None of these
3). Condition (iii) is applicable


Answer: D

4.TFPZNI
26$%5©
©6$5%2
26$5%©
©6$5%©
None of these
4).Condition (ii) is applicable


Answer: C
5.RKMVNU
713#%8
813#%7
713%#8
713#%7
None of these
5). Condition (ii) is applicable


Answer: A
Direction (Q.6-7): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Rahul starts walking towards East from point G. He walks for 15m and then takes a left turn. He then walks for 9m and again takes a left turn. He reaches point F after walking for 7m. He takes a right turn, walks for 6m and reaches point K. He finally stops at point S after walking for 8m to the left of point K.

6.If Gokul walks 5m North from point G, takes a right turn and stops after walking for 18m. Then, in which direction is point K, with respect to Gokul’s final position?
South
North
South-east
North-west
East
Directions (Q. 6-7):


6). It is clear from the diagram that point K is North-west direction from Gokul’s final position.


Answer: D

7.How far is point ‘S’ from Rahul’s starting point?
12m
9m
18m
15m
None of these
7). Rahul’s starting point is G.
Hence, required distance is distance between G and S
= (9+6) = 15 metres
Answer: D
Direction (8-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code language, ‘smart coaching in summer’ is written as ‘mo ph rd jt’; ‘summer classes for students’ is written as ‘es na gk mo’; ‘coaching for tennis students’ is written as ‘na jt es bt’; ‘smart classes managed well’ is written as ‘cz gk ph xl’
8. What is the code ‘na’ stand for in the given code language?


Summer
Tennis
Classes
Either summer or well
Either students or for
Directions (Q.8-10):


8). Hence, na = either for or students
Answer: E
9. What will be code for ‘tennis classes’ in the given code language?
jt ph
rd bt
es rd
bt gk
gk es
9). Tennis = bt
Classes = gk
Hence , the answer is ‘bt gk’
Answer: D

10.What is the code for ‘well’ in the given code language?
xl
cz
Either ‘xl’ or ‘cz
gk
Either ‘xl’ or ‘ph’
10).Well = either cz or xl
Answer: C


        

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)



More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams  - Click Here