14 Jun 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO & RBI Grade B 2017 (Seating Arrangement & Puzzle)

Practice Reasoning Questions For NICL AO & RBI Grade B 2017
Practice Reasoning Questions For NICL AO & RBI Grade B 2017 (Seating Arrangement & Puzzle) :
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for NICL AO & RBI Grade B 2017  was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams & all other Competitive examination can use this material.


00:00:00

Direction (Q.1-5): Study the following information carefully and answer given questions below.
Twelve persons A, B, C, D, E, F, H, J, K, L, M and P are sitting around a circular table and all of them facing centre. There are six benches i.e. S1, S2, S3, S4, S5 and S6 around the table and two persons sit on each bench. Bench S3 is on immediate left of S6. There are two benches between S3 and S4. E sits on fourth to the right of C, who sits on bench S2. There are three persons between C and F. Both H and F is an immediate neighbour of A. F sits fourth to the right of E, who is sitting immediate left of L. Bench S2 is between bench S5 and S4. D sits on neither S2 nor S6. J sits in the same banch with C. There are three persons between M and P. A is sitting on the bench S1. M is sitting second to the left of F. B sits on neither S4 nor S6.

1. Which of the following pair is sitting on the bench S6?
L and M
M and H
E and L
M and K
None of these

1). Explanation:
Question (1-5):



The person M and K are sitting on the bench S6
Answer: D
2.Who among the following is sitting between D and J?
H
C
B
F
None of these
2). The person C is sitting between D and J
Answer: D

3. Who is sitting exactly opposite to B?
D
K
H
F
A
3). According to the arrangement, it clearly shows H sits exactly opposite to B.
Answer: C

4.Four of the following five are alive in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
DF
AM
LP
JD
BC
4). a)D ----- (+3) ------ F
b)A------ (+3) ----- M
c)L------ (+3) ------ P
d)J------ (+2) ------- D
e)B------ (+3) ------ C
Hence, option d) is not belongs to the group.
Answer: D
5. How many persons are sitting in the same place if all the persons are sitting in Alphabetical order staring from 'P’ in clockwise direction?
Three
Two
One
More than three
None
5).

There are three persons (C, D and L) are sitting in the same place.
Answer: A
Direction (Q.6-10): Study the following information carefully and answer given questions below. M, N, O, P, Q, R and S are seven boxes. They are kept one above the other but not necessarily in the same order. Each box contains different things i.e. Soaps, Paints, Bags, Books, Biscuits, Chocolates and Crackers. The each box is in different colors i.e. Red, Yellow, Green, Blue, Pink, Orange and White.
There are only three boxes are kept between P and S. Only one box is kept between Q and M. S is kept an immediately below the Chocolate box. Only one box is kept between Chocolate box and M, which is an Orange in color. There are three boxes between Red and Yellow color boxes. The S is not kept in the bottom of the stack. Q is kept above M. Only three boxes are kept between Crackers box and Soap box. Crackers box is kept an immediately above Q and in Yellow in color. The S box is not in Pink color. The box R is kept immediately below the books box. The box Q is in neither White nor Green color. Paint box is in Pink color and kept immediately above biscuits box. The box N has neither Bags nor Crackers. The Biscuits box is not in Green color.
6.Which of the following box is in Green color?
Chocolates box
Soaps box
Bags box
Biscuits box
Books box
6). Question (6-10):


The Bags box is in Green color. Answer: C

7. Which box is kept between N and M?
Box- R
Box- S
Box- P
Box-Q
None of these
7). The box- R is between N and M
Answer: A
8. Which of the following box is White in color?
Box –N
Chocolates box
Box- P
Biscuits box
Either c) or d)
8). The box- P is in White color and has Biscuits
Answer: E
9. Which of the following statement is true?
The box S has Biscuits
The box N is in Green color
The box P is in Green color
The Chocolate box is in Blue color
The Soap box is in Orange color
9). The statement d) is only true.
Answer: D

10.Four of the following five are alive in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
R – Paints
S – Books
Q – Bags
N – Soaps
O – Chocolates
10). R (+1)- Paints
S (+1)-- Books
Q (+1)-- Bags
N (-1)-- Soaps
O (+1)-- Chocolates
Hence, option d) is not belongs to the group.
Answer: D




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)


For More Practice Reasoning Questions - Click Here