12 Jul 2017

Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-29)

Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)
Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-29):
Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.




00:00:00

Direction (1-10): In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.
1). 2 11 38 197 1172 8227 65806
11
38
197
1172
8227
1) Ans.(d) The series is based on the following pattern:
11 = 2 × 3 + 5
38 = 11 × 4 - 6
197 = 38 × 5 + 7
1172 ≠ 197 × 6 - 8
1172 is wrong and it should be replaced by 197 × 6 - 8 = 1174
2. 16 19 21 30 46 71 107
19
21
30
46
71
2) Ans.(a)
The series is based on the following pattern:
107 - 71 = 36
71 - 46 = 25
46 - 30 = 16
30 - 21 = 9
21 - 19 = 2≠4
19 should be replaced by 17 for which 21 - 17 = 4
3. 7 9 16 25 41 68 107 173
107
16
41
68
25
3) Ans.(d)
The series is based on the following pattern:
16 = 9 + 7
25 = 16 + 9
41 = 25 + 16
68 ≠ 41 + 25
68 should be replaced by 66.

4. 4 2 3.5 7.5 26.25 118.125
118.125
26.25
3.5
2
7.5
4) Ans.(c)
The series is based on the following pattern: ×0.5,×1.5,×2.5,×3.5,×4.5
Obviously, 3.5 Is the wrong number which should be replaced by 3.

5). 16 4 2 1.5 1.75 1.875
1.875
1.75
1.5
2
4
5) Ans.(b)
The series is based on the following pattern: ×0.25,×0.5,×0.75,×1,×1.25
Obviously, 1.75 is the wrong number which should be replaced by 1.5.
Directions (6-10): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?
6. 57% of 394 - 2.5% of 996 = ?
215
175
200
180
205
6) Ans.(c)
Sol. Approx value
= (50 + 7)% of 400-1/40×1000
= 200 + 28 - 25 = 203 ≈ 200
Since we have taken excess value in calculation, we will take less than the calculated value as the approximate value.

7. 96.996 × 9.669 + 0.96 = ?
860
870
1020
940
1100
7) Ans.(d)
Sol. Approx value = 97 × 9.7 = 940.9 ≈ 940

8. 3/5×1125/1228×7= ?
7
12
9
4
15
8) Ans.(d)
Sol. Approx value= 3/5×1125/1227×7= 3.85=4
9. (√339 ×25)÷30= ?
12
15
24
21
9
9) Ans.(b)
Sol. √339≈18
Then (18×25)÷30=450/30=15

10. (638 + 9709 - 216) ÷ 26 = ?
275
365
420
300
390
10) Ans.(e)
Sol. Approx value = (640 + 9700 - 200) ÷ 26
= 10140 ÷ 26 ≈ 390


11. 421 / 35 × 299.99 / 25.05 = ?^2
22
24
28
12
18
11). (?)^2 ≈ 420 / 35 × 300 / 25 = 12 × 300 / 25 = 12 × 12
? = √(12 × 12) = 12
Answer: d)

12. √(197) × 6.99 + 626.96 = ?
885
725
825
650
675
12). (?) ≈√(196) × 7 + 627 = 14 × 7 + 627 = 98 + 627 = 725
Answer: b)
13.19.99 × 15.98 + 224.98 + 125.02 = ?
620
580
670
560
520
13). ? = 19.99 × 15.98 + 224.98 + 125
≈ 20 × 16 + 225 + 125 = 320 + 225 + 125 = 670
Answer: c)
14.3214.99 + 285.02 + 600.02 – 4.01 = ?
3650
4100
4200
3225
3400
14). ?≈ 3215 +285 +600 – 4 = 4100 – 4 ≈ 4100
Answer: b)
15. ?% of 1239.96 + 59.87% of 449.95 = 579.05
35
15
25
20
30
15). [(? × 1240) / 100] + [(60% of 450) / 100] ≈ 580
or, ? × 12.40 + 270 = 580
or. ? × 12.40 = 580 – 270 = 310
? = 310 / 12.40 = 25
Answer: c)
Directions (16-20): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?
16. 475+64% of 950=900+?
183
233
1983
1863
None of these
16) Ans.(a)
475+64% of 950-900 = 475+608-900 = 183
17. (0.064)×(0.4)^7=(0.4)^?×(0.0256)^2
17
2
18
3
None of these
17) Ans.(b)
(0.064)×(0.4)^7=(0.4)^?×(0.0256)^2
(0.4)^3×(0.4)^7 〖/(0.4)〗^(4×2)=(0.4)^?
? = 3+7-8 = 2
18. 133.008×2.97-111.87+74.13=?
381
234
357
290
399
18) Ans.(c)
133.008×2.97-111.87+74.13 ≈ 357

19. 20% of 1/5 of 2250 = 50 + ?
55
90
50
40
45
19) Ans.(d)
? = 90 – 50 = 40

20. 9 + 0.99 + 9.09 + 99.09 + 90.09 =?
208.26
210.36
281.36
250.36
200.26
20) Ans.(a)
9 + 0.99 + 9.09 + 99.09 + 90.09 = 208.26
21. [ (16)^3 × (6)^2 ] / (4)^3 = ?^2
16
32
42
48
52
21). ?^2 = (16^3 × 6^2) / 4^3 = 4^6 × 6^2 / 4^3
4^3 × 6^2 = 8^2 × 6^2
? = 8 × 6 = 48
Answer: d)

22. √(2304)×√? = 2832
3481
3691
4891
2642
3923
22). 48 ×√? = 2832
√? = 2832 / 48 = 59
? = 3481
Answer: a)

23. 345 / 23 / 5 = √√?
256
92
1296
81
2401
23). 345 / (23 × 5) = √√ ?
Or, √√? = 3
? = (3 × 3)^2 = 81
Answer: d)
24. 3√103823 = ? + 23
29
26
34
24
27
24). ? + 23 = 3√103823
= 3√(47 × 47 × 47)
Or, ? = 47 – 23 = 24
Answer: d)

25. 150% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
110
95
150
90
100
25). 150% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
Or, (? × 1015) / (35 × 100) = [(150 × 750) / (100 × 25)] - 16
Or, (?× 29) / 100 = 45 – 16 = 29
? = 100
Answer: e)

Directions (26-30): In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer.
(a) If x ≥ y
(b) If x ≤ y
(c) If x < y
(d) If x > y
(e)If relationship between x and y cannot be established
26) I. x^2-3x-88=0
II. y^2+8y-48=0

a)
b)
c)
d)
e)
26) Ans.(e)
Sol. x^2-3x-88=0
⇒x^2-11x+8x-88=0
⇒x(x-11)+8(x-11)=0
⇒ (x+8)(x-11)=0
⇒ x = -8 or 11
II. y^2+8y-48=0
⇒y^2+12y-4y-48=0
⇒y(y+12)-4(y+12)=0
⇒ (y-4)(y+12)=0
⇒ y = -12 or 4
Hence, it cannot be established.
27) I. 5x^2+29x+20=0
II. 25y^2+25y+6=0

a)
b)
c)
d)
e)
27) Ans.(c)
Sol. I. 5x^2+29x+20=0
⇒ 5x^2+25x+4x+20=0
⇒ 5x(x+5)+4(x+5)=0
⇒ (5x+4)(x+5)=0
⇒ x=-5 or (-4)/5
II. 25y^2+25y+6=0
⇒ 25y^2+15y+10y+6=0
⇒5y(5y+3)+2(5y+3)=0
⇒ (5y+2)(5y+3)=0
⇒ y=(-3)/5 or (-2)/5
Hence, x < y
28) I. 2x^2-11x+12=0
II. 2y^2-19y+44=0

a)
b)
c)
d)
e)
28) Ans.(b)
Sol. I. 2x^2-11x+12=0
⇒ 2x^2-8x-3x+12=0
⇒ 2x(x-4)-3(x-4)=0
⇒ (2x-3)(x-4)=0
⇒ x=4 or 3/2
II. 2y^2-19y+44=0
⇒ 2y^2-8y-11y+44=0
⇒ 2y(y-4)-11(y-4)=0
⇒ (y-4)(2y-11)=0
⇒ y = 4 or 11/2
Hence, x ≤ y
29) I. 3x^2+10x+8=0
II. 3y^2+7y+4=0

a)
b)
c)
d)
e)
29) Ans.(b)
Sol. I. 3x^2+10x+8=0
⇒ 3x^2+6x+4x+8=0
⇒ 3x(x+2)+4(x+2)=0
⇒ (3x+4)(x+2)=0
⇒ x = -2 or (-4)/3
II. 3y^2+7y+4=0
⇒3y^2+3y+4y+4=0
⇒ 3y(y+1)+4(y+1)=0
⇒ (y+1)(3y+4)=0
⇒ y=-1 or (-4)/3
Hence, x ≤ y
30) I. 2x^2+21x+10=0
II. 3y^2+13y+14=0

a)
b)
c)
d)
e)
30) Ans.(e)
Sol. I. 2x^2+21x+10=0
⇒ 2x^2+20x+x+10=0
⇒ 2x(x+10)+1(x+10)=0
⇒ (2x+1)(x+10)=0
⇒ x=(-1)/2 or -10
II. 3y^2+13y+14=0
⇒ 3y^2+6y+7y+14=0
⇒ 3y(y+2)+7(y+2)=0
⇒ (3y+7)(y+2)=0
⇒ y=-2 or y=(-7)/3
Hence, relationship between x and y cannot be established