3 Jul 2017

Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS RRB (Clerk/PO) Prelims Exam with Detailed Solution

Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS RRB Prelims (Clerk/PO) Exam with Detailed Solution
Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS RRB (Clerk/PO) Prelims Exam with Detailed Solution:
Dear Readers, Here we have given the full set of Number Series Questions asked in Previous Year IBPS RRB Prelims (Clerk/PO) Exam with Detailed Solution. Candidates those who are preparing for IBPS RRB 2017 can make use it.



Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS RRB (Clerk/PO) Prelims:
Credits: www.ibpsguide.com
1). 4, 4, 6, 12, 24, ?
Solution: (Difference of Difference)



2). 3, 1.5, 1.5, 2.25, 4.5, ?
Solution:
×0.5, ×1, ×1.5, ×2, ×2.25
Answer is- 11.25

3). 2, 4, 11, 37, 153, ?
Solution:
(2×1)+2=4
(4×2)+3=11
(11×3)+4=37
(37×4)+5=153
(153×5)+6=771
Answer is- 771

4). 9, 14, 21, 32, 45, ?
Solution: (Difference)
 
5). 3, 10, 22, 39, 61, ?
Solution: (Difference)
6). 2, 7, 14, 25, 38, ?
Solutions : Difference of Difference
2+5 (5+2) = 7
7+7 (7+4) = 14
14 + 11(11+2) = 25
25+ 13 (13+4) = 38
38 + 17 (17+2) = 55

7). 6, 6, 8, 14, 26, ?
Solutions: Difference of Difference – 2,4,6,8
6+0 (0+2) = 6
6+2 (2+4)= 8
8+6 (6+6)= 14
14+12 (12+8) = 26
26+20 (20+10) = 46

8). 3, 5, 13, 43, 177, ?
Solutions:
3×1+2=5
5×2+3=13
13×3+4=43
43×4+5=177
177×5+6=891
Answer: 891

9). 4, 2, 2, 3, 6, ?
Solutions:
X0.5, x1, x1.5, x2, x2.5… = 15

10). 3, 9, 22, 42, 69, ?
Solutions : Difference of Difference
3+6 = 9
9+13 (6+7) = 22
22+20 (13+7) = 42
42+27 (20+7) = 69

69+34 (27+7) = 103

11). 3, 8, 15, 26, 39, ?
Solution: (Difference of prime number)
3+5=8
8+7=15
15+11=26
26+13=39
39+17=56
Answer- 56

12). 5, 5, 7, 13, 25, ?
Solution: (Difference of Difference- 2, 4, 6, 8, 10)
5+0(0+2)=5
5+2(2+4)=7
7+6(6+6)=13
13+12(12+8)=25
25+20(20+10)=45
Answer- 45

13). 5, 11, 24, 71, ?
i. 5+6= 11
(6×2+13) = 13 Difference of Difference
ii.  11+13= 24
(13×3+23) = 47 Difference of Difference
iii. 24+47= 71
(47×4+33) = 215 Difference of Difference
iv. 71+215= 286
Answer-286

14). 1, 3, 9, 31, 129, ?
1×1+2, 3×2+3, 9×3+4, 31×4+5, 129×5+6
Answer- 651

15). 8, 4, 4, 6, 12, ?
8×0.5, 4×1, 4×1.5, 6×2, 12×2.5
Answer- 30

16).  3, 1.5, 1.5, 2.25, 4.5, ?     
Solutions
 3×.5= 1.5
1.5×1=1.5
1.5×1.5=2.25
2.25x2 = 4.5
4.5x2.5=11.25.
Answer- 11.25

17).  2, 4, 11, 37, 153, ?         
Solutions
2×1+2= 4
4×2+3= 11
11×3+4= 37
37x4+5 = 153
153x5+6 = 771
Answer- 771

18).  9, 14, 21, 32, 45, ?           
Solutions
Difference of Prime No: 5, 7, 11, 13, 15, 17
Answer: 62

19).  4, 4, 6, 12, 24, ?
4+0 = 4
4+2 = 6
6+6 = 12
12+12 = 24
24+20 = 44
Answer- 44
diff of diff 2, 4, 6, 8

20).  4, 3, 4.5, 8.75, 20, ? .                       
4*0.5+1= 3
3*1+1.5= 4.5
4.5*1.5+2=8.75
8.75*2+2.5= 20
20*2.5+3 = 53
Answer- 53

21). 6, 4, 5, 11, 39, ?
Solution:
6×1-2=4, 4×2-3=5, 5×3-4=11, 11×4-5=39, 39×5-6=189

22). 14, 7, 7, 14, 56, ?
Solution:
14×0.5=7, 7×1=7, 7×2=14, 14×4=56, 56×8=448

23). 2, 3, 7, 16, 32, ?
Solution:
2+12=3, 3+22=7, 7+32=16, 16+42=32, 32+52=57

24). 8, 14, 24, 38, 56, ? 
Difference of Difference 4, 4, 4, 4, 4,4

25). 5, 7, 13, 25, 45, ?
Difference of Difference 4, 6, 8, 10.


26). 12, 6, 12, 48 ?
Solution:
12÷2 = 6
6x 2= 12
12 x 4 = 48
48 x 8 = 384

27). 4, 5, 9, 18, 34, 59, ?
Solution:
Difference +12 + 22, + 32

28). 14, 24, 38, 56, 78 ?
Solution:
Difference of Difference 4, 4, 4, 4


29). 8, 6, 9, 23, 87 ? 
Difference x1-2, x2-3, x3-4...

30). 12.5, 14.5, 18.5, 24.5, ?
Difference 2, 4, 6, 8,  of deference 2,2,2,2 


31). 4, 16, 26, 34, 40, ?
Solution:
Difference of 12,10,8,6, ....
Answer is-  44

32). 825, 582, 501, 474, 465, ?
Difference of 35,34,33,32, 31
Answer is - 462

33). 8, 12, 24, 60, 180, ?
×1.5, ×2, ×2.5, ×3, ×3.5
Answer is- 630

34). 3, 4, 10, 33, 136, ?
Solution:
3×1+1, 4×2+2, 10×3+3, 33×4+4, 136×5+5
Answer is- 685

35). 16, 17, 13, 22, 6, ?
Solution:
Difference= +12, -22, +32, -42, +52
Answer is = 31


36). 8,4,4,6,12, ?
37). 157,150,136,115,87,?
38). 1,4,18,44,83, ?
39). 1,2,8,48,? 
40). 12,13,17,26,42, ?
Creditswww.ibpsguide.com

Solutions:
36). Diff x0.5, x1, x1.5, x2, x2.5
8x 0.5 = 4
4x 1 = 4
4x 1.5 = 6
6x 2 = 12
12x 2.5 = 30

37). Diif of Diff  7, 7, 7, 7,7
157-7=150
150-14=136
136-21=115
115-28= 87
87-35 = 52

38).Diff of Diff = 11, 12, 13, 14
1 +3 = 4   Diff (11)
4 + 14 = 18   Diff (12)
18 + 26 = 44   Diff (13)
44 + 39 = 83   Diff (14)
83 + 53 = 136

39).
1x 2 = 2
2x 4 = 8
8x 6 = 48
48x 8 = 384

40). Diff of Diff is 1^1, 2^2, 3^2, 4^2
12+1=13
13+4=17
17+9=26
26+16=42
42+25=67


41). 3, 6, 24, 144, 1152

Sol: ×2, ×4, ×6, ×8, ×10

Answer- 11520

42). 2, 4, 17, 42, 80
Sol: Difference of Difference 11, 12, 13, 14
Answer: 132

43). 11, 12, 16, 25, 41
Sol: Difference +12, 22, 32, 42, 52
Answer: 66

44). 116, 160, 148, 130, 106
Sol: Difference of Difference -6, -6, -6, -6
Answer- 70

50). Logic- ×0.5, ×1, ×1.5, ×2..


51). 1,   4,   24,   60,   111,   ?
Logic: Difference of Difference (+17, +16, +15, +14)
Answer- 176

52). 192,   ?   48,   24,   12,   6
Solution:
192/2=96
96/2=48
48/2=24
24/2=12
12/2=6
Answer- 96

53). 5,   14,   39,   88,   169,   ?
Logic: Difference of 32, 52, 72, 92, 112
Answer- 290

54). 12,    12,   24,   72,   288,   ?
Solution:
12x1=12
12x2=24
24x3=72
72x4=288
288x5=1440
Answer- 1440

55). 307,   300,   286,   258,   202, ?
Logic: Difference of (-7, -14, -28, -56, -112)

Answer- 90


56). 4   13   38   87   168   ?
Logic: Difference of Difference (+32, +52, +72, +92, 112)
Answer- 289

57). 224   ?   56   28   14
224/2=112
112/2=56
56/2=28
28/2=14
Answer- 112

58). 2   4   23   58   108   ?
Logic: Difference 2, 19, 35, 50, 64
Difference of Difference (+17, +16, +15, +14)
Answer- 172

59). 11   11   22   66   264   ?
11x1=11
11x2=22
22x3=66
66x4=264
264x5 = 1320
Answer- 1320

60). 216   210   198   174   126   ?
Logic: Difference 6, 12, 24, 48, 96
Differece of Differece 6 x 21, 6x22, 6x23, 6x24
Answer- 30


61). 10, 12, 16, 24, 40, ?
Logic: Difference of: 2, 4, 8, 16, 32…
Answer is: 72

62). 402, 400, 394, 376, 322, ?
Logic: Difference × 3, Difference × 3, Difference × 3..
Answer is: 160

63). 1, 3, 15, 105, ?
Sol- 1×3=3
3×5=15
15×7=105
105×9= 945
Answer is: 945

64). 8, 28, 46, 61, 72, ?
Logic: Difference of Difference 2, 3, 4, 5…
Answer is: 78

65). 120, 24, 6, 2, ?, 1
Sol: 120÷5=24
24÷4=6
6÷3=2
2÷2=1
1÷1=1
Answer is: 1
Creditswww.ibpsguide.com