2 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.



Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)




00:00:00

1. What does C stands for in DICGC?__________.
Corporation
Corporate
Credit
Creation
Creditable
1).DICGC - Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation. In the event of a bank failure, DICGC protects bank deposits that are payable in India.
Answer: C

2. In which year DICGC was established?

1961
1962
1969
1978
1982
2). DICGC was established on 15th July 1978.
Answer: D

3. DICGC was under __________ Act, for the purpose of providing insurance of deposits and guaranteeing of credit facilities.
DICGC Act, 1960
DICGC Act, 1961
DICGC Act, 1962
DICGC Act, 1977
DICGC Act, 1978
3). It was established on 15 July 1978 under Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961 for the purpose of providing insurance of deposits and guaranteeing of credit facilities.
Answer: B

4. Where is the Headquarter of DICGC located?
New Delhi
Mumbai
Hyderabad
Bangalore
Ahmadabad
4).
Answer: B

5. DICGC is a subsidiary of __________.
GOI
RBI
IBA
NABARD
LIC
5). Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) is a subsidiary of Reserve Bank of India.
Answer: B

6. The organizations __________ and __________ were merged to form DICGC.
DIG, DCCI
DIG, DGCI
DCI, CGCD
DIC, DGDI
DIC, CGCI
6). With a view to integrating the functions of deposit insurance and credit guarantee , Deposit Insurance Corporation (DIC) and Credit Guarantee Corporation of India Ltd. (CGCI) . were merged and the present Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) came into existence on July 15, 1978. Consequently, the title of Deposit Insurance Act, 1961 was changed to ‘The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation Act, 1961’.
Answer: E

7. __________ acts as the Chairman of Board of Directors of DICGC?
Finance Minister
Finance Secretary
Governor of RBI
Deputy Governor of RBI
Appointed by Central Government
7).
Answer: D

8. Among the following which bank is insured by DICGC?
Local Area Banks
RRB
Commercial Banks
Foreign Banks in India
All the above
8).
Answer: E

9. Among the following which Co-Operative bank is insured by DICGC?
Primary Co-Operative bank
Central Co-Operative bank
State Co-Operative bank
Urban Co-Operative bank
All the above
9). Primary Co-Operative Societies are not insured by DICGC.
Answer: E

10. Which of the following deposits is insured by DICGC?
Savings deposit
Current deposit
Fixed deposit
Recurring deposit
All the above
10).
Answer: E

11. What is Reserve Bank of India (RBI)′s stake in DICGC?
75%
89%
59%
100%
62%
11).
Answer: D

12. __________ is the authorized capital of DICGC?
50 cr
100 cr
200 cr
500 cr
3000 cr
12). The authorized capital of the Corporation is 50 crore, which is fully issued and subscribed by the Reserve Bank of India (RBI).
Answer: A

13. The maximum deposit amount insured by the DICGC is Rs __________. span>
50,000
1,00000
2,00000
5,00000
No limit
13).Each depositor in a bank is insured up to a maximum of Rs.1,00000 for both principal and interest.
Answer: B

14. Which of the following statement is false regarding DICGC?
Primary Co-Operative Societies are insured by DICGC
Deposit received outside India also insured
Inter - bank deposits are not insured
Both b and c
All the above
14). Primary Co-Operative Societies and Deposit received outside India are not insured but Inter – bank deposits are insured.
Answer: E

15.Which of the following State/ UT Co-Operative banks is not covered by the DICGC’s insurance scheme?
Meghalaya
Meghalaya
Lakshadweep
Dadra and Nagar Haveli
All of these
15). All Co-Operative banks other than those from Meghalaya, Chandigarh, Lakshadweep and Dadra and Nagar Haveli are covered under the deposit insurance system of DICGC.
Answer: E



        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)