8 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.




First in Banks

00:00:00

1. Which of the following is the first bank in India?
Bank of Bengal
Bank Of Mumbai
Punjab national bank
Bank of Hindustan
Oriental Bank of Commerce
1).
Answer: D

2. ________ Bank has successfully executed transactions in international trade finance and remittances using block chain technology in partnership with Emirates NBD.
ICICI Bank
Narsimhan CommitteeYes Bank
Axis Bank
Federal Bank
Lakshmi Vilas Bank
2).
Answer: A

3. Which bank has become the first private sector bank to sell Indian gold coins?
ICICI Bank
Yes Bank
Axis Bank
Federal Bank
Lakshmi Vilas Bank
3).
Answer: D

4. Which is the first Universal Bank in India?
ICICI Bank
Yes Bank
Axis Bank
Federal Bank
Kotak Mahindra Bank
4).
Answer: A

5. Which is the first Bank to introduce ATM in India?
State Bank of India
ICICI Bank
HSBC Bank
Barclays Bank
Bank of Baroda
5).
Answer: C

6. Which of the following is the first Joint Stock Bank of India?
State Bank of India
Allahabad Bank
Punjab & Sind Bank
Oriental Bank of Commerce
Presidency Bank of Madras
6).
Answer: B

7.Which bank is the first Indian bank to open branch outside India?
Bank of Baroda
Bank of India
Bank of Maharashtra
State Bank of India
ICICI Bank
7). First Indian bank to open branch outside India in London in 1946 – Bank of India.
Answer:B

8. Which of the following is the first Bank to introduce saving Bank in India?
Bengal Bank
Presidency bank
ICICI Bank
Central Bank of India
State Bank of India
8). First Bank to introduce saving Bank in India – Presidency bank in 1830.
Answer: B

9. Which is the first Bank to Introduce Cheque system in India?
Bengal Bank
Presidency bank
ICICI Bank
Central Bank of India
State Bank of India
9). First Bank to Introduce Cheque system in India – Bengal Bank 1784.
Answer: A

10.Which of the following is the first Bank to introduce Credit Card in India?
AXIS Bank
Yes bank
ICICI Bank
Central Bank of India
State Bank of India
10).
Answer: D

11. Which of the following is the first Indian bank who Got ISO?
Syndicate Bank
Yes bank
ICICI Bank
Canara Bank
Vijaya Bank
11).
Answer: D

12. Which is the first Bank to introduce Mutual Fund in India?
Allahabad Bank
Punjab National Bank
ICICI Bank
Central Bank of India
State Bank of India
12).
Answer: E

13.Which is the first Bank to introduce Internet Banking in India?
AXIS Bank
Yes bank
ICICI Bank
Central Bank of India
State Bank of India
13).
Answer: C

14. Which of the following is the first Indian Bank started with Indian capital?
Allahabad Bank
Punjab National Bank
ICICI Bank
Central Bank of India
State Bank of India
14).
Answer: B

15. First Bank in India to launch Talking ATMs for differently able person is ________.
UCO Bank
United Bank of India
Union Bank Of India
ICICI Bank
Dena Bank
15).
Answer: C