9 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.



First in Banks (Part-2)

00:00:00

1.Which of the following is the first bank in India to launch its own Payment Aggregators __________.
ICICI Bank
State Bank of India
Bank of India
Yes Bank
UCO Bank
1).
Answer: B

2. The first Bank in India to launch Green Bonds at London Stock Exchange is __________

Axis bank
ICICI Bank
Yes Bank
HSBC Bank
HDFC bank
2). Axis Bank has launched India’s first internationally-listed certified green bond to finance climate change solutions around the world at London Stock Exchange (LSE).
Answer: A

3. The first Bank in India to launch Masala Bonds at London Stock Exchange is __________
Axis bank
ICICI Bank
Yes Bank
HSBC Bank
HDFC bank
3). The Housing Development Finance Corporation (HDFC) has become the first Indian company to issue rupee-denominated bonds “masala bonds” on London Stock Exchange (LSE).
Answer: E

4. Which Bank introduced the India’s first banking robot Lakshmi?
Indian Bank
Indian Overseas Bank
Karur Vysya Bank
Lakshmi vilas Bank
City Union Bank
4). India’s first banking robot named Lakshmi was launched by the Kumbakonam-based City Union Bank (CUB) in Chennai, Tamil Nadu.
Answer: E

5. Which of the following introduced ‘Software Robotics’ to power banking operations?
State Bank of India
Axis Bank
ICICI Bank
Yes Bank
Karnataka Bank
5). ICICI Bank introduced ‘Software Robotics’ to power banking operations.
Answer: C

6. The newly introduced banking Robot Lakshmi can interact with customers on more than __________ subjects.
30
50
100
120
125
6).
Answer: E

7. Which of the following bank is the largest Foreign Bank in India?
Barclays bank
HSBC Bank
Standard Chartered Bank
BNP Paribas
Deutsche Bank
7).
Answer: C

8. The oldest joint stock public bank in India is __________.
Punjab National Bank
Allahabad bank
Oriental Bank of Commerce
State Bank of India
UCO Bank
8). A bank that has multiple shareholders is called joint-stock bank. Oldest Joint Stock bank of India was Bank of Upper India that was established in 1863. But this bank failed in 1913. India’s Oldest Joint Stock Bank which is still working is Allahabad Bank. It is also known as India’s oldest public sector bank. It was established in 1865.
Answer: B

9. Which is an old private sector bank of India?
Federal Bank
Yes Bank
IndusInd Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
9).
Answer: A

10. Which of the following private sector banks was merged with Bank of Rajasthan?
ICICI Bank
Yes Bank
Axis Bank
HDFC Bank
Kotak Mahindra Bank
10).
Answer: A

11. Which was the first foreign bank to open a branch in India?
Standard Chartered bank
Citi Bank
American Express Bank
Comptoire d'Escompte de Paris
HSBC Bank
11).
Answer: D

12. Which of the following bank was merged with Punjab National Bank in 1993?
Oudh Commercial Bank
ING Vysya Bank
New Bank of India
Bank of Rajasthan
Bank of Punjab
12).
Answer: C

13. Which of the following bank is the first Cooperative Bank of India (also in Asia)?-
Saraswat Bank
Repco Bank
Anyonya Cooperative Bank
Mahila Cooperative Bank
UP Cooperative Bank
13).
Answer: C

14. Which of the following is the first bank in India listed in New York Stock Exchange (NYSE)?
Axis bank
ICICI Bank
Yes Bank
State Bank of India
HDFC bank
14).
Answer: B

15.Which of the following is the first bank to introduce Aadhaar based ATM in India?
Dena Bank
DBS Bank
DCB Bank
Bank of Maharashtra
Karnataka Bank
15).
Answer: C

16. Which private sector bank is merged with ING Vysya Bank?
Federal Bank
Dena Bank
Kotak Mahindra Bank
Yes Bank
South Indian Bank
16).
Answer: C

17. Which of the following bank started Prathama Grameen Bank India’s first Regional Rural Bank?
Punjab National Bank
Allahabad bank
Oriental Bank of Commerce
State Bank of India
Syndicate bank
17).
Answer: E

18. Which of the following is the first bank to introduce Biometric ATM in India?
ICICI Bank
Yes Bank
Axis Bank
HDFC Bank
State Bank of India
18).
Answer: C

19. Which Indian Bank has most number of foreign branches?
State bank of India
Bank of India
Bank of Baroda
Punjab National Bank
ICICI Bank
19). Bank of Baroda has the largest overseas branches for any Indian Bank in India.
Answer: C

20.Which is the oldest bank in India?
Punjab National Bank
Allahabad bank
Oriental Bank of Commerce
State Bank of India
UCO Bank
20). The largest and the oldest bank still in existence is the State Bank of India, it originated as the Bank of Calcutta in June 1806. Whereas Allahabad Bank is the oldest joint stock public bank in India.
Answer: D