14 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.


Important Questions Based on World Bank and IMF



00:00:00

1). World economic outlook is published by _________.
IMF
World Bank
World economic forum
UNDF
UNO
1).
Answer: A

2). What does M stands for in IMF?

Money
Market
Monetization
Monetary
Movement
2).
Answer: D

3). Where is the headquarters of IMF?
New York
Washington DC
California
London
Geneva
3).
Answer: B

4). In which year IMF was established?
1941
1945
1952
1949
1947
4). IMF came into existence in the year 1945 formally but was initiated in the year 1944.
Answer: B

5). At the time of establishment IMF has how many member countries?
20
24
29
34
37
5).
Answer: C

6). At present IMF have how many member countries?
169
179
189
159
183
6).
Answer: C

7). When India was joined IMF?
1945
1948
1949
1952
1954
7).
Answer: A

8). The IMF is funded mainly through _______from its member nations.
Assets Contributions
Quota Contributions
Gems Contributions
Both a and b
All the above
8).
Answer: B

9). Which of the following organization formed under Bretton Woods Conference?
World Bank
IMF
WTO
Both a and b
All the above
9).
Answer: C

10). World Bank is also known as _________.
International Bank for Recognized and Development
International Bank for Reconstruction and Development
International Bank for Rehabilitation and Development
International Bank for Refinance and Development
International Bank for Research and Development
10).
Answer: B

11). The capital of IMF is made up by contribution of the :
Credit
Deficit Financing
Member Nations
Borrowings
All the above
11).
Answer: C

12). The Doing Business Report’ is prepared by which of the following organizations every year?
World Bank
UNO
Asian Development Bank (ADB)
International Monetary Fund (IMF)
World Trade Organization (WTO)
12).
Answer: A

13). Regarding the International Monetary Fund (IMF), which one of the following statements is correct?
It can grant loans under developed countries
It can grant loans to any country
It can grant loans to only development countries
It grants loans to only member countries
It can grant loans to the Central Bank of a country
13).
Answer: D

14). Where is the headquarters of World Bank?
New York
Washington DC
California
London
Geneva
14).
Answer: B

15). Which two instructions called as Bretton Wood Twins?
UNO
IMF
World Bank
Both a and c
Both b and c
15). The World Bank was established in December 1945 with the IMF on the basis of the recommendation of the Bretton Wood Conference. That is the reason why IMF and World Bank are called 'Bretton Wood Twins'.
Answer: E