11 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.



Important Questions Based on Mundra Bank

00:00:00

1. What does R stands for in MUDRA?
Research
Reference
Ready
Refinance
Resource
1). Mudra Bank stands for Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA). Mudra in Hindi means monetary capital.
Answer: D

2. Initially Mudra Bank is Subsidiary of which of the following?
IDBI
IDFC
ICICI
SIDBI
NABARD
2). Mudra Bank first set up as a subsidiary of the Small Industries Development Bank of India (SIDBI). It will later be converted into full-fledged bank through an act of the parliament.
Answer: D

3. What is the full form of NCSB?
National Corporate Solution Board
Non- Client Systematic Banking
Non- Corporate Small Business
Non- Customer Small Banking
Non- Corporate Systematic Business
3). NCSB is the main target group of MUDRA Yojana. Non–Corporate Small Business Segment (NCSB) comprising of millions of proprietorship / partnership firms running as small manufacturing units, service sector units, shopkeepers, fruits / vegetable vendors, truck operators, food-service units, repair shops, machine operators, small industries, artisans, food processors and others, in rural and urban areas.
Answer: C

4. Under which Yojana Mudra Bank is set up?
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
Pradhan Mantri Suraksha Yojana
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
Pradhan Mantri Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) Yojana
None of the above
4).
Answer: D

5. Mudra Bank was established with a initial corpus of ________ Cr.
2000
5000
10000
20000
30000
5).
Answer: D

6. Mudra have Credit Guarantee corpus of Rs. __________ ?
100 Cr
500 Cr
1000 Cr
2000 Cr
3000 Cr
6).
Answer: E

7. Mudra bank Classify Clients into _________ categories?
2
3
4
5
6
7). The three Categories are Shishu, Kishore and Tarun.
Answer: B

8. What is the maximum amount Mudra Bank can lend to its customers under Shishu Category?
Rs 50,000
Rs 1 lakh
Rs 2 lakh
Rs 5 lakh
Rs 10 lakh
8). This is the first stage and in it the loan will be given for up to ₹ 50000.
Answer: A

9. What is the maximum amount Mudra Bank can lend to its customers?
Rs 2 lakh
Rs 5 lakh
Rs 10 lakh
Rs 25 lakh
Rs 50 lakh
9).
Answer: C

10. What is the maximum amount of loan that can be given under the product Kishor of Pradhan Mantri MUDRA Yojana?
Rs 2 lakh
Rs 5 lakh
Rs 10 lakh
Rs 25 lakh
Rs 50 lakh
10).In this type a loan amount will be ranging from 50,000 to 5 lakh.
Answer: B

11. What is the minimum amount of loan that can be given under the product Tarun of Pradhan Mantri MUDRA Yojana?
Rs 2 lakh
Rs 5 lakh
Rs 10 lakh
Rs 25 lakh
Rs 50 lakh
11).It covers loans above 5 lakh and upto 10 lakh.
Answer: B

12. MUDRA extends a reduction of _____ in its interest rates to MFIs / NBFCs, who are providing loans to women entrepreneurs.
10 bps
25 bps
50 bps
100 bps
None of the above
12).
Answer: B

13. Mudra bank is proposed in Which budget ?
2012-2013
2013-2014
2014-2015
2015-2016
2016-2017
13). MUDRA was announced in the budget 2015-16 by the Hon’ble Finance Minister. i.e FY 16.
Answer: D

14. Who is the chairman of Mudra bank?
Kshatrapati Shivaji
Jiji Mammen
Pankaj jain
R Rajan
Rajendran Pillai
14).
Answer: A

15. Mudra Bank will Refinance and regulate which institutions?
NBFC
NABARD
Micro Finance Institutions (MFI)
Commercial Banks
All the above
15).
Answer: C