7 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.

Regional Rural Banks (Part-2)

00:00:00

1. The authorized capital of Regional Rural Banks (RRB) was increased from 5 cr to ________ cr under the New Regional Rural Banks (Amendment) Bill, 2014.
100 cr
200 cr
500 cr
1000 cr
2000 cr
1). Authorized capital is increased from 5 crore to 2000 crore.
Answer: E

2. Under the New Regional Rural Banks (Amendment) Bill, 2014 the paid up capital should be minimum Rs ________cr.

1 cr
50 cr
100 cr
500 cr
1000 cr
2).
Answer: A

3. Under the New Regional Rural Banks (Amendment) Bill, 2014 minimum tenure of Directors is ________years and maximum is ________years.
1 and 5
2 and 5
3 and 5
3 and 6
4 and 8
3). The bill raises the tenure of directors to 3 years from existing 2 years. The Bill also states that no director can hold office for a total period exceeding six years.
Answer: D

4. Reserve Bank of India has raised the ceiling of gold loans given by Regional Rural Banks to Rs ________from Rs ________.
1 lakh from 50,000
2 lakh from 1 lakh
3 lakh from 1 lakh
5 lakh from 2 lakh
10 lakh from 5 lakh
4). Reserve Bank of India has raised the ceiling of gold loans given by RRB to Rs 2 lakh from Rs 1 lakh, expanding the access to credit for farmers and artisans willing to pledge gold as collateral.
Answer: B

5. The state which has highest number of Regional Rural Banks is ________.
Madhya Pradesh
West Bengal
Rajasthan
Andhra Pradesh
None of these
5). Uttar Pradesh has highest number of RRB’s.
Answer: E

6. Which committee recommended to permit RRBs to invest in Non-SLR surplus funds in profitable areas?
Gundu Rao
Subba Rao
Bhandari
Diwakaran
Vaidyanath
6).
Answer: C

7. Which committee recommended for the amalgamation of RRBs?
K.C. Chakravarthy
Usha Thorat
Vyas
C.V. Anand Bose
Ajay Kumar Seth
7).
Answer: C

8. Which among the following facts about Regional Rural Banks (RRB) is/are CORRECT?
RRBs were set up on the recommendations of The M. Narasimham Working Group.
The objective behind setting up RRBs was to provide sufficient banking and credit facility for agriculture and other rural sectors and thereby include rural areas into economic mainstream.
The area of operation of RRBs is limited to the area as notified by Government of India covering one or more districts in the State.
Both a and b
All of the above
8).
Answer: E

9. Which committee reviewed the financial position of all RRB’s in 2010 and recommended Recapitalization?
K.C. Chakravarthy
Usha Thorat
Vyas
R Gandhi
Raguram Rajan
9).
Answer: A

10. Which of the following is incorrect?
1). RRB’s can maintain lower level of SLR than commercial bank.
2). Sponsor Banks can be any Nationalized Banks.
3). Regional Rural Bank Act was passed in 1976.
Only 1
Only 2
Only 3
All are incorrect
All are correct
10).
Answer: E

11. The first fully computerized RRB is ________.
South Malabar Grameen Bank
Ellaquai Dehati Bank
Utkal Grameen Bank
Prathma Grameen Bank
Karnataka Vikas Grameena Bank
11).The first fully Computerized RRB in the Country is South Malabar Grameen Bank (Malappuramnear Kozhikode).
Answer: A

12. Regional Rural Banks are classified under ________?
Land Developments Banks
Co-operative Banks
Commercial Banks
Public Sector Banks
None of the Above
12).
Answer: C

13. Minimum Capital to Risk Weighted Assets Ratio (CRAR) of RRBs which they have to maintain?
7%
8%
9%
12%
18%
13).
Answer: C

14. The Budget provision for recapitalization of RRBs is Rs ________cr.
5
10
15
20
25
14).
Answer: C

15. The Combined Capital of the Centre, State Government and Sponsor Banks will not come down below?
40%
49%
50%
51%
75%
15).
Answer: D

16. The issued capital of the Regional Rural Banks was to be subscribed as under________?
50% by Central Government
50% by State Government
30% by sponsoring bank
All the above
None of the above
16).
Answer: A