6 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.
Regional Rural Banks (Part-1)


00:00:00

1. Regional Rural Banks (RRB) were established in _________.
1968
1969
1972
1975
1978
1). Regional Rural Banks were established under the provisions of an Ordinance passed in September 1975 and the RRB Act 1976 to provide sufficient banking and credit facility for agriculture and other rural sectors.
Answer: D

2. RRB was established under recommendation of _________ Committee.
B Sivaraman Committee
Narsimhan Committee
M.L. Dantwala Committee
Purshottam Das Committee
Rangrajan Committee
2).
Answer: B

3. The Regional Rural Banks were owned by _________.
Central Government
State Government
Sponsor Banks
Both a and b
All a, b, c
3).
Answer: E

4. The first RRB is _________, was established in Uttar Pradesh.
Allahabad UP Gramin Bank
Kashi Gomti Samyut Gramin Bank
Prathama Gramin Bank
Uttar Bihar Gramin Bank
Utkal Grameen Bank
4).
Answer: C

5. The regularity authority of RRB is_________.
RBI
GOI
NABARD
Both a and c
All a,b and c
5).
Answer: D

6. In India all states have RRB except _________.
Assam
Tripura
Sikkim
Goa
Both c and d
6).
Answer: E

7.In RRB, the percentage share of Government of India is _________.
15%
20%
35%
50%
60%
7).
Answer:D

8. In RRB, the percentage share of concerned State Government is _________.
15%
20%
35%
50%
60%
8).
Answer: A

9. In RRB, the percentage share of Sponsor Bank is _________.
15%
20%
25%
30%
35%
9).
Answer: E

10.Prathama Bank is the first Regional Rural Bank of India, sponsored by _________.
Central Bank of India
UCO Bank
Indian Overseas Bank
Bank of Baroda
Syndicate Bank
10).
Answer: E

11. In RRB, financial regulations are monitored by _________.
RBI
GOI
NABARD
SEBI
Both a and c
11).
Answer: A

12. Supervisory powers of RRB have been vested by _________.
RBI
GOI
NABARD
SEBI
Both a and c
12).
Answer: C

13. Under Priority Sector Lending RRB’s can give loans to _________.
Agriculture
Micro Small and Medium Enterprises
Housing
Both a and b
All the above
13).
Answer: E

14. Under Priority Sector Lending RRB’s must give _________ percent of total outstanding to Agriculture sector.
7.5%
9%
10%
15%
18%
14).
Answer: E

15. Under Priority Sector Lending RRB’s must give _________ percent of total outstanding to Micro enterprises sector.
7.5%
9%
10%
10%
18%
15).
Answer: A