4 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.

Stock Exchanges (Part-1)



00:00:00

1. In India stock markets are regulated by ----------
SEBI
RBI
GOI
NSE
Commerce Department
1). Stock markets are regulated by SEBI under the Securities Contracts (Regulation) Act.
Answer: A

2. The------------------- is Asia’s first stock exchange.
Hong Kong Stock Exchange
Japan Exchange Group
National Stock Exchange
Bombay stock Exchange
Shanghai Stock Exchange
2). Bombay stock Exchange is Asia first Stock Exchange, so it is the Oldest Exchange in Asia.
Answer: D

3. Bombay Stock Exchange was established by Premchand Roychand in ------------------
1873
1875
1878
1886
1883
3).
Answer: B

4. Which is the Oldest Stock exchange of the World?
Bombay stock Exchange
New York Stock Exchange
Japan Exchange Group
Shangai Stock Exchange
Amsterdam Stock Exchange
4). Amsterdam Stock Exchange is considered as the oldest stock Exchange in the World. This was established in 1602.
Answer: E

5. Which Stock Exchange has the nick name “Big Board”?
National Stock Exchange
Bombay stock Exchange
Shanghai Stock Exchange
New York Stock Exchange
Japan Exchange Group
5). New York Stock Exchange (NYSE) has the nick name “Big Board”
Answer: D

6. When National Stock Exchange of India (NSE) was founded?
1909
1932
1953
1978
1992
6). The exchange was incorporated in 1992 as a tax-paying company and was recognized as a stock exchange in 1993 under the Securities Contracts (Regulation) Act, 1956.
Answer: E

7.The FTSE 100 index is used to measure stock market performance in which country?
New York
France
United Kingdom
Germany
Finland
7).
Answer:C

8. What does S stands for in NASDAQ?
Standard
Securities
Secure
Security
Selected
8). NASDAQ - National Association of Securities Dealers Automated.
Answer: B

9. The Bove Spa index is used to measure stock market performance in which country?
Spain
Brazil
Finland
Greece
Germany
9).
Answer: B

10.The MDAX index is used to measure stock market performance in which country?
Spain
France
Frankfort
London
Korea
10).
Answer: C

11. The NASDAQ - 100 index is used to measure stock market performance in which country?
USA
Australia
France
London
Spain
11).
Answer: A

12. The Nikkiei 225 index is used to measure stock market performance in which country?
Japan
South Korea
China
North Korea
Thailand
12).
Answer: A

13. The headquarters of NASDAQ stock exchange is --------------------
Washington DC
Houston
New York
California
None of these
13).
Answer: C

14. What does S stands for in SMI?
Secure
Secondary
Swiss
Smart
Small
14). Swiss Market Index (SMI) is the index of Six Swiss Exchange, Switzerland .br> Answer: C

15. SSE Composite is the index of -------------------.
Japan
South Korea
China
North Korea
Thailand
15). SSE Composite is the index of Shenzhen Stock Exchange, China.
Answer: C






        
Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)