5 Jul 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017
Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.


Stock Exchanges (Part-2)

00:00:00

1. Sensex is an index of Bombay Stock Exchange is also known as -------------------
S&S BSE Sensex
S&C BSE Sensex
S&P BSE Sensex
S&G BSE Sensex
S&A BSE Sensex
1).
Answer: C

2. “ASX” is an index of-----------------------.
Australian Stock Exchange
Australian Securities Exchange
Australian Stock Market
Australian Securities Market
None of these
2).
Answer: B

3. ----------------- is the first electronic securities depository in India.
BSE
NSE
OTCEI
ISE
NSDL
3). National Securities Depository Limited (NSDL) is the first electronic securities depository in India.
Answer: E

4. -------------------is/are required condition to trade in stock exchange.
company must be listed on the stock exchange
the investor must have a demat account with a depository
the broker must be registered member of stock exchange
Both a and c
All the above
4).
Answer: E

5. NSDL was established on ------------------ in Mumbai.
1992
1994
1996
1989
1997
5). NSDL was established on 8 November 1996 as the first electronic securities depository in India with national coverage based on a suggestion by a national institution responsible for the economic development of India .
Answer: C

6. What does S stands for in CDSL?
Security
Securities
Service
Services
Solution
6). Central Depository Services Limited (CDSL), is the second Indian central securities depository based in Mumbai. Its main function is the holding securities either in certificated or dematerialized form, to enable book entry transfer of securities.
Answer: D

7.CDSL is promoted by -------------------
BSE
NSE
RBI
SEBI
All the above
7). CDSL is promoted by Bombay Stock Exchange Limited (BSE) jointly with State Bank of India, Bank of India, Bank of Baroda, HDFC Bank, Standard Chartered Bank, Axis Bank and Union Bank of India.
Answer:A

8. The initial capital of CDSL is ----------- cr
100
104.50
235.75
340.50
500
8).
Answer: B

9. Bombay Stock Exchange holds ----------------of CDSL Stake.
50%
50.05%
53.45%
54.50%
55.50%
9).
Answer: B

10.------------------------- is/are the promoter of NSDL.
Industrial Development Bank of India Limited (IDBI)
National Stock Exchange of India Limited (NSE)
Unit Trust of India
Both a and c
All the above
10).
Answer: E

11. Which of the following Public Sector Banks holds share in NSDL?
HDFC Bank Limited
Deutsche Bank
Standard Chartered Bank
State Bank of India
All the above
11).
Answer: E

12. India Index Services & Products Limited (IISL) is a joint venture between ----------
NSE and CRISIL Ltd
NSE and ICRA Ltd
BSE and CARE Ltd
BSE and CRISIL Ltd
None of these
12).
Answer: A

13. Which among the following was the first stock exchange in India to list Currency Futures?
India Index Services & Products Limited
Bombay Stock Exchange
Delhi Stock Exchange
National Stock Exchange
Kolkata Stock Exchange
13).
Answer: D

14. Which one is the World’s First Electronic Stock Exchange?
NSDL
IISL
NASDAQ
MCX Stock Exchange
None of these
14). National Association of Securities Dealers Automated Quotations is the first Electronic Stock Exchange.
Answer: C

15. What is the largest exchange in the world by market capitalization?
NASDAQ
New York Stock Exchange
London Stock Exchange
Japan Exchange Group
Taiwan Capitalization Weighted Stock Index
15). New York Stock Exchange is first largest and NASDAQ is second largest, whereas both London and Japan exchanges comes under 3rd and 4th place.
Answer: B