15 Jul 2017

Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-5

Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-1
Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-5:
Dear Readers, Here we have provided the Important Computer Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it. Kindly share this to all your friends and recommend them to follow our site regularly. 




Important Computer Questions Based on DBMS (Set-5)

00:00:00

1). Which SQL statement is used to extract data from a database?
EXTRACT
GET
OPEN
SELECT
JOIN
1). A SELECT command is for fetch or retrieve data.
Answer: D

2). Which of the following keyword can be used to return different values?
SELECT
GET
OPEN
DISTINCT
EXTRACT
2).
Answer: D

3). ______ operator is used to display a record if either the first condition or the second condition is true.
AND
OR
Both (A) & (B)
NAND
None of the above
3).
Answer: B

4). _______ keyword sorts the record in ascending order by default.
ORDER BY
SORT BY
SORT
ORDER
None of the above
4). The ORDER BY keyword is used to sort the result-set in ascending or descending order.
Answer: A

5). Which of the following is an open standard Application Programming Interface (API) for accessing a database?
Universal Data Access
Open Database Connectivity
Command Line Interface
Open Data-Link Interface
None of the above
5).
Answer: B

6). Which method of Online Analytical Processing stores data in both a relational and a multi dimensional database.
Hybrid OLAP
Relational OLAP
OLAP
None of the above
BOTH (A) and (C)
6). Hybrid online analytical processing (HOLAP) is a combination of relational OLAP (ROLAP) and multidimensional OLAP (usually referred to simply as OLAP). HOLAP was developed to combine the greater data capacity of ROLAP with the superior processing capability of OLAP.
HOLAP can use varying combinations of ROLAP and OLAP technology. Typically it stores data in a both a relational database (RDB) and a multidimensional database (MDDB) and uses whichever one is best suited to the type of processing desired.
Answer: A

7). OLAP stands for_____
Online Arithmetic Processing
Online Analysis Processing
Online Analytical Processing
Online Analysis Procedure
None of the above
7).
Answer: C

8). Which command is used to remove a relation from an SQL database?
Delete
Remove
Drop
Alter
None of the above
8).
Answer: C

9). A unit of storage that can store one or more records in a hash file organization is denoted as_______
Bucket
Disk pages
Blocks
Nodes
None of the above
9). Unit storage of one or more records in a hash file is denoted as bucket.
Answer: A

10). Which of the following operator used for appending two strings?
%
&
+
||
None of the above
10).
Answer: D

11). Which type of file is part of the Oracle database?
Control file
Password file
Parameter files
Archived log files
None of the above
11).
Answer: A

12). Which statements are use to UNLOCK the user?
Alter user Scott account lock;
Modified user Scott account unlock;
Alter user Scott account unlock;
Alter user Scott unlock
None of the above
12).
Answer: C

13). For which two constraints are indexes created when the constraint is added?
Check
Unique
Not null
Primary key
Both (A) and (D)
13).
Answer: E

14). What type of failure occurs when Oracle fails due to an operating system or computer hardware failure?
Application failure
Instance Failure
Instance Failure
Rollback failure
None of the above
14).
Answer: B

15). What Oracle backup and recovery file contains user and system data?
Control file
Datafile
OnLine ReDo file
Offline ReDo file
None of the above
15).
Answer: B