11 Jul 2017

Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-1

Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-1
Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-1:
Dear Readers, Here we have provided the Important Computer Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it. Kindly share this to all your friends and recommend them to follow our site regularly. 



Important Computer Questions Based on DBMS (Set-1)


00:00:00

1). Which of the following is a database administrator's function?
database design
backing up the database
performance monitoring
user coordination
All of the above
1).
Answer: E

2). Each of data files has a _____ that describe the way the data is stored in the file.
File structure
Records
Fields
Database
None of the above
2).
Answer: A

3). What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?
High level language
Query language
SQL
4GL
None of the above
3).
Answer: B

4). Which privilege is required to create a database?
SYSDBA
DBA
SYSOPER
RESOURCE
None of the above
4).
Answer: A

5). The Data Manipulation Language statements are
INSERT
UPDATE
SELECT
All of the above
None of the above
5).
Answer: D

6). Databases overall structure is maintained in a file called
Redolog file
Data file
Control file
All of the above
None of the above
6).
Answer: C

7). When using a database management system, the first thing that you must do is to
create a database file
activate file editor
load the software into your microcomputer
keep a floppy disk in readiness
None of the above
7).
Answer: C

8). Which command is used to remove an index from the database in SQL?
DELETE INDEX
DROP INDEX
REMOVE INDEX
ROLL BACK INDEX
None of the above
8).
Answer: B

9). Which of the following is not a relational database?
dBASE IV
4th Dimension
Fox pro
Reflex
None of the above
9).
Answer: D

10). Large collection of files are called as
Fields
Records
Databases
File system
None of the above
10).
Answer: C

11). Database management systems are intended to
Eliminate data redundancy
Establish relationships among records in different files
Manage file access
All of these
None of these
11).
Answer: D

12). A logical schema
is a entire database
is standard way of organizing information into accessible parts
describes how data is actually stored on disk
All of these
None of the above
12).
Answer: B

13). A computer file can be best described as
A single data item
A general collection of data items
An orderly collection of data items
A random collection of data items
None of the above
13).
Answer: C

14). Which of the following is not a logical database structure?
Tree
Relational
Network
Chain
None of the above
14).
Answer: D

15). Adminstrate supervision of database activities is the responsibilities of the
database administrator
DP manager
DB manager
DP administration
None of the above
15).
Answer: A