12 Jul 2017

Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-2

Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-1
Important Computer Awareness Quizzes (Topic Wise) for IBPS Exams 2017 Day-2:
Dear Readers, Here we have provided the Important Computer Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it. Kindly share this to all your friends and recommend them to follow our site regularly. 



Important Computer Questions Based on DBMS (Set-2)

00:00:00

1). A collection of conceptual tools for describing data, relationships, semantics and constraints is referred to as:
Data Model
E-R Model
DBMS
All of the above
None of these
1).
Answer: A

2). Dr.E.F. Codd represented ……. rules that a database must obey if it has to be considered truly relational.
10
15
14
12
None of these
2). Dr E.F.Codd, also known to the world as the ‘Father of Database Management Systems’ had propounded 12 rules which are in-fact 13 in number. The rules are numbered from zero to twelve.
Answer: D

3). In E-R Diagram, weak entity is represented by:
Rectangle
Square
Double Rectangle
Circle
None of these

3).
Answer: C

4). Rows of a relation are called ________
entity
degree
tuples
None of the above
Domain
4).
Answer: C

5). The number of tuples in a relation is termed as ______
cardinality
entity
column
None of the above
Keys
5).
Answer: A

6). In SQL, Which of the following is a Data Manipulation Language (DML) command?
create
alter
merge
drop
None of these
6). Merge, select, update, insert, call, delete are DML commands.
Answer: C

7). The language used in application programs to request data from the DBMS is referred to as the ______
DML
DDL
DCL
None of the above
query language
7). DML is a language which is used in application programs to request data from the dbms.
Answer: A

8). In Oracle, who owns the data dictionary?
DBA
SYS
SYSTEM
None of the above
DCL
8). SYS owns oracle dictionary and stored in principle place SYSTEM table place.
Answer: B

9). In SQL, which command is used to update existing row in a table?
Insert
Delete
Update
None of the above
Copy
9).
Answer: C

10). A top to bottom relationship among the items in a database is established by a ______
Network Schema
Relational Schema
Hierarchical Schema
None of the above
is the entire database
10). Hierarchical schema has a tree like structure where parent have multiple child but children should not have multiple parents so in simple way we can say that it follows top-down approach.
Answer: C

11). Aggregation is a special form of _______
Specialization
Association
Generalization
None of the above
Object
11). Association talks about relationship between object in general. Aggregation is a special form of association and composition is also a special form of association.
Answer: B

12). Which command is used to remove a relation from an SQL database?
Delete
Remove
Drop
None of the above
Query
12).
Answer: C

13). Which of the following is not a type of database?
Hierarchical
Relational
Network
Transition
Queries
13). Hierarchical , Relational , Network , and Object oriented are the four types of database.
Answer: D

14). In a relational database, each tuple is divided into fields called_______
Relations
Domains
Queries
None of the above
All the above
14). Tuples divided in to fields is called domains and where are tables in relational dbms is called Relations.
Answer: B

15). In …….. database, data is organized in the form of trees with nodes.
Hierarchical
Relational
Network
None of the above
All the above

15).
Answer: A