6 Jul 2017

Important Current Affairs GK Quiz for IBPS & Upcoming Competitive Exams 2017



Important Current Affairs GK Quiz for IBPS & Upcoming Exams 2017 (3rd July 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

Direction(1-10):
1.Which of the following state recently conduct a massive plantation campaign to save the environment and conservation of the Narmada River?

Haryana
Gujarat
Bihar
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
1). Explanation:- : In Madhya Pradesh, a massive plantation campaign was undertaken to save the environment and conservation of the Narmada river. According to official sources over six crores, saplings were planted in 24 districts of Narmada basin in just 12 hours. Arrangements were made to record the whole event for the Guinness World Record. Chief minister Shivraj Singh Chouhan launched the plantation drive at Amarkantak of Anooppur district. Later he also took part in plantation drives in Jabalpur and Omkareshwar.
Answer: D

2. Which of the following two persons recently laid foundation stone of country’s biggest Global Skill Park?
Venkaiah Naidu & Shivraj Singh Chouhan
Ram vilasPaswan & Shivraj Singh Chouhan
Rajeev Pratap Rudy & Shivraj Singh Chouhan
Venkaiah Naidu & Yogi Adityanath
None of the above
2). Explanation:- Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in Bhopal. Former Captain of Indian Cricket Team K. Shrikant was present on this occasion.
Answer: C

3. In which of the following city recently laid the foundation stone of country’s biggest Global Skill Park?
Imphal
Bhopal
Gurgaon
Hyderabad
Chennai
3). Explanation:- Union Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Rajeev Pratap Rudy and MP Chief Minister Shivraj Singh Chouhan laid the foundation stone of the country’s biggest Global Skill Park in Bhopal. Former Captain of Indian Cricket Team K. Shrikant was present on this occasion.
Answer: B

4. Which of the following university has announced exemption of fees for its transgender students?
Anna University
IGNOU
Madras University
Manipal University
None of the above
4). Explanation:- TheIndira Gandhi National Open University (IGNOU) has announced exemption of fees for its transgender students of all programmes. Vice Chancellor Ravindra Kumar announced the initiative during the 22nd Prof G Ram Reddy Lecture.
Answer: B

5. FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India.Where is the Head Quarters of FINO Payments Bank?
Hyderabad
Chennai
New Delhi
Bengaluru
Mumbai
5). Explanation:- FINO Payments Bank has commenced operations as a payments bank with effect from 30th June 2017 according to the Reserve Bank of India. FINO PayTech Ltd, Mumbai, was one of the 11 applicants which were issued in-principle approval for setting up a payments bank. Besides FINO, the other applicants which have launched payment bank operations are Airtel M Commerce Services, Department of Posts and Paytm Payments Bank.
Answer: E

6. Ana Brnabic has been elected as the new Prime Minister of which of the following country?
Finland
Belarus
Serbia
Uganda
Austria
6). Explanation:- Serbian parliament voted in Ana Brnabic, an openly gay woman, as the country's prime minister in a landmark move for the patriarchal conservative country and the entire Balkans region. The 41-year oldBrnabicand her cabinet were backed by 157 MPs in the 250-seat parliament after being proposed by President AleksandarVucic. Brnabic becomes Serbia's first female prime minister and the first openly gay premier in the Balkans, where homophobia remains widespread. Serbia is home to about seven million people, most of them Orthodox Christians.
Answer: C

7. Which of the following country’s new heavy-lift carrier rocket Long March-5 Y2launch fails recently?
USA
UK
Canada
Japan
China
7). Explanation:- China’s ambitious spaceprogramme suffered a raresetback on Sunday as its newheavy-lift carrier rocket, theLong March-5 Y2 failed to putthe country’s largestsatelliteinto orbit. An anomalyoccurred during the flight ofthe rocket, which blastedofffrom the Wenchang SpaceLaunch Centre in Hainan.
Answer: E

8. The CISF security cover at which of the following airport has been rated as the best service in this domain by World Quality Congress, a global quality rating agency?
Anna International Airport
ChhatrapatiShivaji International Airport
Indira Gandhi International Airport
NetajiSubhas Chandra Bose International Airport
None of the above
8). Explanation:- The CISF security cover at theDelhi airport has been rated asthe best service inthis domainby World Quality Congress, aglobal quality rating agency.CISF chiefO.P Singh said theaward is“recognition of thehard work” by his men andwomenat the airport.
Answer: C

9. Which of the following country has won their maiden Confederation Cup Football title recently?
France
Italy
Russia
Germany
Brazil
9). Explanation:- Germany have lifted their maiden Confederation Cup Football title. In the final played at St Petersburg, the four-time World Cup winners defeated Chile by a solitary goal. Lars Stindl put Germany ahead in the first half against the run of play, and Germany then held on to the lead.
Answer: D

10. Who is the current chief of CISF (Central Industrial Security Force)?
Vijay Sharma
S. Bhalbir Singh
R. RajendraDolakia
O.P. Singh
None of the above
10).Explanation:- The current chief of CISF (Central Industrial Security Force) is O.P. Singh.
Answer: D

11. which of the following are the Head Quarters of Moody the Credit rating agency?
New York
Washington D.C
London
Basel
Bern
11). Explanation:- The Head Quarters of Moody the Credit rating agency is New York.
Answer: A





Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
For More Current Affairs GK Quiz- Click Here