15 Jul 2017

Important Current Affairs GK Quiz for IBPS & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for IBPS & Upcoming Exams 2017 (12th July 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

Directions(Q. 1-14):

1. Malala day is celebrated on which of the following date?

July 10th
June 10th
July 12th
June 12th
June 11th
1).Explanation: Malala day is celebrated on July 12th.
Answer: C

2. GMR Goa International Airports Ltd gets how much amount loan for developing Mopa airport recently?
Rs. 2000 cr
Rs. 1550 cr
Rs. 2170 cr
Rs. 1,330 cr
Rs. 1000 cr
2). Explanation: GMR Goa International Airports Ltd, a subsidiary of GMR Airports Ltd, has executed a debt facility agreement for the development of Greenfield airport at Mopa. The foundation stone for the project was subsequently laid by the Prime Minister, Narendra Modi, on November 13, 2016. The entire debt of Rs. 1,330 crore was underwritten by Axis Bank on a long tenor door to door basis of 18 years on competitive terms.
Answer: D

3. GMR Goa International Airports Ltd recently gets loan from which of the following bank for developing Mopa airport?
ICICI Bank
World Bank
Axis Bank
ADB
SBI
3). Explanation: GMR Goa International Airports Ltd, a subsidiary of GMR Airports Ltd, has executed a debt facility agreement for the development of Greenfield airport at Mopa. The foundation stone for the project was subsequently laid by the Prime Minister, Narendra Modi, on November 13, 2016. The entire debt of Rs. 1,330 crore was underwritten by Axis Bank on a long tenor door to door basis of 18 years on competitive terms.
Answer: C

4. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched by which of the following person?
PM Modi
Urjit Patel
SEBI Chairperson
Finance Ministry
Home Secretary
4). Explanation: The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched by Finance Ministry.
Answer: D

5. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently. This time how much percentage of annual interest will be provided to investors?
5%
3%
2%
1.5%
2.5%
5). Explanation: The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently by the Government. This time, providing a 2.5 percent annual interest to investors.
Answer: E

6. Which of the following company has been conferred with the ‘Golden Peacock Award’ for Environment Management recently?
Ikea India
Ford India
Danfoss India
KIA Motors
Hindustan Aeronautics Ltd
6). Explanation: Climate and energy efficiency solutions company Danfoss India has been conferred with the ‘Golden Peacock Award’ for Environment Management. The award was presented in Hyderabad during the 19th World Congress on Environment Management’ in the presence of Supreme Court Justice Kurien Joseph. Danfoss has been committed to developing energy efficient solutions to compliment the growing need for sustainable technology in the fields of infrastructure, food supply and climate friendly solutions. Acknowledging its commitment towards the environment, the company has been recognized for its LEED Platinum rated constructed the manufacturing facility in Chennai.
Answer: C

7.Which of the following person who died recently, he is the former Indian Ambassador to U.S?
Susil Chandra
Naresh Chandra
Rama Chandra
Gajapathi Sivanesh
None of the above
7). Explanation: Former Indian Ambassador to U.S., and Padma Vibhushan awardee, Naresh Chandra (82) died at Manipal hospital at Dona Paula near Panaji on Sunday night due to multiple organ failure.
Answer:B

8. President Pranab Mukherjee inaugurates ‘Ashiana Annexe’ in which of the following state recently?
Uttarakhand
Uttar Pradesh
Rajasthan
Andhra Pradesh
New Delhi
8). Explanation: President Pranab Mukherjee inaugurated the annexe of the presidential retreat Ashiana which has accommodation facilities for accompanying officers and staff of the Rashtrapati Bhavan, in Dehradun, Uttarakhand. The Ashiana retreat was built originally as a bungalow of the commandant of the President's Bodyguard and was revived by Mukherjee after long years of disuse. K R Narayanan, in March 1998, was the last president to stay here.
Answer: A

9. Which of the following became the first state in the country to launch free injectable contraceptive for women?
Telangana
Andhra Pradesh
Sikkim
Mizoram
Maharashtra
9). Explanation: Maharashtra has become the first state in the country to provide women an injectable contraceptive for free. The state’s public health department launched a program called Antara to offer women an injection of Medroxy progesterone acetate (MPA), a birth-control hormone. The announcements were made on the occasion of World Population Day (11th July). According to state health officials, the injection, a safe means of birth control, is effective for three months. The injection will be given intramuscularly to women in the age bracket of 18-45 years.
Answer: E

10.Which of the following state government recently constituted a 9-member committee to study the possibility of designing a separate state flag?
Kerala
Tamil Nadu
Karnataka
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
10). Explanation: Karnataka Government constituted a 9-member committee to study the possibility of designing a separate state flag and providing it a statutory standing. This committee was constituted following representation of social activists from the state urged the government to design a separate flag for Kannada ‘naadu’ and accord statutory standing for it. This committee will be headed by Principal Secretary, Department of Kannada and Culture.
Answer: C

11. Which of the following Bank recently has entered into collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean?
ICICI Bank
AXIS Bank
YES Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
11). Explanation: Axis Bank has entered into collaboration with Inter-American Investment Corporation (IIC) to facilitate trade with Latin America and the Caribbean. Axis Bank becomes the first Indian bank to participate in the Trade Finance Facilitation Programme as a confirming bank. IIC, a member of the Inter-American Development Bank Group, is a multilateral development bank committed to supporting the private sector in Latin America and the Caribbean.
Answer: B

12. The Ministry of Defence has signed an MoU for the financial year 2017-18 with which of the following organization?
ISRO
DRDO
NASA
HAL
SpaceX
12). Explanation: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has signed an MoU for the financial year 2017-18 with the Ministry of Defence. The annual MoU was signed between Ashok Kumar Gupta, Secretary, Department of Defence Production and T Suvarna Raju, CMD-HAL. The MoU has outlined targets on various performance parameters of the company during the year 2017-18. The revenue from operations has been targeted at Rs. 17,900 crore, the highest ever. HAL has also laid specific emphasis on capacity building, modernization, solar power plants, aiming to achieve capital expenditure of Rs. 1,300 crore.
Answer: D

13.Leslie Thng has been appointed as the new CEO of which of the following airlines?
Qatar Airways
Lufthansa
Vistara
Spicejet
Indigo
13). Explanation: The board of TATA SIA Airlines Ltd, which owns and operates the full-service airline Vistara, has appointed former Silk Air head Leslie Thng as Vistara’s new chief executive officer (CEO), effective from October 2017. Singapore-based regional air carrier SilkAir is a wholly- owned subsidiary of Singapore Airlines (SIA), which owns a 49 percent stake in TATA SIA Airlines Ltd.
Answer: C

14. Who has been appointed as the new head coach of Indian cricket team recently?
Virender Shewag
Sourav Ganguly
Sachin Tendulkar
Ravi Shastri
Venkatesh Prasad
14). Explanation: Ravi Shastri has overcome Virender Sehwag to become Indian cricket team’s new head coach. The appointment was confirmed by Board of Control for Cricket in India (BCCI). Shastri will take charge from India’s upcoming three-Test series against Sri Lanka, starting July 26. Shastri, was chosen by the BCCI’s Cricket Advisory Committee (CAC) that included former captains Sourav Ganguly, Sachin Tendulkar and veteran batting star VVS Laxman. Zaheer Khan has been appointed as the bowling coach of Indian Cricket Team.
Answer: D