1 Jul 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B & Upcoming Competitive Exams 2017
Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO & Upcoming Exams 2017 (27th&28th June 2017):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.




00:00:00

1.The Government has cleared the proposal for setting up a new airport in which of the following city recently?
Bengaluru
Chennai
Kochi
Greater Noida
Pune
1).The Government has cleared the proposal for setting up a new airport in Jewar in Greater Noida. Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju stated that in-principle approval for a greenfield airport at Jewar has been granted to cater to the growing flying requirements of National Capital Region. According to the civil Aviation Minister, the Noida International Airport will cater to 30 to 50 million passengers per year over the next 10 to 15 years.
Answer: D
2.The Shri Amarnathji Shrine Board announced to enhance the group insurance cover for the pilgrims and service providers from existing Rs one lakh to how much rupees?


Two lakh
Three lakh
Four lakh
Five lakh
Six lakh
2).The Shri Amarnathji Shrine Board today announced to enhance the group insurance cover for the pilgrims and service providers from existing Rs one lakh to Rs three lakh.
Answer: B

3. The World Bank recently has cleared a loan amount of ________, for making Indian youth more employable through reskilling.
USD 200-million
USD 250-million
USD 300-million
USD 350-million
USD 500-million
3).The World Bank has cleared a USD 250-million loan for making Indian youth more employable through reskilling, in a move that is seen to aid the Skill India Mission. The multi-lateral lender is keen to support the Indian government in its efforts to better equip the young workforce with employable skills. Under the program, adults in 15-59 years of age, underemployed or unemployed, will get the skill training.
Answer: B

4.Who has been appointed as the president of the India International Centre (IIC)?
Rajesh Lakkani
Harshim Badal
Himesh Rupani
N N Vohra
M Parthasarathy
4). Jammu and Kashmir Governor N N Vohra has been appointed the president of the India International Centre (IIC) - one of the premier cultural institutions in the country. The appointment was made after eminent jurist Soli Sorabjee quit the presidential post.
Answer: D
5.Who has been appointed as head of the panel on National Education Policy recently?
K. Ramanathan
K. Kasturirangan
K. Vikram Sarabhai
K. Kamalakannan
K. Kanagarajan
5).Ex-ISRO Chief and Padma Vibhushan awardee Krishnaswamy Kasturirangan has been appointed the Chairman of the committee to prepare the final draft of the National Education Policy.
Answer: B

6.Which of the following person becomes the first Indian to complete the Solo Race Across America (RAAM)?
Badrinath
Hari Krishnan
Srinivas Gokulnath
Ram Shankar Naik
Ashis Bora
6).Srinivas Gokulnath from Maharashtra created history by becoming the first Indian to complete the 4,941-km Race Across America (RAAM) in solo category. Considered to be the toughest cycle race in the world, he cycled for 11 days, 18 hours and 45 minutes. In a feat that marks the Indian arrival on the endurance cycling scene globally, another Maharashtrian, Dr. Amit Samarth followed Gokulnath at the finish line at Annapolis on American east coast. Among the nine men who finished, Gokulnath stood 7th while Samarth was right on his heels at number 8. The race was won by Christoph Strasser.
Answer: C

7. ISSF Junior World Championship 2017 held at which of the following country?
Malaysia
Netherland
Egypt
Germany
South Africa
7). ISSF Junior World Championship 2017 held at Suhl, Germany.
Answer: D
8. Tibetan spiritual leader Dalai Lama to celebrate his ______ birthday with the people of Leh in Jammu and Kashmir?
82nd
90th
85th
75th
95th
8). Tibetan spiritual leader Dalai Lama will celebrate his 82nd birthday next month with the people of Leh in Jammu and Kashmir.
Answer: A
9.Which of the following state government has decided to set up more ‘One Stop Centres’ (OSCs) to provide support to women, affected by violence?
Assam
Sikkim
Haryana
Telangana
Madhya Pradesh
9).To provide support to women affected by violence, whether in a private or a public place, the Haryana government has decided to set up ‘One Stop Centres’ (OSCs) in 15 more districts under the State’s golden jubilee year programme. A sum of over 20.61 crore rupees would be spent on the construction of these centres.
Answer: C

10.Which of the following state government has decided to name the Mughalsarai municipality as ‘Deendayal Nagar’ recently?
Uttarakhand
Rajasthan
Bihar
Odisha
Uttar Pradesh
10).After proposing to rename the Mughalsarai railway station after RSS ideologue Deendayal Upadhyay, the Uttar Pradesh Cabinet decided to name the Mughalsarai municipality as ‘Deendayal Nagar’ The Cabinet took the decision at a meeting chaired by Chief Minister Yogi Adityanath.
Answer: E

11.European Union slaps a record €2.4 billion fine on which of the following tech giant?
Facebook
Google
Twitter
IBM
Microsoft
11).Brussels has demanded that the US tech giant change the business model for Google Shopping to meet the EU’s concerns. The fine broke the previous EU record for a monopoly case against U.S. chipmaker Intel of €1.06 billion. Brussels accuses Google of giving its own online service, Google Shopping, too much priority in search results to the detriment of other price comparison services, such as TripAdvisor and Expedia.
Answer: B

12.The World Health Organization (WHO) recommending the use of multi-disease testing devices for Tuberculosis, HIV and Hepatitis. What is the name of the device?
GeneXpert
DisXpert
WHOXpert
TBXpert
None of these
12). The World Health Organization (WHO) on Tuesday released new advice to countries, recommending the use of multi-disease testing devices for Tuberculosis, HIV and Hepatitis. A single device called the GeneXpert can be used to diagnose TB and HIV infections, and quantitatively measure HIV and hepatitis C viral loads. India recently procured 600 GeneXpert machines for the National Tuberculosis programme.
Answer: A

13.Which of the following state government has signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) for a loan of 1950 crore rupees for strengthening of roads in different district?
Goa
Haryana
Sikkim
Uttar Pradesh
Andhra Pradesh
13).Uttar Pradesh Government has signed an agreement with Asian Development Bank (ADB) for a loan of 1950 crore rupees for strengthening of roads in different district. The agreement was signed at Lucknow in the presence of Chief Minister Yogi Adityanath and ADB President Takehiko Nakao.
Answer: D

14.Which of the following tennis player won the Halle Open title 2017 recently?
Roger Federer
Rafeal Nadal
Andy Murray
Alexander Zverev
Rohan Bhopanna
14).Swiss legend Roger Federer has clinched his ninth Halle Open title after beating Alexander Zverev 6-1, 6-3 in the final. The top seed Roger Federer showed no mercy with fourth seed Alexander Zverev after wrapping up his ninth title in his 11th Halle final.
Answer: A





Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Current Affairs GK Quiz- Click Here