3 Jul 2017

Practice Quantitative Aptitude Questions For IBPS 2017 Exams (Data Interpretation)

Practice Quantitative Aptitude Questions For IBPS 2017 Exams (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.






00:00:00

Direction (Q. 1-5): Study the following table carefully and answer the given questions.
Before merging with State Bank of India, a data about employees worked in associate banks. The following table shows the total employees worked in these banks and the ratios of Clerk, PO and SO among them.


1.What is the total number of PO worked in all six banks together?
141250
144270
149320
145410
140270

1). Total = 80370 × 23/57 + 61050 × 15/55 + 77490 × 18/63 + 61880 × 23/68 + 73130 × 24/71 + 93160 × 5/17
= 32430 + 16650 + 22140 + 20930 + 24720 + 27400
= 144270
Answer is: B
2.What is the difference of difference between the total numbers of Clerk and SO worked in State Bank of Saurashtra to difference between the total numbers of Clerk and SO worked in State Bank of Patiala?
1860
2050
1790
1970
1820
2).Difference between the total number of Clerk and SO
State Bank of Saurashtra = {73130/ (25 + 24 + 22)} × (25 - 22)
= 73130 × 3/71
= 3090
Difference between the total number of Clerk and SO
State Bank of Patiala = {77490/ (23 + 18 + 22)} × (23 - 22)
= 77490 × 1/63
= 1230
Difference = 3090 – 1230
= 1860
Answer: A

3.The total number of Clerkworked inState Bank of Travancore is approximately what per cent more/less than the total number of Clerkworked inState Bank of Indore?
14.75%
12.65%
13.95%
16.25%
20.15%
3).Number of Clerkworked inState Bank of Travancore
= 61880/68 × 21= 19110
Number of Clerkworked inState Bank of Indore
= 93160/17 × 3 = 16440
Required % = (19110 – 16440)/16440 × 100
= 2670 × 100/16440
= 16.25%
Answer: D

4.What is the total number of Clerkworked inState Bank of Hyderabad and State Bank of Mysore together?
54680
52950
56520
59630
56340
4).Number of Clerkworked inState Bank of Hyderabad
= 80370/57 × 25 = 35250
Number of Clerkworked inState Bank of Mysore
= 61050/55 × 19 = 21090
Total = 35250 + 21090
= 56340
Answer: E
5. The total number of PO’sworked in State Bank of Hyderabad and State Bank of Indore together is approximately what per cent of the total number of SO’sworked inState Bank of Patiala and State Bank of Saurashtra together?
125%
95%
120%
108%
130%
5).Number of POworked inState Bank of Hyderabad
= 80370/57 × 23= 32430
Number of POworked inState Bank of Indore
= 93160/17 × 5 = 27400
Total = 32430 + 27400 = 59830
Number of SOworked inState Bank of Patiala
= 77490/63 × 22 = 27060
Number of SOworked inState Bank of Saurashtra
= 73130/71 × 22 = 22660
Total = 27060 + 22660 = 49720
Required % = 59830/49720 × 100
= 120%
Answer: A

Directions (Q. 6-10): The following table shows the total number of tigers and lions presentin six different national parks in different years, and the ratio of Lion to Tiger among them. Answer the given questions based on this table.

6. What is the average number of Tigers from Bandhavgarh National Park in all three years together?
319
317
313
312
311
6). Average= 1/3 × {810 × 7/15 + 792 × 4/11 + 637 × 3/7}
= 1/3 × {378 + 288 + 273}
= 939/3
= 313
Answer: C

7.What is the total number of Lions from all six national parks in the year 2015?
2760
2880
3090
3010
3150
7). Total Lions from all six states in the year 2015
= 754 × 7/13 + 845 × 8/13 + 792 × 7/11 + 828 × 11/18 + 726 × 7/11 + 867 × 12/17
= 406 + 520 + 504 + 506 + 462 + 612
= 3010
Answer: D
8.What is the total number of Tigers from Bandipur National Park in all three years together?
1135
1235
1435
1065
1185
8). Total Tigers from Bandipur National Park
= 986 × 12/29 + 867 × 5/17 + 924 × 13/21
= 408 + 255 + 572
= 1235
Answer: B
9.What is the difference between the total number of Lions from Ranthambore National Park in the year 2014 and the total number of Tigers from Kanha National Park in the year 2016?
63
60
65
67
64
9).Lions from Ranthambore National Park in the year 2014
= 876 × 7/12 = 511
Tigers from Kanha National Park in the year 2016
= 952 × 8/17 = 448
Difference = 511 - 448 = 63
Answer: A

10.The total number of Lions from Kaziranga National Park in the year 2014 is approximately what percentage of the total number of Tigers from Corbett National Park in the year 2015?
90%
115.50%
137.50%
165%
150%
10).Lions from Kaziranga National Park in the year 2014
= 870 × 3/5 = 522
Tigers from Corbett National Park in the year 2015
= 754 × 6/13 = 348
Required % = 522/348 × 100
= 150%
Answer: E




Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here