Crack IBPS Exam 2017 – English Scoring Part (Day-14)

    Crack IBPS Exam 2017 – English Scoring Part (Day-14):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can’t increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

    Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.


     

    00:00:00


    Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    In the last week of March, at the United Nations in New York, history was made as diplomats from about 130 countries started formal talks on an international treaty to ban nuclear weapons. The goal is simple: declare it illegal for any country to produce, possess,stockpile, deploy, threaten to use, or use nuclear weapons. The final treaty could be approved and ready for signature before the end of this year.Not surprisingly, none of the nine nuclear weapon countries showed up, India and Pakistan included. Numbers are not on the side of the nuclear weapons states, however. The U.S. Ambassador to the UN, Nikki Haley, staged a public boycott outside the negotiating hall but managed to rally only aragtag band of about 20 diplomats, mostly from Eastern Europe.Ms. Haley claimed that, as a mother, “there is nothing that I want more for my family than a world with no nuclear weapons” but she insisted that as an American “to ban nuclear weapons now would make us and our allies morevulnerable.” Clearly, however, she was not willing toaccord the same protection to all countries. Ironically, it took an Indian Ambassador toinadvertently puncture this claim to nuclear privilege: “The language of privilege and entitlement has no place in today’s world.” The nuclear weapons ban talks are the fulfilment of a long-standing demand that all countries deserve equal security. For decades, the world has pressed the handful of countries with nuclear weapons to free humanity from the nuclear danger. The very first resolution at the UN, passed in 1946, called for a plan “for the elimination from national armaments of atomic weapons.”The driving force for the demand for a nuclear weapon-free world is a simple humanitarian impulse, the love and compassion for other human beings — as even Ms. Haley realised. Nuclear weapons are the ultimate means of mass destruction and history has shown their use brings immeasurable death and suffering. It was this realisation that led to the November 1961 UN General Assembly resolution that declared: “Any state using nuclear and thermonuclear weapons is to be considered as violating the Charter of the United Nations, as acting contrary to the laws of humanity, and as committing a crime against mankind and civilisation.”During the Cold War, the United States and the Soviet Union argued that the world was in a life or death struggle and nuclear weapons were a tragic necessity. Both sides knew no one would win in a nuclear war but they prepared to fight regardless. It was an insane and murderous logic: since neither side could allow the other to prevail, the only acceptable outcome to both was mutual assured destruction. A handful of states followed them down into this moral pit: answer mass destruction with mass destruction. Tragically, this included India, which was warned by none other than Mahatma Gandhi that “the moral to be legitimately drawn from the supreme tragedy of the bomb is that it will not be destroyed by counter-bombs”.

    1). According to passage, What is the main aim of the international treat?
    1. Use of nuclear weapon will be illegal.
    2. Use of every kind of nuclear power including electricity generation will be illegal.
    3. Ban on the testing and production of nuclear weapon.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3

    1).EXPALNATION:- Nuclear power is not mentioned in passage.
    Answer: E

    2). What is true regarding passage?
    1. Ms. Nikki Haley don’t want to give nuclear weapon to all countries.
    2.According to Ms. Nikki Haley ban of nuclear weapon would make America weak.
    3. According to Ms. Nikki Haley there will be no nuclear privilege after the nuclear ban.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    All of the above
    2). EXPALNATION:- All of the three are according to passage.
    Answer: E

    3). Which can be true regarding passage?
    1. All the countries of world want to ban nuclear power to free humanity from the danger of nuclear weapon.
    2. Ban of nuclear weapon will result into equal security of all the countries.
    3. In history nuclear weapon were used for mass destruction and suffering.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    3). EXPALNATION:- Nuclear power is not mentioned in passage.
    Answer: A

    4). According to UN General assembly resolution, which can be true?
    1. Use of nuclear weapon will be considered as violation of UN authority.
    2. Use of nuclear power will be considered as crime against mankind and civilization.
    3.All country must become nuclear privileged country.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    4).EXPALNATION:- 3 is not mentioned in resolution.
    Answer: D

    5). Which can be true regarding passage?
    1. United States and Soviet Union knew that no one would win nuclear war so they ended war.
    2. United States and Soviet Union felt the necessity of nuclear weapon.
    3. United States and Soviet Union allowed the nuclear war for assured destruction.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    5). EXPALNATION:- 2 is given in the passage only 1 and 3 can not be concluded from passage.
    Answer: B

    Directions (Questions- 06,07,08): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
    6). Inadvertently

    Accidentally
    Clearly
    Directly
    Casually
    None of the above
    6). EXPALNATION:- Inadvertently means accidentally
    Answer: A


    7). Accord

    To give someone
    To snatch
    To take
    Accordingly
    None of the above
    7). EXPALNATION:- Accord means to give or to grant someone
    Answer: A

    8). Ragtag

    Impoverished
    With strong appeal
    Intellectual
    Almost
    None of the above
    8).EXPALNATION:- Ragtag means rough or poor.
    Answer: A

    Directions (Questions- 9 to 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
    9). Stockpile

    Reserve
    Hoard
    Buildup
    Inventory
    None of the above
    9).EXPALNATION:- Stockpile means inventory or stock.
    Answer: E

    10). Vulnerable

    Friendly
    Enemy
    Resilient
    Helpless
    None of the above
    10). EXPALNATION:- Vulnerable means weak.
    Answer: C

    Directions (11-15):
    One would have hoped that(1)[from] progress, this system would hardly ever be resorted to and the(2) [Spell] of parliamentary sittings would be increased. Instead, we have a piquant situation where even in this limited duration, constitutional amendment bills are being set aside. It should not be about who began the trend of resorting to parliamentary disruptions and who has a more valid issue at hand to do so. The issue is about the time(3)[wasteful] and the dangers of continuing to adopt such disruptive tactics. Our political leaders should realize that with continuing disruptions, the importance of Parliament as an institution is losing its importance. The ruling dispensation should also provide(4)[plentiful] space for the Opposition to air its concerns. Parliamentary committees must be allowed to work round the year and where(5)[accord] becomes necessary, before promulgating any ordinance.

    11). ?

    through
    to
    with
    in
    No change required
    11). Explanation:- The preposition ‘with’ will be used here with the noun.
    Answer: C

    12). ?

    Duration
    action
    event
    run
    No Change Required
    12). Explanation:- Duration means a time period.
    Answer: A

    13). ?

    wasting
    been waste
    have been wasted
    being wasted
    No Change Required
    13). Explanation:- The sentence is in present tense, so ‘being wasted’ will be used.
    Answer: D

    14). ?

    Generous
    Ample
    Minimal
    wealthy
    No Change Required
    14). Explanation:- Ample refers to ‘enough’, which matches with the sentence meaning.
    Answer: B

    15). ?

    leave
    blessings
    protest
    consent
    No Change Required
    15).Explanation:- Consent means approval and it is the word which mainly used in law.
    Answer: D

    Directions (16-20):Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
    16). Children are naturally creative, playful, (a)/ and experimental, immersing themselves (b)/ in things easily, yet just as(c)/ easily moving at to something else. (d)/ No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    16). Explanation:- The preposition ‘at’ is incorrect with the verb ‘move’. ‘on’ will come.
    Answer: D

    17). It is painful to read about (a)/ agrarian distress due to(b)/ crop failure and an (c)/ unable to pay back debts. (d)/ No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    17).EXPLANATION.:- The word ‘unable’ is wrongly used here, ‘inability’ will be used to give a meaning to the sentence.
    Answer: D

    18). The country’s economy was far (a)/ from healthy and the sharp (b)/ political differences within (c)/ the government will become apparent. (d)/ No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    18).EXPLANATION.:-The verb will be in simple past tense i.e., became.
    Answer: D

    19). Tradition and customs seem to be(a)/ among the one most difficult (b)/ barriers to breach when it (c)/ comes to gender rights. (d)/ No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    19). EXPLANATION.:- In this part of the sentence, ‘one’ will be eliminated as it is irrelevantly used.
    Answer: B

    20). There are enough anecdotes doing (a)/ the rounds on the various methods of (b)/ money laundering that people(c)/ has to use since last month. (d)/ No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    20). Explanation:- This part of the sentence talks about last month i.e., past , so ‘has to use’ will be replaced by ‘has used’.
    Answer: D
     
    Do you feel that you are weak in English Section?

    Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)
    English Learning Session :– (Day-7)