Crack IBPS Exam 2017 – English Scoring Part (Day-15)

    Crack IBPS Exam 2017 – English Scoring Part (Day-15):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can’t increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

    Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.


     

    00:00:00


    Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    The Challenger space shuttle exploded in 1986, killing all seven crew members. It occurred because of a design flaw in the rocket boosters of the spacecraft. The U.S. National Aeronautics and Space Administration (NASA) had sub-contracted the design of the boosters to an independent company. The company had noticed that the putty used to seal rings on the boosters was forming bubbles that caused a heat jet so hot that it could burn through the rings. The engineers changed the putty. They knew that a putty erosion could still occur, but with very low probability of a catastrophic disaster. Unfortunately for the seven who perished, in a series of small steps NASA deviated from its safety standards and determined that the erosion of the putty was an acceptable risk of flight. Later, NASA commissioned many inquiries into the cause of the disaster. The most insightful report came from Diane Vaughan, then a teacher of sociology at Boston College, who attributed the disaster to what she called a “normalisation of deviance”. The phrase meant that “people within the organisation become so much accustomed to a deviant behaviour that they don't consider it as deviant, despite the fact that they far exceed their own rules for the elementary safety”. B.R. Ambedkar’s 126th birth anniversary, violence over cow slaughter threatens torend apart the Republic and his magnificent Constitution which gave us a secular country with a fundamental right to life and liberty assured to every citizen. How did the body politic slowly deviate so much so that a man’s choice of meat has become his poison? It is time to recount Ambedkar’s normalisation of deviance in the Constituent Assembly on the question of cow protection. That devianceemboldened the Supreme Court decades later to take a position that would have been anabomination to men like Ambedkar. In 1948 Ambedkar published his book The Untouchables: Who Were They and Why They Became Untouchables? He wrote: “In the first place, we have the fact that the Untouchables or the main communities which compose them eat the dead cow and those who eat the dead cow are tainted with untouchability and no others. The co-relation between untouchability and the use of the dead cow is so great and so close that the thesis that it is the root of untouchability seems to beincontrovertible. In the second place if there is anything that separates the Untouchables from the Hindus, it is beef-eating.” He went on to say: “The reason why Broken Men only became Untouchables was because in addition to being Buddhists they retained their habit of beef-eating which gave additional ground for offence to the Brahmins to carry their new-found love andreverence to the cow to its logical conclusion.” However, in the Constituent Assembly debates around the same time, Ambedkar was not as vocal against ‘cow reverers’. In February 1948, the first draft of the Constitution was placed before the Assembly. It contained no reference to cow slaughter. The cow protection brigade within the Assembly pushed for an amendment seeking for cow protection as a fundamental right. Ambedkar and his team of draftsmen came up with a constitutional compromise.

    1). What can be true according to passage?
    1. Putty was forming bubbles and causing a heat jet.
    2. NASA shifted from its safety standards.
    3. After NASA’s recommendation engineers changed the putty.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3

    1).EXPALNATION:- NASA didn’t recommend any change according to passage
    Answer: D

    2). According to Diane Vaughan what is the meaning of “normalisation of deviance”?
    1. Shifting from standards
    2.People in any organization used to have deviant behavior and they don’t pay attention when these changes violates the rule of basic safety.
    3. People in organization have a tendency to not consider their behavior as deviant.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    2). EXPALNATION:- 2 is telling what exactly Diane means.
    Answer: B

    3). What is the context of B.R. Ambedkar’s book?
    1. Untouchability
    2. Eating of dead cow
    3. Correlation between untouchability and eating of dead cow.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    3). EXPALNATION:- All 3 are mentioned in his book, this can be interpreted from passage.
    Answer: E

    4). Why after being Buddhists people were untouchables, why it is so?
    1. Because people from lower cast converted into Buddhism .
    2. Because people were untouchable in the past and they couldn’t be touchable.
    3.Because people were untouchable in the past and they couldn’t be touchable.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    4).EXPALNATION:- According to passageonly 3 is correct.
    Answer: C

    5). According to passage, what was B.R. Ambedkar view regarding cow?
    1. Untouchability is related to beef eating.
    2. In the constitution, there should be no reference to cow slaughter.
    3. Beef eating should be banned.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1& 2
    1& 3
    5). EXPALNATION:- We can interpret from passage that 1 and 2 are true.
    Answer: D

    Directions (Questions- 06,07,08,09): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
    6). Abomination

    Respect
    According
    Liking
    Violation
    None of the above
    6). EXPALNATION:- Abomination means violation
    Answer: D


    7). Rend apart

    Keeping far
    Tear apart
    To move forward
    To move backward
    None of the above
    7). EXPALNATION:- Rend apart means tear apart.
    Answer: B

    8). Emboldened

    Strengthen
    Threaten
    Complied
    Mandated
    None of the above
    8).EXPALNATION:- Emboldened means strenghthen.
    Answer: A


    9). Reverence

    Reference
    Respect
    Disrespect
    Offence
    None of the above
    9).EXPALNATION:- Reverence means respect.
    Answer: B

    Directions (Question 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
    10). Incontrovertible

    Questionable
    Indubitable
    Irrefutable
    Incontestable
    None of the above
    10). EXPALNATION:- Incontrovertible means certain
    Answer: A

    Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”.

    Two developments in the Indian sports arena underline the urgent need(1)[of] a law regulating India’s fast-growing sports industry. One was the Supreme Court’s decision on Monday to sack Anurag Thakur, president of the Board of Control for Cricket in India (BCCI), and other BCCI office bearers for(2)[revolting] recommendations of a court-ordered panel. This action highlighted, more than anything else, the ambiguous nature of sports administration in India, operating as(3)[its] does in the grey areas between private enterprise and national interest. The second was the strange decision, at the fag end of 2016, by the Indian Olympic Association (IOA) to appoint former presidents Suresh Kalmadi and Abhay Singh Chautala as lifetime presidents. This, despite the fact that both were forced to resign on charges of corruption; indeed, MrKalmadi was briefly(4)[activated] on accusations of omission and commission during the Commonwealth Games of 2010. No surprise, then, that the sports ministry wanted a word with the IOA and threatened to withdraw recognition unless the decision was rescinded. MrKalmadi had the good sense to decline the IOA’s(5)[Dignity] till his name is cleared, though MrChautala has so far refused to do the same.
    11). ?

    On
    In
    For
    At
    No change required
    11). Explanation:- ‘For’ will be the preposition to be used here as per the demand of the sentence.
    Answer: C

    12). ?

    Rebelling
    Resisting
    defying
    disobeying
    No Change Required
    12). Explanation:- ‘Disobeying’ means not to follow one’s words, which matches the sentence.
    Answer: B

    13). ?

    they
    it
    he
    his
    No Change Required
    13). Explanation:- :-‘It’ will be the correct pronoun as ‘Sports Administration’ is an organisation.
    Answer: C

    14). ?

    Captured
    Grabbed
    Arrested
    Released
    No Change Required
    14). Explanation:- ‘Arrested’ is the right verb to be used here.
    Answer: C

    15). ?

    Honour
    Fame
    Glory
    Homage
    No Change Required
    15).Explanation:- :-‘Honour’ means to be honoured or respect.
    Answer: A

    Directions (16-20):Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
    16). Companies and advisors are (a)/ not in the mood to put (b)/ in the money without (c)/ get into lengthy litigation.(d)/ No Error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    16). Explanation:- The phrasal verb ‘getting into’ is wrongly used here. ‘on’ will come.
    Answer: D

    17). At returning home they(a)/ got busy with (b)/ homework and with revision(c)/ for class tests in school.(d)/ No Error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    17).EXPLANATION.:- The preposition ‘at’ will be replaced by ‘on’.
    Answer: A

    18). A wolf found great difficulty in(a)/ getting at the sheep owing(b)/ from the vigilance of the(c)/ shepherd and his dogs.(d)/ No Error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    18).EXPLANATION.:- The preposition ‘from’ will be replaced by ‘to’.
    Answer: C

    19). Everything on or near(a)/ a surface of the(b)/ Earth is attracted by (c)/ the mass of earth.(d)/ No Error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    19). EXPLANATION.:- Article ‘a’ will be replaced by ‘the’ as surface is being referred to.
    Answer: B

    20). In a democratic country (a)/ the people would be (b)/ aware of their(c)/ duties and responsibilities.(d)/ No Error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    20). Explanation:- The use of ‘would be’ is incorrect here. ‘must be’ will be used.
    Answer: B