Crack IBPS Exam 2017 – English Scoring Part (Day-3)

    Crack IBPS Exam 2017 – English Scoring Part (Day-3):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to score good marks in English and so they can’t increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.


    Here in English Scoring Part we are providing 10 Questions in Reading Comprehension, 5 Questions in Cloze Test, 5 Questions in Error Spotting, total 20 questions in 15 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase your calculation speed and it will help you to increase your score.



    00:00:00


    Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
    The central bank was not expected to tinker with key policy rates in its first monetary policy review of 2017-18 unveiled on Thursday, following its decision to shift from an accommodative to a neutral monetary policy stance in February. The Monetary Policy Committee chaired by Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has, in fact, decided to raise the rate at which the central bank borrows funds from banks (the reverse repo rate) by 25 basis points, from 5.75% to 6%, while leaving other policy rates untouched. This marginal change is aimed at sucking out from the system excess liquidity that remains a lingering concern, despite coming off its peak in the aftermath of the demonetisation exercise. The RBI has also proposed a new liquidity management tool that awaits government approval, making the draining of surplus liquidity a critical priority all through this year. Theefficacyof the RB I’s liquidity management toolkit will impinge on another key concern: inflation, which is expected to climb to 5% by the second half of this fiscal. The RBI says achieving the stated target of 4% inflation even next year could be challenging, with no “lucky disinflationary forces” expected, such as benign commodity and oil prices. It has also pointed to a one-time upside risk to inflation with the implementation of the Goods and Services Tax.
    The RBI is quite optimistic about an uptick in the economy this year, projecting 7.4% growth in Gross Value-Added, compared to 6.7% in 2016-17. Along with improved prospects for the world economy a rebound indiscretionary consumer spending at home is likely, in line with the “pace of remonetisation” and investment demand on account of lowered interest rates. While the government may take heart from the higher growth projection, it must pay equalheed to Mr. Patel’s plain speak on four key issues. First, the need to urgently resolve the surge of bad loans on bank books, for which the RBI will unveil a new Prompt Corrective Action framework by the middle of this month. Without this, a virtuous cycle of healthy credit growth necessary for investment and job creation will remainelusive. Second, the RBI has reminded the government there will be “clearly more demand for capital” in the coming days. The government’s allocation of Rs.10,000 crore to recapitalise public sector banks is obviously inadequate. Third, while banks have reduced lending rates, the RBI has pointed out there is room for more cuts if rates on small savings schemes are corrected. Though a formula-based rate was adopted to set these rates last April, small savings schemes still deliver 61-95 basis points higher returns than what they should if the formula is followed, as per the RBI. Most important, the government must not ignore Mr Patel’s categorical call toeschew loan waivers of the kind just announced in Uttar Pradesh. This, he warned, would crowd out private investments and dent the nation’s balance sheet.


    1.What helps RBI to achieve 4% inflation?

    Increase in reverse repo rate.
    To make drain the surplus liquidity.
    Favorable commodity and oil prices.
    New liquidity management tool.
    None of these

    1).EXPLANATION- According to passage favorable commodity and oil price can only control inflation.
    Answer: C

    2.What is the outcome of demonetization according to the passage?

    Shifting to a neutral monetary policy.
    Reverse repo rate is increased by 25 basis point
    Repo rate is increased by 10 basis point.
    Excess liquidity in the sytem.
    None of these.
    2). EXPLANATION- Liquidity increased after demonetization
    Answer: D

    3). What can be the cause of increasing inflation?
    1.Implementation of Goods and Service Tax.
    2.Implementation of demonetization.
    3.RBI’s liquidity management tool

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1 and 2
    1 and 3
    3). EXPLANATION- As per mentioned in passage GST and Liquidity management is directly responsible for inflation
    Answer: D

    4). Which step is must for necessary for healthy credit growth?

    To resolve the surge of bad loans.
    Allocation of mre capital for public sector bank.
    Increase in consumer spending.
    If bank will reduce in lending rate.
    None of these.
    4).EXPLANATION- As mentioned in passage to resolve the surge of bad loans
    Answer: A

    5). According to passage, what will be the impact of loan waiver scheme?
    1.The financial problems of farmers will be solved.
    2.Farmers will start to hope for loan waiving scheme everytime.
    3.Will increase private investment and have bad impact on nation’s balance sheet.

    Only 1
    Only 2
    Only 3
    1 and 2
    1 and 3
    5). EXPLANATION- In passage nothing is mentioned about farmers so 1 and 2 can not be the answer. 3 is mentioned in passage
    Answer: C

    Directions (Questions-06 to 09): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
    6. Eschew

    Increase
    Renounce
    Allow
    Embrace
    None of these
    6). EXPLANATION- Eschew means abandon
    Answer: B

    7. Elusive

    Continuous
    Increasing
    Evasive
    Stable
    None of these
    7). EXPLANATION- Elusive means something which can’t be find
    Answer: E

    8. Heed

    Respect
    Attention
    Disregard
    Ignorance
    None of these
    8).EXPLANATION- Heed means attention or giving importance to someone
    Answer: B

    9. Discretionary

    Compulsory
    Obligatory
    Optional
    Important
    None of these
    9).EXPLANATION- Discretionary means something which is not important or optional.
    Answer: C

    Directions (Question 10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
    10. Efficacy

    Potency
    Adequacy
    Effectiveness
    Incapability
    None of these
    10). EXPLANATION- Efficacy means ability to do something
    Answer: D

    Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Even blank has four alternative words given in options (A),(B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the work given in bold after the blank is your answer i.e “No change required”.Policymakers in India frequently have to make decisions that they hope will influence variables such as the number of jobs created, the 11.(seperate/approximate/relative/independent) purchasing power of agricultural workers and landholders, and so on. However, worryingly, the data that are generally used to address these questions have gaps in their timing, or 12.(is/are/was/were) incomplete in their coverage. It is welcome, therefore, that the government has chosen to move forward with an attempt to remedy this situation. The vice-chairperson of the NITI Aayog, recently said that a task force 13.(create/assigned/made/created) last month would prioritize commissioning household-level surveys; he mentioned, specifically, that there would be an annual jobs survey and quarterly estimates of urban employment. It is hoped that these new surveys will be more reliable and comprehensive, and thus be a 14.(considerable/reasonable/minute/large) improvement over the current situation. While several different estimates of unemployment and employment emerge from various state and quasi-state institutions, from 2010, the Labour Bureau in Chandigarh has also been conducting an annual employment-unemployment survey, the last iteration of which sampled 156,563 households. Any replacement survey will have to be quicker and more frequent than this survey, as well as more reliable. It will also have to look 15.(at/to/in/from) indicators other than the simple rate of unemployment, which is not very informative in the Indian context. The data will have to be granular, and adapted to the peculiarities of the Indian labour market.
    11. ?

    seperate
    approximate
    relative
    independent
    None of these
    11). ‘Relative’ means with respect to, which is useful in the sentence.
    Answer: C

    12. ?

    is
    are
    was
    were
    None of these
    12). Present tense and plural form.
    Answer: B

    13. ?

    create
    assigned
    appointed
    created
    None of these
    13). ‘Appointed’ means to be given a task.
    Answer: C

    14. ?

    considerable
    reasonable
    minute
    much
    None of these
    14). Considerable is positive if compared to other options.
    Answer: A

    15. ?

    At
    to
    in
    from
    None of these
    15).The preposition is appropriate according to the use in sentence.
    Answer: A

    Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e):-
    16. The situation has become (a)/ worse as the banks had become(b)/ lenient in giving(c)/ credit to consumers. (d)/No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    16). Explanation:The sentence is in simple present tense, while the helping verb used here is ‘had’.
    Answer: B

    17. Amendment would benefit (a)/ the children who have been (b)/ working in various industries now and (c)/ they can concentrate in education. (d)/No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    17).Explanation: The preposition ‘in’ is incorrect. The correct one is ‘on’.
    Answer: D

    18. Mobile devices have become smarter(a)/ and most intuitive leaving customers(b)/ spoilt with a choice of(c)/ different mobile offerings. (d)/No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    18).Explanation: In the sentence, comparative degree of adjective is used, while in this part , superlative is used. ‘Most’ will be replaced by ‘more’.
    Answer: B

    19. Most broad based taxes are(a)/ assigned to the centre while(b)/ most expenditure function is(c)/ assigned to states. (d)/No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    19). Explanation: According to the meaning of the sentence, plural form will be used, i.e., ‘functions are’.
    Answer: C

    20. Innovative methods are being(a)/ tried from the companies to(b)/ lure customers like financing of cycles(c)/ and free insurance packages. (d)/No error(e)

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    20). Explanation: ‘From’ preposition is wrong here, ‘by’ will come.
    Answer: B



    Do you feel that you are weak in English Section?
    Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)
    English Learning Session :– (Day-7)