Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)

    Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)
    Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants were facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily.“Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.



    Here in Scoring Part we are providing 10 Questions in simplification, 10 Questions in Approximation, 5 Questions in number Series and 5 Questions in Quadratic Equations, total 30 questions in 20 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase you calculation speed and it will help you to increase you score.

    00:00:00


    Direction (1-10): What will come in place of question mark (?) in the following questions:
    1. 637.28 – 781.47 + 257.39 = ?

    113.20
    104.30
    122.40
    133.50
    None of these

    1).637.28 – 781.47 + 257.39 = 113.20
    Answer: A

    2. 6% of 350 + 2% of 700 = ?% of 1400

    2
    2.5
    3
    4
    None of these
    2). 6/100 × 350 + 2/100 × 700 = x/100 × 1400
    14x = 21 + 14
    14x = 35
    X = 35/14 = 2.5
    Answer: B

    3. 4672 ÷ 40 ÷ 4 = ?.

    467.2
    29.6
    29.2
    368.8
    None of these
    3). 4672 ÷ 40 ÷ 4 = x
    4672 / (40 × 4) = x
    x = 29.2
    Answer: C


    4. 7 × ? = 546 ÷ 4

    24.4
    113.5
    37.9
    19.5
    None of these
    4). 7 × X = 546 ÷ 4
    X = 546 / 28
    X = 19.5
    Answer: D


    5. 672 ÷ 24 × 18 + 153 – 354 = ?

    311
    322
    312
    308
    None of these
    5). 672 ÷ 24 × 18 + 153 – 354 = X
    X = 504 + 153 – 354
    X = 303
    Answer: E


    6. 67.39 – 11.78 + 19.63 = ? + 22.41

    52.73
    52.83
    65.78
    64.78
    None of these
    6). (67.39 + 19.63) – (11.78 + 22.41) = ?
    ? = 87.02 – 34.19
    ? = 52.83
    Answer: B


    7. 44% of 125 + 75% of 840 = ?

    600
    666
    685
    765
    None of these
    7). 44/100 × 125 + 75/100 × 840 = ?
    ? = 44 × 5/4 + ¾ × 840
    ? = 55 + 630
    ? = 685
    Answer: C


    8. 8.5 × 6.4 + 4.5 × 11.6 = ? ÷ 4

    420.4
    106.6
    416
    426.4
    None of these
    8). 8.5 × 6.4 + 4.5 × 11.6 = ? ÷ 4
    ? = (54.4 + 52.2) × 4
    ? = 106.6 × 4
    ? = 426.4
    Answer: D

    9. √7921 + √3969 = ? .

    150
    89
    152
    142
    None of these
    9). √7921 + √3969 = ?
    89 + 63 = ?
    ? = 152
    Answer: C

    10. 39.977 + 444.333 – 44444.43 + 44.33 – 39.77 = ?

    4395
    -42955.56
    23955
    -43955.56
    None of these
    10). 39.977 + 444.333 – 44444.43 + 44.33 – 39.77 = ?
    ? = - 43955.56
    Answer: D

    11. 1002 ÷ 49 × 99 – 1299 = ?

    700
    600
    900
    250
    400
    11). Values can be rounded off to the nearest ten’s places.
    1002 = 1000; 49 = 50; 99 = 100 and 1299 = 1300
    Now the equation will become
    1000 ÷ 50 × 100 – 1300 = ?
    20 × 100 – 1300 = ?
    2000 – 1300 = ?
    ? = 700
    Answer: A

    12. 29.8% of 260 + 60.01% of 510 – 103.57 = ?.

    450
    320
    210
    280
    350
    12). The difference between two nearest values is 70 (210 and 280). So round off the numbers to the nearest integers.
    29.8% of 260 = 30% of 260; 60.01% of 510 = 60% of 510 and 103.57 = 104
    Now the equation will become
    30% of 260 + 60% of 510 – 104 = ?
    30/100×260 + 60/100×510 -104=?
    78+306-104=?
    ? = 384 – 104 = 280
    Answer: D

    13. 16.001 × 30.999 × 8.998 = ?

    4450
    4800
    4100
    3900
    None of these
    13). ? ≈ 16 × 31 × 9 ≈ 4464
    Required answer = 4450
    Answer: A

    14. (6.99)2 +(8.01)2 − √85 = ?

    95
    115
    110
    104
    None of these
    14). ? ≈ 7^2 + 8^2 − √81
    ≈ 49 + 64 - 9 ≈ 104
    Answer: D

    15. 49% of 5051 – (3/7) of 999 = ?.

    2145
    2045
    1945
    1905
    2165
    15). [(49 × 5051) / 100] – (3/7) × 999 = 2475 – 430 = 2045.
    Answer: A

    16. 4329 / 19 + 6464 / 13 = ?

    725
    625
    925
    525
    825

    16).(4329 / 19) + (6464 / 13) = 228 + 497 = 725
    Answer: B

    17. (4.012)^3 + (29.997)^2 = ?

    1025
    964
    745
    765
    805
    17). (4)^3 + (30)^2 = 64 + 900 = 964
    Answer: B

    18. 6575 / 17.98 × 42.03 / 6.87 = ?.

    2190
    2280
    2090
    2150
    None of these
    18). 6575 / 18 × 42 / 7 = (6575 / 18) × (42 / 7) = 365 × 6 = 2190 Answer: A


    19. 12.002 × 15.005 – 8.895 × 6.965 = ?

    130
    117
    105
    110
    None of these
    19). 12 × 15 – 9 × 7 = 180 – 63 = 117
    Answer: B


    20. 12.664 × 22.009 × 17.932 = ?

    5100
    5200
    5148
    5199
    None of these
    20). 13 × 22 × 18 = 5148
    Answer: C

    Direction (21 – 25): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
    21. 0, 3, 8, 15, 24, 35, 48, ?

    60
    62
    63
    64
    68
    21). The series 1^2 - 1, 2^2 - 1, 3^2 - 1, etc. The next number is 8^2 - 1 = 63 Answer: C


    22. 2, 12, 36, 80, 150, ?

    250
    252
    276
    300
    315
    22). The series is 1^3 + 1^2, 2^3 + 2^2, 3^3 + 3^2 etc.
    Answer: B


    23. 1, 6, 13, 22, 33, ?

    44
    45
    46
    47
    48
    23). The pattern is + 5, + 7, + 9, + 11,...
    .'. Missing number = 33 + 13 = 46.
    Answer: C

    24. 19, 2, 38, 3, 114, 4, ? .

    228
    256
    352
    456
    488
    24). The sequence is a combination of two series :
    I. 19, 38, 114, (....) and II. 2, 3, 4
    The pattern followed in I is * 2, * 3,...
    .'. Missing number = 114 * 4 = 456.
    Answer: D

    25. 95, 115.5, 138, ?, 189.

    154.5
    162.5
    164.5
    166.5
    173.5
    25). The pattern is + 20.5, + 22.5,....
    .'. Missing term = 138 + 24.5 = 162.5.
    Answer: B

    Direction (26-30): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and given answer:
    a) If x< y
    b) If x ≤ y
    c) If x = y, or no relation can be established between x and y.
    d) If x> y
    e) If x ≥ y

    26. I. 9x^2 = 1
    II.4y^2 + 11y – 3 =0

    If x< y
    If x ≤ y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x> y
    If x ≥ y
    26). I. 9x^2 = 1
    :. x2 = 1/9
    :. x = ± 1/3
    II.4y^2 +11y – 3 =0
    Or, 4y^2 + 12y – y – 3= 0
    Or, 4y(y + 3) – 1 (y + 3) = 0
    :.y = 1/ 4, - 3
    Hence, there is no relation between x and y.
    Answer: C

    27. I.3x^2 + 5x – 2 =0
    II.2y^2 – 7y + 5 =0.

    If x< y
    If x ≤ y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x> y
    If x ≥ y
    27). I. 3x^2 + 5x – 2 =0
    Or, 3x^2 + 6x – x -2= 0
    Or, 3x(x + 2) – 1(x + 2) =0
    Or, (3x -1) (x +2) = 0
    :. X = -2, 1/3
    II. 2y^2 – 7y + 5 =0
    2y^2 – 2y – 5y + 5 = 0
    Or, 2y(y - 1) – 5 (y - 1) =0
    :. y = 1, 5/2
    Hence, x< y
    Answer: A

    28. I. 6x^2 + 13x + 5 =0
    II.3y^2 + 11y + 10 =0

    If x< y
    If x ≤ y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x> y
    If x ≥ y
    28). I. 6x^2 + 13x +5 =0
    Or, 6x^2 + 3x +10x + 5=0
    Or, 3x (2x +1)+ 5(2x + 1)= 0
    Or, (3x + 5) (2x +1 ) = 0
    :. X = - 5/3, -1/2
    II.3y^2+11y+10 = 0
    Or, 3y^2 + 6y + 5y+10 = 0
    Or, 3y(y + 2) + 5(y + 2) = 0
    Or, (3y + 5) (y + 2) = 0
    :. y= - 5/3, -2
    Hence, x ≥ y
    Answer: E

    29. I.7x – 4Y =29
    II.5x + 3y – 50 =0

    If x< y
    If x ≤ y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x> y
    If x ≥ y
    29). I. 7x – 4y = 29
    II. 5x + 3y = 50
    (I)×3 + (II)×4
    21x - 12y = 87
    20x + 12y = 200
    41x = 287
    :. x = 7
    Putting the value of x in (I), we get
    y = 5
    Hence, x> y
    Answer: D

    30. I. x^2 – 5 =0
    II.4y^2 – 24y + 35 =0.

    If x< y
    If x ≤ y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x> y
    If x ≥ y
    30). I. x^2 = 5
    :. x = ±√5 ≈ ± 2 .236
    II.4y^2 – 24y + 35 =0
    Or, 4y^2 – 14y – 10y + 35 = 0
    Or, 2y (2y - 7) – 5(2y - 7)= 0
    Or,(2y - 5) (2y - 7) = 0
    :. y = 5/2, 7/2 = 2.5, 3.5
    Hence, x< y
    Answer: A



    Do you feel that you are weak in English Section?
    Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)