Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-29)

    Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)

    Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-29):

    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants are facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.

     


     

    00:00:00


    Direction (1-10): In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.
    1). 2 11 38 197 1172 8227 65806

    11
    38
    197
    1172
    8227

    1) Ans.(d) The series is based on the following pattern:
    11 = 2 × 3 + 5
    38 = 11 × 4 - 6
    197 = 38 × 5 + 7
    1172 ≠ 197 × 6 - 8
    1172 is wrong and it should be replaced by 197 × 6 - 8 = 1174

    2. 16 19 21 30 46 71 107

    19
    21
    30
    46
    71
    2) Ans.(a)
    The series is based on the following pattern:
    107 - 71 = 36
    71 - 46 = 25
    46 - 30 = 16
    30 - 21 = 9
    21 - 19 = 2≠4
    19 should be replaced by 17 for which 21 - 17 = 4

    3. 7 9 16 25 41 68 107 173

    107
    16
    41
    68
    25
    3) Ans.(d)
    The series is based on the following pattern:
    16 = 9 + 7
    25 = 16 + 9
    41 = 25 + 16
    68 ≠ 41 + 25
    68 should be replaced by 66.


    4. 4 2 3.5 7.5 26.25 118.125

    118.125
    26.25
    3.5
    2
    7.5
    4) Ans.(c)
    The series is based on the following pattern: ×0.5,×1.5,×2.5,×3.5,×4.5
    Obviously, 3.5 Is the wrong number which should be replaced by 3.


    5). 16 4 2 1.5 1.75 1.875

    1.875
    1.75
    1.5
    2
    4
    5) Ans.(b)
    The series is based on the following pattern: ×0.25,×0.5,×0.75,×1,×1.25
    Obviously, 1.75 is the wrong number which should be replaced by 1.5.

    Directions (6-10): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?
    6. 57% of 394 - 2.5% of 996 = ?

    215
    175
    200
    180
    205
    6) Ans.(c)
    Sol. Approx value
    = (50 + 7)% of 400-1/40×1000
    = 200 + 28 - 25 = 203 ≈ 200
    Since we have taken excess value in calculation, we will take less than the calculated value as the approximate value.


    7. 96.996 × 9.669 + 0.96 = ?

    860
    870
    1020
    940
    1100
    7) Ans.(d)
    Sol. Approx value = 97 × 9.7 = 940.9 ≈ 940


    8. 3/5×1125/1228×7= ?

    7
    12
    9
    4
    15
    8) Ans.(d)
    Sol. Approx value= 3/5×1125/1227×7= 3.85=4

    9. (√339 ×25)÷30= ?

    12
    15
    24
    21
    9
    9) Ans.(b)
    Sol. √339≈18
    Then (18×25)÷30=450/30=15

    10. (638 + 9709 - 216) ÷ 26 = ?

    275
    365
    420
    300
    390
    10) Ans.(e)
    Sol. Approx value = (640 + 9700 - 200) ÷ 26
    = 10140 ÷ 26 ≈ 390


    11. 421 / 35 × 299.99 / 25.05 = ?^2

    22
    24
    28
    12
    18
    11). (?)^2 ≈ 420 / 35 × 300 / 25 = 12 × 300 / 25 = 12 × 12
    ? = √(12 × 12) = 12
    Answer: d)

    12. √(197) × 6.99 + 626.96 = ?

    885
    725
    825
    650
    675
    12). (?) ≈√(196) × 7 + 627 = 14 × 7 + 627 = 98 + 627 = 725
    Answer: b)

    13.19.99 × 15.98 + 224.98 + 125.02 = ?

    620
    580
    670
    560
    520
    13). ? = 19.99 × 15.98 + 224.98 + 125
    ≈ 20 × 16 + 225 + 125 = 320 + 225 + 125 = 670
    Answer: c)

    14.3214.99 + 285.02 + 600.02 – 4.01 = ?

    3650
    4100
    4200
    3225
    3400
    14). ?≈ 3215 +285 +600 – 4 = 4100 – 4 ≈ 4100
    Answer: b)

    15. ?% of 1239.96 + 59.87% of 449.95 = 579.05

    35
    15
    25
    20
    30
    15). [(? × 1240) / 100] + [(60% of 450) / 100] ≈ 580
    or, ? × 12.40 + 270 = 580
    or. ? × 12.40 = 580 – 270 = 310
    ? = 310 / 12.40 = 25
    Answer: c)

    Directions (16-20): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?
    16. 475+64% of 950=900+?

    183
    233
    1983
    1863
    None of these

    16) Ans.(a)
    475+64% of 950-900 = 475+608-900 = 183

    17. (0.064)×(0.4)^7=(0.4)^?×(0.0256)^2

    17
    2
    18
    3
    None of these
    17) Ans.(b)
    (0.064)×(0.4)^7=(0.4)^?×(0.0256)^2
    (0.4)^3×(0.4)^7 〖/(0.4)〗^(4×2)=(0.4)^?
    ? = 3+7-8 = 2

    18. 133.008×2.97-111.87+74.13=?

    381
    234
    357
    290
    399
    18) Ans.(c)
    133.008×2.97-111.87+74.13 ≈ 357


    19. 20% of 1/5 of 2250 = 50 + ?

    55
    90
    50
    40
    45
    19) Ans.(d)
    ? = 90 – 50 = 40


    20. 9 + 0.99 + 9.09 + 99.09 + 90.09 =?

    208.26
    210.36
    281.36
    250.36
    200.26
    20) Ans.(a)
    9 + 0.99 + 9.09 + 99.09 + 90.09 = 208.26

    21. [ (16)^3 × (6)^2 ] / (4)^3 = ?^2

    16
    32
    42
    48
    52
    21). ?^2 = (16^3 × 6^2) / 4^3 = 4^6 × 6^2 / 4^3
    4^3 × 6^2 = 8^2 × 6^2
    ? = 8 × 6 = 48
    Answer: d)


    22. √(2304)×√? = 2832

    3481
    3691
    4891
    2642
    3923
    22). 48 ×√? = 2832
    √? = 2832 / 48 = 59
    ? = 3481
    Answer: a)


    23. 345 / 23 / 5 = √√?

    256
    92
    1296
    81
    2401
    23). 345 / (23 × 5) = √√ ?
    Or, √√? = 3
    ? = (3 × 3)^2 = 81
    Answer: d)

    24. 3√103823 = ? + 23

    29
    26
    34
    24
    27
    24). ? + 23 = 3√103823
    = 3√(47 × 47 × 47)
    Or, ? = 47 – 23 = 24
    Answer: d)

    25. 150% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35

    110
    95
    150
    90
    100
    25). 150% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
    Or, (? × 1015) / (35 × 100) = [(150 × 750) / (100 × 25)] - 16
    Or, (?× 29) / 100 = 45 – 16 = 29
    ? = 100
    Answer: e)

    Directions (26-30): In the following questions, two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer.
    (a) If x ≥ y
    (b) If x ≤ y
    (c) If x< y
    (d) If x> y
    (e)If relationship between x and y cannot be established

    26) I. x^2-3x-88=0
    II. y^2+8y-48=0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    26) Ans.(e)
    Sol. x^2-3x-88=0
    ⇒x^2-11x+8x-88=0
    ⇒x(x-11)+8(x-11)=0
    ⇒ (x+8)(x-11)=0
    ⇒ x = -8 or 11
    II. y^2+8y-48=0
    ⇒y^2+12y-4y-48=0
    ⇒y(y+12)-4(y+12)=0
    ⇒ (y-4)(y+12)=0
    ⇒ y = -12 or 4
    Hence, it cannot be established.

    27) I. 5x^2+29x+20=0
    II. 25y^2+25y+6=0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    27) Ans.(c)
    Sol. I. 5x^2+29x+20=0
    ⇒ 5x^2+25x+4x+20=0
    ⇒ 5x(x+5)+4(x+5)=0
    ⇒ (5x+4)(x+5)=0
    ⇒ x=-5 or (-4)/5
    II. 25y^2+25y+6=0
    ⇒ 25y^2+15y+10y+6=0
    ⇒5y(5y+3)+2(5y+3)=0
    ⇒ (5y+2)(5y+3)=0
    ⇒ y=(-3)/5 or (-2)/5
    Hence, x< y

    28) I. 2x^2-11x+12=0
    II. 2y^2-19y+44=0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    28) Ans.(b)
    Sol. I. 2x^2-11x+12=0
    ⇒ 2x^2-8x-3x+12=0
    ⇒ 2x(x-4)-3(x-4)=0
    ⇒ (2x-3)(x-4)=0
    ⇒ x=4 or 3/2
    II. 2y^2-19y+44=0
    ⇒ 2y^2-8y-11y+44=0
    ⇒ 2y(y-4)-11(y-4)=0
    ⇒ (y-4)(2y-11)=0
    ⇒ y = 4 or 11/2
    Hence, x ≤ y

    29) I. 3x^2+10x+8=0
    II. 3y^2+7y+4=0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    29) Ans.(b)
    Sol. I. 3x^2+10x+8=0
    ⇒ 3x^2+6x+4x+8=0
    ⇒ 3x(x+2)+4(x+2)=0
    ⇒ (3x+4)(x+2)=0
    ⇒ x = -2 or (-4)/3
    II. 3y^2+7y+4=0
    ⇒3y^2+3y+4y+4=0
    ⇒ 3y(y+1)+4(y+1)=0
    ⇒ (y+1)(3y+4)=0
    ⇒ y=-1 or (-4)/3
    Hence, x ≤ y

    30) I. 2x^2+21x+10=0
    II. 3y^2+13y+14=0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    30) Ans.(e)
    Sol. I. 2x^2+21x+10=0
    ⇒ 2x^2+20x+x+10=0
    ⇒ 2x(x+10)+1(x+10)=0
    ⇒ (2x+1)(x+10)=0
    ⇒ x=(-1)/2 or -10
    II. 3y^2+13y+14=0
    ⇒ 3y^2+6y+7y+14=0
    ⇒ 3y(y+2)+7(y+2)=0
    ⇒ (3y+7)(y+2)=0
    ⇒ y=-2 or y=(-7)/3
    Hence, relationship between x and y cannot be established