Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-2)

    Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)
    Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-2):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants were facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.



    Here in Scoring Part we are providing 10 Questions in simplification, 10 Questions in Approximation, 5 Questions in number Series and 5 Questions in Quadratic Equations, total 30 questions in 20 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase you calculation speed and it will help you to increase you score.


    00:00:00


    Direction (1-10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?
    1.(12)^(3/2) × (12)^(5/2) × (144)^(3/2) ÷ (12)^? = 1728

    7/2
    5/2
    6
    5
    4

    1).(4×3)^(3/2 ) × (4×3)^(5/2 ) × (4×3×4×3)^3/2 / (12)^? = 1728
    Or, 4^[(3/2+5/2)] × 3^[(3/2+5/2)] × 4^3 × 3^3 / 1728 = 12^?
    Or, 4^4 × 3^4 × 4^3 × 3^3 / 1728 =12^?
    Or, (64×27) × 4 × 3 × 4^3 × 3^3 / 1728=12^?
    Or, 4^4×3^4=12^?
    Or, (12)^4=12^?
    ?=4
    Answer: E

    2. 22% of 44% of 66% of 275000=?

    14968.2
    16669.2
    17869.2
    17569.2
    15869.2
    2). ?=(275000 × 22 × 44 × 66) / (100 × 100 × 100)
    = (275 × 22 × 44 × 66)/(10 × 100)
    ? = 17569.2
    Answer: D

    3. 5.2% of 3900-4.8% of 3400=?.

    39.6
    45.4
    35.2
    42.4
    36.6
    3). ? = (5.2% of 3900) - (4.8% of 3400)
    = [(5.2 × 3900) / 100] – [(4.8 × 3400)/100]
    = (5.2×39) - (4.8×34)
    = 202.8-163.2
    ? = 39.6
    Answer: A


    4. (24389÷2.9)×7.5=?

    76075
    64075
    63075
    66075
    66275
    4). ? = (24389/2.9) × 7.5
    = (24389/29 ×10) × 7.5
    = 841 × 10 × 7.5
    ? = 63075
    Answer: C


    5. 16% of 80+?% of 44=34.8

    55
    50
    60
    40
    70
    5). (16 × 80)/100 + (? × 44)/100 = 34.8
    Or, ? × 44/100 = 34.8 -12.8 = 22
    Or, ? = (22×100)/44 = 50
    Answer: B


    6. 73% of 180+23% of 640.5=?

    278.517
    288.715
    278.715
    268.715
    287.715
    6). ? = (73 × 180)/100 + (23 × 640.5)/100
    = 131.4+147.315 = 278.715
    Answer: C


    7. 139.99-148.39+25.66+31.396=?

    48.686
    48.656
    49.456
    47.656
    46.456
    7). ? = (139.99 + 31.396 + 25.66) - 148.39
    = 197.046 - 148.39
    ? = 48.656
    Answer: B


    8. (19% of 361)÷1.9=?

    391
    361
    36.1
    39.1
    3.61
    8).? = (19 × 361×10)/(100×19)
    = (19×19)/10 = 36.1
    Answer: C

    9. 58% of ?=6728.

    79695
    79425
    11600
    24225
    None of these
    9).? = (6728/58) × 100 = 11600
    Answer: C

    10. (∛12167) × (∛274625) × (∛250047)=?.

    98956
    78695
    87695
    94185
    94565
    10). ?= (∛12167) × (∛274625) × ( ∛250047)
    = 23 × 65 × 63 = 94185
    Answer: D

    Direction (11-20): What approximate value should come in place of question mark (?)in the following questions?
    11. 816.21÷34.97×24.98 =?

    650
    620
    480
    580
    550
    11). ? = (816/35) × 25
    = 23 × 25
    = 575 ≈ 580
    Answer: D

    12. √(1680) + 3√(4095) =?

    78
    69
    50
    59
    57
    12). ? = √1680 + 3√4095
    ≈ 41+16 = 57
    Answer: E

    13. 22 × (1/3)% of 435.3-(11/7)% of 1734.67 =?

    78
    69
    50
    59
    62
    13). ? = (67/3) × (435/100) – (11/7) × (1735/100)
    ≈ (97-27) = 70 ≈ 69
    Answer: B

    14. (803.71)^2 =?

    566000
    767600
    646400
    787800
    506000
    14). ≈ (804)2=646416 ≈ 646400
    Answer: C

    15. (4721+3271+5324)÷(491+769+132)=?.

    40
    20
    25
    10
    15
    15). ? = (4721 + 3271 + 5324) ÷ (491 + 769 + 132)
    =13316 ÷ 1392 ≈ 13400 ÷1400
    = 9.5 ≈ 10
    Answer: D

    16. 899.99÷45.012 = ? - 224.448

    355
    295
    395
    245
    185
    16). 899.99 ÷ 45.012 = ? - 224.488
    Or, ? = 900 ÷ 45 + 224
    = 20 + 224 = 244 = 245 (approx.)
    Answer: D

    17. 3/5 of 7/19 if 15/28 of 543= ?.

    50
    72
    44
    88
    64
    17). ? = (3/5) × (7/19) × (15/28) × 543
    = (63 × 543)/(19 × 28) = 64.30 = 64 (approx)
    Answer: E

    18. 423.62-269.21÷(11.9% of 78)=?.

    275
    645
    455
    395
    525
    18). ? = 423.62 - 269.21 ÷ (11.9% of 78)
    424 – 270 ÷ (78 × 12)/100
    = 424 – 270 ÷ 9
    = 424 – 30 = 394 ≈ 395 (approx)
    Answer: D

    19. 17.99^2-14.05^2 + (2343.75+81.55)÷?=229

    12
    28
    24
    39
    32
    19). (17.99)^2 - (14.05)^2 + (2343.75 + 81.55) ÷ ? = 229
    Or, (18)2 - (14)^2 + (2344 + 82) ÷ ? = 229
    Or, 324 -196 + 2426 ÷ ? = 229
    Or, 2426/? = 229 – 128 = 101
    Or, ? = 2426/101 = 24 (approx)
    Answer: C

    20. 12.95×7.05+(85.01)^2×10.99=?.

    76876
    78356
    79566
    77776
    77586
    20). ? =12.95 ×7.05 + (85.01)2 × 10.99
    ≈13 × 7 + (85)^2 × 11
    = 91 + 7225 × 11 (12.95 is approx. taken as 13)
    = 91 + 79475 = 79566
    Answer: C

    Direction (21 – 25): What value should come in place of the question mark (?) in the following number series?
    21. 122, 62, 32, ?, 9.5, 5.75

    19
    24
    17
    20.25
    Other than the given options
    21). The series following the pattern of ÷ 2 + 1.
    122 ÷ 2 + 1 = 62,
    62 ÷ 2 + 1 = 32,
    32 ÷ 2 + 1 = 17, etc
    Answer: C

    22. 1, 1, 2, 8, 64, ?, 32768

    1024
    2556
    4096
    1088
    None of these
    22). The sequence in the series is × 1, × 2, × 4, × 8, × 16, × 32.
    Answer: A

    23.67, 81, 87, 162, 504, 1992, 9990, ?.

    59903
    59906
    56895
    59904
    59861
    23). The difference between numbers is x 1 + 6 , x 2 - 12, x 3 + 18 ,x 4 - 24 ,x 5 + 30 , x 6 - 36, …
    Answer: D

    24. 49, 72, 118, ?, 394, 762, 1498.

    234
    239
    210
    219
    243
    24). The difference between numbers is +23 , +46 , +92 , +184 , +368 ,+736
    Answer: C

    25. 40,326, ? ,29418, 323607

    2326
    2941
    3946
    2596
    3561
    25). The series is,
    40 x 8 + 6 = 326
    326 x 9 + 7 = 2941
    2941 x 10 + 8 = 29418
    29418 x 11 + 9 = 323607
    Answer: B

    Direction (26-30): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and given answer:
    26.I. x² − 6x = 7
    II. 2y² + 13y + 15 = 0.

    If x< y
    If x> y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    26). x² − 6x = 7
    x(x-7)+(x-7)=0
    → x=7,-1
    2y² + 13y + 15 = 0
    2y(y+5)+3(y+5)=0
    →y=-5, -3/2
    i.e x> y
    Answer: B

    27. I. 3x² − 7x + 2 = 0
    II. 2y² − 11x + 15 = 0.

    If x< y
    If x> y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    27). 3x² − 7x + 2 = 0
    3x(x-2)+(x-2)=0
    →x=2,-1/3
    2y² − 11x + 15 = 0
    2y(y-3)-5(y-3)=0
    →y=3,5/2
    i.e xAnswer: A

    28. I. 10X² − 7x + 1 = 0
    II. 35y² − 12y + 1 = 0

    If x< y
    If x> y
    If x = y, or no relation can be established between x and y.
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    28). 10X² − 7x + 1 = 0
    5x (2x-1)-(2x-1)=0
    →x=1/2, 1/5
    35y² − 12y + 1 = 0
    7y (5y-1)-(5y-1)=0
    →y=1/7,1/5
    i.e x ≥ y
    Answer: D

    29. I. 4x² = 25
    II. 2y² − 13y + 21 = 0.

    If x< y
    If x> y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    29). 4x² = 25
    →X=5/2, -5/2
    2y² − 13y + 21 = 0
    2y(y-3)-7(y-3)=0
    →y=3,7/2
    i.e x< y
    Answer: A

    30. I. 3x² + 7x = 6
    II. 6(2y² + 1) = 17y

    If x< y
    If x> y
    If x = y, or no relation can be established between x and y
    If x ≥ y
    If x ≤ y
    30). 3x² + 7x = 6
    3x(x+3)-2(x+3)=0
    →x= 2/3,-3
    10y² – 7y + 1 = 0
    5y(2y-1)-(2y-1)=0
    →y=1/2, 1/5
    i.e relation cannot be established
    Answer: C



    Do you feel that you are weak in English Section?
    Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)