Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-3)

    Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)
    Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-3):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants were facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.


    Here in Scoring Part we are providing 10 Questions in simplification, 10 Questions in Approximation, 5 Questions in number Series and 5 Questions in Quadratic Equations, total 30 questions in 20 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase you calculation speed and it will help you to increase you score.


    00:00:00

    Direction (1-10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?
    1. 336829 – 2568 – 182639 = ?

    121622
    141622
    151622
    151642
    161522

    1).? = 336829 – 185207
    ? =151622
    Answer: C

    2. 157 ÷ 5 ÷ 0.2 = ? – 12 × 1.4

    178.8
    173.8
    184.48
    163.48
    163.8
    2). ? – 12 × 1.4 = [157 / (5 × 0.2)] = 157
    Or, ? = 157 + 16.8 = 173.8
    Answer: B

    3. 15 1/4 + 32 1/3 + 12 3/4 × 7 1/17 = ? + 13 1/4

    123 1/3
    124 3/4
    122 1/4
    124 1/3
    124 1/12
    3). ? + 13 1/4 = (61/4) + (97/3) + (51/4) × (120/17)
    = (61/4) + (97/3) + 90 = (183+388+1080)/12 = 1651/12
    Or, ?= (1651/12) - (53/4) = (1651-159)/12 = 1492/12
    = 124 4/12 = 124 1/3
    Answer: D


    4. 3.6 ×1.5 + 4.4 × 2.5 - 1.2 × 2.8 = ?

    13.04
    17.46
    16.04
    15.40
    11.04
    4). ? = 3.6 × 1.5 + 4.4 × 2.5 - 1.2 × 2.8
    = 5.4 + 11 - 3.36 = 16.4 - 3.36 = 13.04
    Answer: A


    5. 156% of 780 - 2/5 of 480 + 85% of 540=?

    1388.5
    1483.8
    1488.8
    1538.8
    None of these
    5). ? = 156 × 7.80 - (2/5) × 480 + 85 × 5.40
    = 1216.8 – 192 + 459
    = 1675.8 - 192 = 1483.8
    Answer: B


    6. 160 ÷ 12.5 × 4.5 + 34.2 × 3.4 = ?

    1220.4
    1120.4
    1320.04
    1220.04
    1221.04
    6). ? = (160/12.5) × 4.5 + 34.2 × 3.4
    = 12.8 × 4.5 + 34.2 × 34
    = 57.6 + 1162.8 = 1220.4
    Answer: A


    7. 14580 ÷ 54 ÷ 12 = ?

    26.5
    22.5
    22.05
    25
    23.5
    7). ? = (14580) / (54 × 12) = 22.5
    Answer: B


    8. 85% of 95% of 4/5 of 2240 = ?

    1447.04
    1457.04
    1449.07
    1449.05
    1447.004
    8).? = (85/100) × (95/100) × (4/5) × 2240
    = (17 × 19 × 4 × 112) / 100
    = 144704/100 = 1447.04
    ? = 426.4
    Answer: A

    9. (√77.44) × (∛884.736) = ?

    90.96
    84.48
    87.24
    82.48
    86.94
    9). (√77.44) = (√(7744/100)) = (88/10) = 8.8
    (∛884.736 ) = (∛(884736 / 1000)) = (96/10) = 9.6
    ? = (8.8) × (9.6) = 84.48
    Answer: B

    10. (11.1) × (22.2) × (4.44) = ?

    1094.1048
    1001.9368
    2276.7968
    1736.1740
    1296.3968
    10). ? = 11.1 × 22.2 × 4.44 = 1094.1048
    Answer: A

    Direction (11-20): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
    11. 122 .05% of 120 + 149.99% of 150 = ?

    371
    380
    354
    379
    347
    11). 122.05% = 122% and 149.99% = 150%
    Now, ? = 122% of 120 + 150% × 150
    = (122 × 120/100) + (150 × 150/100) = (146.4+225)
    = 371.4 ≈ 371
    Answer: A

    12. (9.899)^3 × (2.399)^2 × (4.005)^4 = ?

    1428200
    149320
    1496281
    1555555
    1454649
    12). Given (9.899)^3 × (2.399)^2 × (4.005)^4
    = (9.9)^3 × (2.4)^2 × (4)^4
    = (970.299) × (5.76) × 256
    = (970.3) × (5.75) × 256 = 1428281.6 ≈ 1428200 Answer: A

    13. (√(121.05 )) × (√168.99) × ( ( 3√124.9899) ) = ?

    715
    680
    745
    695
    730
    13). ?= (√121.05) × (√168.99)× (∛124.9899) = (√121) × (√169) × ( ∛125)
    = 11 × 13 × 5 = 715
    Answer: A

    14. (49.99)^2 + (59.96)^2 + (64.501)^2 = ?

    16425
    12369
    10260
    13425
    15175
    14). ? = (50)^2 + (60)^2 + (64.5)^2
    = 2500 + 3600 + 4160.25 = 10260
    Answer: C

    15. (65.001)^2 + (63.999)^2 - (48.998)^2 = ?

    4900
    5730
    5920
    5680
    4896
    15).? = (65)^2 + (64)^2 - (49)2
    = 4225 + 4096 - 2401
    = 8321 – 2401 = 5920
    Answer: C

    16. 68.003 ÷ 33.489 = (?)^2 -18.79

    10
    18
    3
    8
    None of these

    16).(?)^2 - 18.789 = 68.003 ÷ 33.489
    (?)^2 – 19 = 68/34
    Or, (?)^2 = 2 +19
    (?)^2 = 21
    ?= √21
    ? = 4.58 ≈ 5
    Answer: E

    17. 68.003 ÷ 33.489 = (?)^2 -18

    400
    380
    440
    460
    None of these
    17). ? = 14 × 17 + 22 × 9 = 238 + 198 = 436 ≈ 440
    Answer: C

    18. 20440 ÷ 639.890 = √(?)

    984
    1024
    980
    1184
    1050
    18). √(?) = 20440 ÷ 640 = 31.99 ≈ 32
    ? = 32 × 32 = 1024
    Answer: B


    19. 279.04 × 12.546 + 65.37 × 47.08 = ? + 126.589

    7250
    6350
    6550
    6850
    6450
    19). ? +126.589 = 279.04 × 12.546 + 65.37 × 47.08
    ? +127 = 276 × 13 + 65 × 47
    ? +127 = 3627 + 3055
    ? +127 = 6682
    ? = 6682 – 127
    = 6555 ≈ 6550
    Answer: C


    20. (19.97 % of 781) + ? + (30% of 87) = 252

    40
    50
    25
    70
    80
    20).(19.97% of 781) + ? + (30% of 87) = 252
    Or (20% of 780) + ? + (30 % of 87) = 252
    156 + ? + 26 ≈ 252
    182 + ? ≈ 252
    ? ≈ 252 - 182
    ? = 70
    Answer: D

    Direction (21 – 25): What value should come in place of the question mark (?) in the following number series?
    21. 22, 42, 64, 88, ?

    112
    118
    116
    114
    115
    21). The series is 3² + 13 = 22, 4² + 26 = 42,
    5² + 39= 64, 6² +52 = 88
    ? = 7² + 65 = 114
    Answer: D


    22. 11, 61, 299, 1189, ?

    3559
    3659
    3569
    3549
    3459
    22). The sequence in the series is × 6 - 5, × 5 - 6, × 4 - 7, × 3 - 8,….
    Answer: A


    23. 215, 19, 163, 63, ?

    117
    127
    125
    126
    109
    23). The difference between numbers is – 14^2, +12^2, - 10^2, +8^2, …
    Answer: B

    24. 160, 80, 120, 300, ?

    1050
    1000
    1040
    1020
    1060
    24). The sequence in the series is × 1/2, × 3/2, × 5/2, × 7/2, ...
    Answer: A

    25. 4, 5, 8, 15, ?

    25
    26
    28
    31
    24
    25). The series is, +1^2 – 0, +2^2 – 1, +3^2 – 2, +4^2 – 3, …
    Answer: C

    Direction (26-30): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and given answer:
    26. Ⅰ. 3x^2 + 13x + 14 = 0
    Ⅱ. 3y^2 + 11y + 10 = 0

    x< y
    x> y
    x = y or no relation can be established between x and y
    x ≥ y
    x ≤ y
    26). Ⅰ. 3x2 + 13x + 14 = 0
    Or, (3x + 7) (x + 2) = 0
    x = -2 or – (7 / 3)
    Ⅱ. 3y^2 + 11y + 10 = 0
    Or, (y + 2) (3y + 5) = 0
    ∴ y = -2 or – (5 / 3)
    Hence x ≤ y
    Answer: E

    27. Ⅰ. 49x^2 - 84x + 36 = 0
    Ⅱ. 25y^2 - 30y + 9 = 0

    x< y
    x> y
    x = y or no relation can be established between x and y
    x ≥ y
    x ≤ y
    27). I.49x^2 - 84x + 36 = 0
    Or, 49x^2 - 42x – 42x + 36 = 0
    Or, (7x - 6)(7x - 6) = 0
    x = 6/7, 6/7
    Ⅱ. 25y^2 - 30y + 9 = 0
    Or, (5y - 3)2 = 0
    ∴ y = 3/5, 3/5
    Hence x> y
    Answer: B

    28. Ⅰ. 3x + 4y = 49
    Ⅱ. 5x + 8y = 91

    x< y
    x> y
    x = y or no relation can be established between x and y
    x ≥ y
    x ≤ y
    28). Here, x = y = 7
    Answer: c

    29. Ⅰ. x + (1 / x) = 17 / 4
    Ⅱ.4y2 + 4 + 17y = 0

    x< y
    x> y
    x = y or no relation can be established between x and y
    x ≥ y
    x ≤ y
    29). Ⅰ. x + (1 / x) = 17 / 4 = 4(1 / 4)
    x = 4 or 1 / 4
    Ⅱ.4y^2 + 4 + 17y = 0
    Or, 4y^2 + 16y + y + 4 = 0
    Or, (y + 4)(4y + 1) = 0
    y = -4, or – (1 / 4)
    Hence x> y
    Answer: B

    30.Ⅰ. x^2 - 9x + 18 = 0
    Ⅱ. 2y^2 - 5y = 3

    x< y
    x> y
    x = y or no relation can be established between x and y
    x ≥ y
    x ≤ y
    30). I.x^2 - 9x + 18 = 0
    Or, (x - 6)(x - 3) = 0
    x = 6 or 3
    Ⅱ. 2y^2 - 5y - 3 = 0
    Or, (y – 3)(2y + 1) = 0
    ∴ y = - (1 / 2) or 3
    Hence x ≥ y
    Answer: D


    Do you feel that you are weak in English Section?
    Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)
    English Learning Session :– (Day-7)