Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-4)

    Crack IBPS Exam 2017 - Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-1)
    Crack IBPS Exam 2017 – Quantitative Aptitude Scoring Part (Day-4):

    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants were facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.


    Here in Scoring Part we are providing 10 Questions in simplification, 10 Questions in Approximation, 5 Questions in number Series and 5 Questions in Quadratic Equations, total 30 questions in 20 Minutes. By practicing these questions regularly you can increase you calculation speed and it will help you to increase you score.



    00:00:00


    Direction (1-10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?135% of 342 - 342% of 13.5 = ?

    411.13
    412.23
    413.33
    414.43
    415.53

    1).? = (135 × 342 / 100) – (342 × 13.5 / 100) 100
    ? = 461.7 - 46.17 = 415.53
    Answer: E

    2. √(13.3225) = ?

    3.45
    3.55
    3.65
    3.75
    3.85
    2). √13.3225 = 3.65
    Answer: C

    3. 144 × 7 + 612 × 4 = ?% of 12800

    24
    27
    30
    32
    35
    3). ? × 12800 / 100 = 1008 + 2448 = 3456
    ? = 3456 / 128 = 27
    Answer: B


    4. 1859 / ? = ? / 275

    715
    725
    745
    775
    825
    4). (?)^2 = 1859 × 275 = 169 × 11 × 25 × 11
    (?)^2 = 25 × 121 × 169
    ? = 5 × 11 × 13 = 715
    Answer: A


    5. 36% of 17/123 of 18/41 of 25215 = ?

    542.2
    544.6
    546.5
    547.4
    550.8
    5). ? = 36 × 17 × 18 × 25215 / (123 × 41 × 100)
    ? = 550.8
    Answer: E


    6. 13/8 of 15/32 of 0.45% of 7168 = ?

    23.27
    24.57
    25.12
    26.87
    28.42
    6). ? = 13 × 15 × 0.45 × 7168 / (8 × 32 × 100)
    ? = 24.57
    Answer: B


    7. (1036 × 0.75 + 1128 × 0.25) × 3.5 = ?

    3216.2
    3472.3
    3564.6
    3672.8
    3706.5
    7). ? = (1036 × 0.75 + 1128 × 0.25) × 3.5
    ? = (777 + 282) × 3.5
    ? = 1059 × 3.5 = 3706.5
    Answer: E


    8. √? = (78 × 148) ÷ 481

    484
    529
    576
    625
    676
    8).√? = 78 × 148 / 481  24
    ? = (24)^2
    ? = 576
    Answer: C

    9. (5546 ÷ 47 + 4984 × 0.25) ÷ 11 = ?

    124
    127
    130
    132
    136
    9).? = [(5546/47) + (4984/4)] ÷ 11
    ? = (118 + 1246) ÷ 11
    ? = 1364 / 11 = 124
    Answer: A

    10. 6 2/5 × 5 5/8 × 11 11/14 ÷ 6 2/7 = ?

    63.5
    64.5
    65.5
    66.5
    67.5
    10). ? = 32/5 × 45/8 × 165/14 × 7/44
    ? = 135/2
    ? = 67.5
    Answer: E

    Direction (11-20): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
    11. 185% of 1359 + 18.5% of 1319 = ?

    2510
    2630
    2760
    2890
    3025
    11). ? = 185 × 1360 / 100 + 18.5 × 1320 / 100
    ? = 2516 + 244.2 = 2760.2 ≈ 2760
    Answer: C

    12. √(5475) ÷ 4.98 = ?

    11
    15
    20
    24
    27
    12). ? = √5475 / 5
    ? = 74 / 5 = 14.8 ≈ 15
    Answer: B

    13. 118.07 × 13.49 + 169.8% of 784 = ?

    2520
    2610
    2750
    2870
    2930
    13).= 118.07 × 13.49 + 169.8% of 784
    ≈118 × 13.5 + 170 % of 784
    = 1593 + 1332.8
    = 2925.8 ≈ 2930
    Answer: E

    14. 43.03 × 27.96 + 11.98 × ³√42870 = ?

    1625
    1705
    1775
    1815
    1855
    14).? = 43 × 28 + 12 × 35
    ? = 1204 + 420 = 1624 ≈ 1625
    Answer: A

    15.{(8.66)^2 × 13.98} ÷ √50 = ?

    120
    130
    140
    150
    160
    15).? = {(8.66)^2 × 13.98} ÷ √50
    ? = {74.99 × 13.98} ÷ 7.07
     ? = 75 × 14 / 7
    = 148.48 ≈ 150
    Answer: D

    16. 339% of 803 + 77.8% of 1107 = ?

    3175
    3320
    3580
    3710
    3950

    16).? = 340 × 800 / 100 + 78 × 1100 / 100
    ? = 2720 + 858 = 3578 ≈ 3580
    Answer: C

    17. √2300 × √240 = ?

    685
    705
    815
    745
    635
    17). ? = √2300 × √240
    ? = 47.95 × 15.5 = 742.9 ≈ 745
    Answer: D

    18. 14.03 × 27.489 - 8.749 × 16.04 = ?

    210
    250
    295
    325
    350
    18). ? = 14 × 27.5 - 8.75 × 16
    = 385 - 140 = 245 ≈ 250
    Answer: B


    19. 119.003 × 14.987 + 21.04 × 13.96 = ?

    2080
    2120
    2150
    2175
    2200
    19). ? = 119 × 15 + 21 × 14
    = 1785 + 294 = 2079 ≈ 2080
    Answer: A


    20. 17.38% of 1547 - 21.012 × 8.97 = ?

    50
    80
    110
    140
    175
    20).? = 17.4 × 1550 / 100 – 21 × 9
    = 269.7 - 189 = 80.7 ≈ 80
    Answer: B

    Direction (21 – 25): What value should come in place of the question mark (?) in the following number series?21. 19, 27, 0, 64, ? , 155

    75
    83
    -23
    47
    -61
    21). The difference between numbers is + 2^3, - 3^3, +4^3, - 5^3, +6^3, …
    Answer: E


    22. 49, 216, 625 , 1024 , 729 , ?

    128
    512
    256
    324
    375
    22). The sequence in the series is 7^2, 6^3, 5^4, 4^5, 3^6, 2^7, ….
    Answer: A


    23. 71 , ? , 868, 4345, 26076

    322
    264
    198
    216
    172
    23).The difference between numbers is × 3 + 3, × 4 + 4, × 5 + 5, × 6 + 6 …
    Answer: D

    24. 1, 12, 144, 1728 , ?

    18024
    9962
    20736
    21302
    15184
    24). The sequence in the series is ÷ 1 × 12, ÷ 2 × 24, ÷ 3 × 36, ÷ 4 × 48, ...
    Answer: C

    25. 8, 4.5 , 5.5 , 13 , 56 , ?

    566
    496
    596
    450
    456
    25). The series is,
    8 x 0.5 + 0.5 = 4.5,
    4.5 x 1 + 1 = 5.5,
    5.5 x 2 + 2 = 13,
    13 x 4 + 4 = 56,
    56 x 8 + 8 = 456
    Answer: E

    Direction (26-30): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and given answer:
    a) If p = q, or no relation can be established between p and q.
    b) If p> q
    c) If q> p
    d) If p ≥ q
    e) If q ≥ p

    26. I. 3p + 2q = 19
    II. p + q = 8

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    26). II. p + q = 8
    Or, p = 8 – q ……(i)
    I. 3p + 2q = 19
    Or, 3(8 - q) + 2q =19
    Or, q = 5
    :.p =8 -5 = 3
    Hence, q> p
    Answer: C

    27. I. 10q^2 + 19q + 9 =0
    II. 13p^2 – 2p – 11 = 0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    27). I.10q^2 + 19 q + 9= 0
    Or, 10q^2 + 10q + 9q + 9= 0
    Or, 10q (q + 1) + 9(q + 1) =0
    Or, (q + 1)(10q + 9) =0
    Or, q = - 9/10, - 1
    II. 13p^2 – 2p – 11 =0
    Or, 13p^2 - 13p + 11p – 11 = 0
    Or, 13p (p - 1) + 11(p - 1) = 0
    Or,(13p + 11) (p - 1) =0
    Or, p = - 11/13, 1
    Hence, p> q
    Answer: B

    28. I. 2p^2 + 3p – 5 =0
    II.2q^2 + 11q + 15 =0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    28). I. 2p^2 + 3p – 5 =0
    Or, p = 1, - 5/2
    II. 2q^2 + 11q + 15 = 0
    Or, 2q^2 + 6q + 5q+ 15 = 0
    Or, 2q(q + 3)+ 5(q + 3) = 0
    Or,(q + 3) (2q + 5) = 0
    Or, q = -3, - 5/2
    Hence, p ≥ q.
    Answer: D

    29. I. 2401p^2 = p ^(– 2)
    II. 7(p + q) = 2

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    29).I. 2401 p^2= p^(– 2)
    Or, p^4 = 1/ 2401
    Or, p^4 = (1 / 7)^4 or, p= 1/ 7
    II. 7p + 7q = 2
    Or, 7q + 1 =2
    Or, 7q =1
    Or, q = 1/ 7
    Hence, p = q
    Answer: A

    30.I. p^2 -3p + 2 =0
    II. q^2 – 7q +10 = 0

    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    30). I. p^2 – 3p + 2 =0
    Or, (p - 2) (p -1) = 0
    Or, p =1, 2
    II. q^2 – 7q + 10 = 0
    Or, (q - 2) (q - 5) =0
    Or, q = 2, 5
    Hence, q ≥ p.
    Answer: e




      Do you feel that you are weak in English Section?
      Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

      English Learning Session :– (Day-1)
      English Learning Session :– (Day-2)
      English Learning Session :– (Day-3)
      English Learning Session :– (Day-4)
      English Learning Session :– (Day-5)
      English Learning Session :– (Day-6)
      English Learning Session :– (Day-7)