Crack IBPS Exam 2017 – Reasoning Ability Scoring Part (Day-2)

    Crack IBPS Exam 2017 - Reasoning Ability Scoring Part (Day-1)
    Crack IBPS Exam 2017 – Reasoning Ability Scoring Part (Day-2):
    Dear Readers, Nowadays most of the aspirants were facing huge trouble to increase the overall marks. To score high you need to practice more and more standard questions daily. “Practice does not make perfect, Only Perfect Practice makes perfect”.


    Here in Scoring Part we are providing 15 Questions in Puzzles, Sitting Arrangements, 5 Questions in (Inequality, Coding, Alphanumeric, and Syllogism), and total 20 questions in 17 Minutes. By practising these questions regularly you can increase you calculation speed and it will help you to increase your score.
    Attempt Reasoning Ability Scoring Part (Day-1)



    00:00:00


    Directions (Q. 1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below:Ten persons are sitting in two rows containing five persons each. In row 1, A, B, C, D and E are sitting and all of them facing south. In row 2, P, Q, R, S and T are sitting and all of them are facing north. In the given seating arrangement each member sitting in a row faces another member of the other row. Moreover, each of them belongs to a different country Australia, Brazil, Bulgaria, Belgium, Japan, India, Romania, Indonesia, Iran and Russia, but not necessarily in the same order. There are only two persons sitting between the Australian, who sits at an extreme end, and E. P, who sits in the middle of the row, is not an immediate neighbour of Q, who is not a Russian. T is sitting at an extreme end. E, a Japanese, sits on the immediate right of the person from Brazil and faces the immediate neighbour of Q. B is not sitting at the extreme left end of the row. P is not from Iran. There is only one person sitting between C and D, who is from Australia. S is an Indian and is an immediate neighbour of the Russian and doesn't face the person from Bulgaria. R, who is from Belgium, is an immediate neighbour of the person from Iran who is facing an immediate neighbour of the Japanese. There are two persons between the Romanian and the Bulgarian. B is not from Romania. T is not from Indonesia.

    1. A belongs to which of the following countries? .

    Indonesia
    Romania
    Bulgaria
    None of these
    Can't be determined

    1).

    Answer: B

    2. Who is from Indonesia? .

    R
    B
    T
    P
    Can't be determined
    2). Answer: D


    3. The Australian is related to the Romanian in a certain way based on their seating positions. Then the Russian is related to who among the following the same seating pattern?

    Indonesia
    Iran
    Brazil
    India
    Belgium
    3). Answer: D


    4. Four of the following five are alike in a certain way based on their seating positions and so form a group. Which of the following is different from the group?

    Japan
    Romania
    Russia
    Belgium
    India
    4). Answer: C


    5. Which of the following statements is/are definitely false?

    B is from Bulgaria.
    There are two persons sitting between the Indian and the person from Iran
    The person who is from Iran sits opposite the Australian
    R Gandi
    None of these
    5). Answer: D

    Directions (6-10): In each question below is given a group of letters followed by four combination of digits/ symbols numbered a), b), c) and d). You have to find out which combination correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions that follow and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark e)i.e 'None of these', as your answer.

    Letter
    W
    B
    U
    N
    D
    F
    M
    A
    K
    E
    T
    I
    R
    P
    J
    Digit Symbol code
    6
    5
    ©
    $
    4
    #
    8
    %
    @
    1
    9
    3
    7
    2

    Conditions:(i) If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant both of them are coded as the code for the last letter.
    (ii) If both the first and the last letters are vowels, both of them are to be coded as the code for the fourth letter.
    (iii) If both the first and the last letter are consonants, the codes for both the letters are to be interchanged.
    6. UMB J KA

    8#62%5
    2#62%2
    5#62%8
    2%62#2
    None of this
    6).

    Answer: B


    7. WMAKFN

    ©#8%4★
    ★#8%4©
    ©8#%4★
    ★#8%4★
    None of this
    7).

    Answer: A


    8. MDRNFU

    2$3©4#
    #$3★4#
    #$3©45
    2$3★45
    None of these
    8).

    Answer: C


    9. ERNWJI

    3★©★23
    ©3★2%©
    ★3©$2★
    ★3©★2★
    None of these
    9).

    Answer: D

    10. ARTAPJ

    132872
    231872
    23178#
    321873
    None of these
    10).

    Answer: B

    Directions (11-15): Study the following in format ion carefully and answer the questions given below:
    A, B, C, D, E, F, G and H are bachelor courses. They study in 1st year, 2nd year, and 3rd year. Not more than three students are there in one year. Each of them has a favourite subject, viz Geography, Physics, English, Marathi, Mathematics, Chemistry, Biology and Economics, but not necessarily in the same order. B is not in the second year. E and A are students of in same year but not with B. C and F are students of the same year. The students who study in the first year do not like Biology and Mathematics. F likes Physics. D likes Chemistry and is in final year only with H. C does not like Geography. Marathi is the favourite subject of A. G does not like Biology. The one who studies in the final year likes English. (Note: Third year is the final year.)
    11. Which of the following subjects is the favourite subject of G?

    Economics
    Mathematics
    English
    Physics
    None of these
    11).

    PERSON
    SUBJECT
    YEAR
    A
    Marathi
    II
    B
    Geography
    I
    C
    Economics
    I
    D
    Chemistry
    III
    E
    Biology
    II
    F
    Physics
    I
    G
    Maths
    II
    H
    English
    III

    Answer: B

    12. Which of the following groups of students is in the second year?

    A, E, F
    F, C, B
    G,D,H
    A, E, G
    None of these
    12).Answer: D

    13. C likes which of the following subjects?

    Economics
    Biology
    English
    Physics
    None of these
    13). Answer: A

    14.Which of the following combinations is true?

    C — Economics — 2nd year
    F — Physics — 3rd year
    E — Biology — 2nd year
    D — Chemistry — 1st year
    None of these
    14).Answer: C

    15.Which of the following statements is true?

    G likes Maths and studies in 2nd year
    H does not like English
    A studies in 1st year and likes Marathi
    None is true
    None of these
    15).Answer: A

    Directions (16-20):Study the following information carefully and answer the questions given below:
    T,U, V,W, X, Y and Z live on a seven-storey building but not necessarily in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1, and the topmost floor is numbered 7. each of them also likes a watch of a different company, viz, Sonata, 'Titan, Casio, Rado, Fastrack, Optima and Rolex.
    T lives on an Odd-numbered floor but not on floor Number 3. The one who likes Fastrack lives immediately above T. Only two persons live between W and the one who likes Fastrack. the one who likes Titan lives on one of the odd-numbered floors but above W. Only three persons live between V and the one who likes Titan. The one who likes Casio lives immediately above V. The one who likes Sonata lives immediately above the one who likes Rolex. Z lives on an odd-numbered floor. Only one person lives between U and X. U lives on one of the floors above X. Neither V nor T likes Rado. X does not like Casio.
    16. Which of the following combinations is true?

    Floor no. 2- Y -Casio
    Floor no. 7- U- Rado
    Floor no. 3 - V - Optima
    Floor no. 5 - X - Sonata
    None of these
    16).

    Floor
    Person
    Watch
    7
    Z
    Rado
    6
    U
    Fastrack
    5
    T
    Titan
    4
    X
    Sonata
    3
    W
    Rolex
    2
    Y
    Casio
    1
    V
    Optima

    Answer: A

    17. Who among the following lives on floor number 2?

    Z
    Y
    V
    W
    None of these
    17). Answer: B

    18. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

    T likes Fastrack.
    W lives on the fourth floor,
    Z lives on the topmost floor.
    X likes Sonata and lives on the second floor.
    None of these
    18). Answer: C

    19.Which of the following watches does T like?

    Optima
    Rado
    Relax
    Titan
    None of these
    19).Answer: D

    20.How many persons live between the person who likes Rado and the one who likes Rolex?

    One
    Two
    Three
    Four
    None of these
    20). Answer: C



    Do you feel that you are weak in English Section?
    Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)



    For More Practice Reasoning Questions - Click Here


    • naruto

      one of the best sites ever visited