Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 [Answers updated]

    Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016

    Expected General Awareness Questions for IBPS PO 2016 Set-10:

    Dear Readers, IBPS PO examination 2016 is approaching shortly and we hope that you all preparing well for it. Here we have started providing Expected General Awareness Questions which consist of questions from Current Affairs, Banking Industry and Static GK. Kindly make use of it. If you required any Study Materials send your request to this email- [email protected]

    1). Among the following which does not comes under the category of Development Banks?
    a)  State Finance Corporation
    b)  Export-Import Banks
    c)  Industrial Development Bank of India
    d)  Industrial Investment Bank of India
    e)  None Of The Above
    2). Which of the following is not an example of primary securities?
    a)  Bonds
    b)  Bills
    c)  New Currency
    d)  Shares
    e)  Account
    3). Bombay Stock Exchange was made functional as early as__________.
    a)  1850
    b)  1930
    c)  1910
    d)  1870
    e)  1940
    4). Among the following which rates is decided by the market condition and not by RBI?
    a)  Inflation Rate
    b)  Bank Rate
    c)  SLR
    d)  CRR
    e)  RRR
    5). Which among the following institutions is NOT directly associated with the financial sector in India?
    a)  SEBI
    b)  Planning Commission
    c)  BSE
    d)  BIFR
    e)  RBI
    6). Name the Satellite Launch Vehicle that was used to launch the advanced weather satellite, INSAT-3DR by ISRO?
    a)  GSLV-F05
    b)  GSLV-D5
    c)  GSLV-D6
    d)  D.GSLV Mk.I
    e)  None of these
    7). How much amount has been approved by Union Tourism Ministry for five states under Swadesh Darshan scheme?
    a)  350 crore rupees
    b)  400 crore rupees
    c)  450 crore rupees
    d)  500 crore rupees
    e)  None of these
    8). Bengaluru host the first edition of Internet of Things India Congress 2016, who address this meeting?
    a)  Ravi shankar Prasad
    b)  B.Venkaiah Naidu
    c)  Raj Nath Singh
    d)  Smt. SushmaSwaraj
    e)  None of these
    9). Which of the following country agree to supply more uranium to India?
    a)  Australia
    b)  Canada
    c)  Kazakhstan
    d)  Namibia
    e)  None of these
    10). Prime Minister Narendra Modi has arrived in which country to attend the ASEAN-India and the East Asia Summits (EAS)?
    a)  Vietnam
    b)  Cambodia
    c)  Malaysia
    d)  Laos
    e)  None of these
    11). The PRABAL DOSTYK-16 joint bilateral military exercise is between India and _____.
    a)  Belarus
    b)  Kazakhastan
    c)  Russia
    d)  Portugal
    e)  None of these
    12). The ____ Summer Paralympic Games have started in the Brazilian city of Rio de Janeiro.
    a)  21st
    b)  15th
    c)  19th
    d)  20th
    e)  None of these
    13). India has entered an open skies agreement with which country ?
    a)  Iran
    b)  Belgium
    c)  Greece
    d)  Mongolia
    e)  None of these
    14). Tata Housing has entered into a partnership with which bank to enable easier financing and purchase of homes?
    a)  PNB
    b)  BoB
    c)  SBI
    d)  HSBC
    e)  None of these
    15). Which island state of the commonwealth Australia is tie up with Kerala for trade and collaboration?
    a)  Cocos
    b)  Victoria
    c)  Tasmania
    d)  Queensland
    e)  None of these
    16).  Which of the following cities is known as the Manchester of South India?
    a)  Munnar
    b)  Coimbatore
    c)  Hyderabad
    d)  Mysore
    e)  None of these
    17). Where is the headquarter of United Nations Children’s Fund (UNICEF)_______
    a)  Paris, France
    b)  Geneva, Switzerland
    c)  New York, US
    d)  London, UK
    e)  None of these
    18).Chhatrapati Shivaji International Airport is situated at which of the following city________
    a)  Mumbai
    b)  Delhi
    c)  Hyderabad
    d)  Chennai
    e)  None of these
    19). Abel Prize is given in the field of______
    a)  Journalism
    b)  Mathematics
    c)  Architecture
    d)  Science
    e)  None of these
    20). Evert Cup is associated with the game of_______
    a)  Tennis
    b)  Badminton
    c)  Hockey
    d)  Cricket
    e)  None of these
    Answers:
    1)b   2)c   3)d  4)a   5)b   6)a   7)c   8)a   9)b   10)d 11)b   12)b  13)c  14)c  15)c   16)b   17)c   18)a  19)b   20)a


     

    For more IBPS PO General awareness – Click here 
    SHARE
    Previous articleImportant Banking and Financial Awareness Key Points for Upcoming IBPS PO/Clerk/RRB Exams 2016
    Next articlePractice English Questions for IBPS PO/Clerk/RRB 2016