GK questions Asked in the Bank of Maharashtra Exam 2016 (All Slot) Download in PDF

    GK questions Asked in the Bank of Maharashtra Exam 2016 (All Slot) Download in PDF :

    Dear Readers, many of our readers have shared BOM Exam’s GK Questions asked in the examination, we have provided them here with answers, make use of it.


    General Awareness Questions Asked in BOM Exam 2016 (All Slots)
    1.       What is the capital of Lisbon ?
    Answer –  Portugal
    2.       What is the Capital of Denmark?
    Answer-Copenhagen
    3.       What is the Capital of  Myanmar?
    Answer – Naypi Daw
    4.       What is the Currency of Denmark
    Answer- Krone
    5.       What is the Currency of South Africa?
    Answer- Rand
    6.       What ‘U’ Stands for in UPI
    Answer- Unified
    7.       What does ‘I’ stand for in UPI?
    Answer – Interface
    8.       Which bank has launched India’s first locker facility powered by robotic technology, Christened as ‘Smart Vault’?
       Answer -ICICI Bank
    9.       Where is the Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport ?
    Answer – Nagpur, Maharashtra
    10.     Where is Great Victoria Desert located?
    Answer- Australia
    11.     How much denomination coin can be issued?
    Answer – Rs. 10
    12.     Which bank has issue first gold coins?
    Answer- Indian Overseas Bank
    13.     Where is Indian Overseas Bank Headquarters Located ?
    Answer– Chennai
    14.     Where is the Prathama Bank Headquarter located?
    Answer-  Moradabad, UP
    15.     Where is the Bandhan Bank Headquarter Located?
    Answer- Kolkata
    16.     What is the Head Quarter of Indian Bank?
    Answer – Chennai
    17.     What is the Headquarter of WFP __________ ?
    Answer-Rome, Itlay
    18.     Which is has Head quarts at Manipal, Karnataka?
    Answer – Syndicate Bank
    19.     Who is the Head of Bankruptcy& Insolvency 2016 Board?
    Answer– MS Sahoo
    20.     R stands for in RTGS ?
    Answer – Real (Real Time Gross Settlement)
    21.     What is SFMS stands for?
    Answer- Structured Financial Messaging System
    22.     What is FSB stands for?
    Answer – Financial Stability Board 
    23.     What is the Full form of BCSBI?
    Answer – Banking Codes and Standards Board of India
    24.     Engineers Day is observed on -_______ ?
    Answer– September 15
    25.     October 16th is observed as?
    Answer -World Food Day
    26.     Hindi divas celebrated on _____?
    Answer – 14th September
    27.     Urjit Patel is ____th governor of RBI.
    Amswer-24th
    28.     Before Governor of RBI Urjit Patel was the ______?
    Answer – Deputy Governor of RBI
    29.     ECGC is funded by _______?
    Answer – Govt. Of India
    30.     MUDRA is the subsidiary of ______?
    Answer- SIDBI
    31.     which bank has tagline of “Apka Bhala and Sabki Bhalayi”?
    Answer – Bandhan Bank
    32.     BARAK 8 missile was developed by India in collaboration with which Country?
    Answer – Israel
    33.     Who is the CEO of Jammu& Kashmir Bank ?
    Answer– Parvez Ahamad
    34.     Who is the CEO of Tata Motors?
    Answer – Guenter Butschek
    35.     Who is the CEO of BCCI ?
    Answer – Rahul Johri
    36.     Who is the Governer of Arunachal Pradesh?
    Answer – V. Shanmuganathan
    37.     What does Last 6 digits in IFSC Code denotes?
    Answer – Branch code
    38.     How many digits are there in IFSC code?
    Answer – 11 digits
    39.     What is the venue of the 17th Summit of the Non-Aligned Movement (NAM)?
    Answer- Venezuela
    40.     What percentage of State Governments share in RRBs?
    Answer – 15%
    41.     Regional Rural Banks (RRBs) were established in 1975 to Recommendations of _______________?
    Answer – Narsimham Committee
    42.     Whose autobiography has the Title of “At The Close Of Play”?
    Answer- Ricky Pointing
    43.     What is the product of NACH Debit ?
    Answer – NPCI
    44.     What is the full form of NPCI?
      Answer – National Payments Corporation of India
    45.     Which organisation is an umbrella organization for all retail payments system in India?
    Answer- NPCI
    46.     Merchant Banking is regulated by_____?
    Answer- SEBI
    47.     What is the India’s first credit rating agency?
    Answer- CRISIL
    48.     Is the What Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY) Premium of a year?
    Answer- Rs 330
    49.     National Institute of Bank Management (NIBM) Established in 1969 by the Reserve Bank of India, in consultation with the Government playing a proactive role of “think-tank” of the banking system ______?
    Answer- Pune, Maharashtra
    50.   What is the Current Bank rate?
    Answer – 6.75%
    51.     What is the Current Repo rate?
    Answer – 6.25%
    52.     IRCTC tiesup with which bank to promote Rail tickets?
    Answer – SBI
    53.     Which Bank has Buddy App?
    Answer – SBI
    54.     Where the SBI has starts new branch in Myanmar?
    Answer – Yangon
    55.     Which bank launched portal for Intra branch trasfers for employees?
    Answer – SBI
    56.     Who is the Deputy General manager of IMF?
    Answer– David Lipton
    57.     Where is the Russia Joint venture Kudankulam Plant located ?
    Answer – Tamilnadu
    58.     World Bank& AIIB approved loan of 6325cr for Which city metro project?
    Answer – Pune
    59.     Qatar based bank using Centrum expertise to scale up in India& GCC countries?
    Answer – Doha Bank
    RBI issued guidelines to publish Photographs of who doesn’t pay loan ?
    Answer – Wilful Defaulters
    60.     RBL acquires 10% Stake in ______?
    Answer – Utkarsh Finance Services
    61.     Which company has launched Jio MoneyWallet?
    Answer– Reliance
    62.     Reliance Jio Money ties up with which Bank?
    Answer – Federal Bank
    63.     Among the Following options who is a not member of Monetary policy committee ?
    Answer – SS Mundra
    64.     What is the Maximum Limit of Prepaid Instrument ?
    Answer – 1 Lakh
    65.     What is the Exceed Limit In Micro enterprise in Plant& Machinery?
    Answer– 25 Lakhs
    66.     E-Nivaran for Taxpayer Grievances launched by _______ ?
    Answer – CBDT
    67.     When GST will implement?
    Answer – 01-04-2017
    68.     Which bank has Acqured BSS Microfinanace?
    Answer – Kotak Mahindra Bank
    69.     What is the deadline RBI has set to report on Cyber Attacks ?
    Answer– 31-03-2017
    70.     Which Company acquires Yahoo Inc?
    Answer – Verizon
    71.     Limit in Priority Sector Adjust Net Bank credit______ ?
    Answer– 40%
    72.     Small Finance Bank Limit in Iinter Borrowings is _____?
    Answer – No Limit
    73.     UN revised World Population Prospects by 2030 is _____?
    Answer– 8.5 bn
    74.     Nasscom tiesup with Which social network website to promote Startups?
    Answer – Facebook
    75.     Who is the Bombay Highcourt Chief Justice ?
    Answer– Manjula Chellur
    76.     ISRO launches GSAT-18 from ________?
    Answer – Korou
    77.     UCO Bank to raise 270 crore shares in which insurance company?
    Answer – LIC
    78.     Which is the First state to approve sewage water?
    Answer -Rajasthan
    79.     Forbes Three Most Powerful Indian Women?
    Answer – Chanda Kochar
    80.     What is the Maximum limit of tarun under mudra yojna?
    Answer – 10 lakhs
    81.     What is soiled note ?
    Answer– means a note which, has become dirty due to usage
    82.     Who got the Nobel peace prize 2016 ?
    Answer – Juan Manuel santos
    83.     Which is the Longest Rail network in the world?
    Answer – U.S.
    84.     Which country has World Longest bullet train network?
    Answer – China
    85.     What is the profession of Akhlaqur Rahman Kidwai?
    Answer – Education, Science, Administration and Social Welfare.
    86.     Which Country won more medals in Rio Olympics?
    Answer – USA
    87.     Who is Deepa Malik ?
    Answer – Indian Athlete
    88.     Deepa Malik who won the silver medal in Rio Paralympices related to which sport?
    Answer– Shotput
    89.     Who is the first Indian Paralympian to win two gold medals?
    Answer  – Devendra Jhajharia
    90.     Who won the Olympic Bronze Medal?
    Answer – Sakshi Malik



     

    For More Aptitude Shortcuts- Click Here