# IBPS Clerk 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions

IBPS Clerk/RRB 2016 – Practice Quantitative Aptitude Questions (Miscellaneous) Set-47:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Clerk and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).Ages of DEEPA and Subha are presently in the ratio of 5 : 6 respectively. Six years hence this ratio will become 6 : 7 respectively. What was Subha’s age 5 years ago?

a)   33 years
b)   32 years
c)   35 years
d)   31 years
e)   None of these

2).Ishath bought 15 pieces of [email protected],500/- each and sold all of them at the total price of Rs.81, 000/-. What is the percent profit earned in the deal?
a)   18.66
b)   20
c)   25
d)   36
e)   None of these

3).If the compound interest accrued on an amount of Rs.15,000/- in two years is Rs.2,496/-.What is the rate of interest p.c.p.a.?
a)   8
b)   12
c)   7.5
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4).75%of a number is equal to four-fifth of another number. What is the ratio between first number and the second number?
a)   4:3
b)   30:32
c)   7:9
d)   16:15
e)   None of these

5).If the numerator of a fraction is increased by 25% and the denominator is doubled, the fraction thus obtained is 5/9. What is the original fraction?
a)   3/4
b)   7/8
c)   8/9
d)   Cannot be determined
e)   None of these

6).If the digits of a two digit number are interchanged, the number formed is greater than the original number by 45. If the difference between the digits is 5.What is the original number?
a)   18
b)   25
c)   36
d)   Cannot be determined
e)   None of these

7).Area of a rectangle is equal to the area of circle whose radius is 14 cms. If the breadth of the rectangle is 22 cms. What is its length?
a)   27 cms
b)   28 cms
c)   25 cms.
d)   29 cms
e)   None of these

8).In how many different ways can the letters of the word DISPLAY be arranged?
a)   2601
b)   676
c)   1724
d)   2401
e)   5040

9).Avinash, Bala and Chandran invested Rs.45,000/-, Rs. 70, 000/- and Rs. 90,000/- respectively to start a business. At the end of two years, they earned a profit of Rs.1,64,000/-. What will be Bala’s share in the profit?
a)   Rs.56, 000/-
b)   Rs.46, 000/-
c)   Rs. 50, 000/-
d)   Rs.75, 000/-
e)   None of these

10).Mr. Sachin spent 20% of his monthly income on food and 15% on children’s education. 40% of the remaining he spent on entertainment and transport together and 30% on the medical. He is left with an amount of Rs.8, 775/- after all these expenditures. What is Mr. Sachin’s monthly income ?
a)   Rs.50,000/-
b)   Rs.46,000/-
c)   Rs.36, 000/-
d)   Rs.29,000/-
e)   None of these

1)d  2)b  3)a  4)d 5)c   6)d 7)b  8)e  9)a  10)e

Solution:
1).Present ratio of Deepa&Subha = 5 : 6
Six year hence ratio of Deepa&Subha = 6 : 7
Difference between ratio = 1
Difference in ages between present& future = 6 year.
1 ratio=6 yrs& SUBHA’s age = 6×6 =36 year
5 year ago SUBHA’s age was =36 – 5 = 31 year
Alternatively,
SUBHA’s future age = 7×6 = 42 year
B’s age 5 year ago = 42–6–5
= 42–11 = 31 year

2).Total cost of 15 pieces of Mobiles= 15×4500 = Rs. 67500
Total Sales prices of 15 pieces of Mobiles= Rs. 81000
Profit% = 81000 – 67500 / 67500 × 100
= 13500/67500 × 100 = 20%

3).Let the rate of interest p.c.p.a. be x.
2496 =15000 * x /100
x = 16.64
16.64 is the rate of interest compounded for two year& for one year = 8%
8% C.I. table for two year.
I year = 8%
II year = 8.64
Total =16.64%

4).Let the two number be x& y.
According to question,
75/100 x : 4/5 y
3/4 x : 4/5 y
15x = 16y
x /y = 16/15

5).Let the numerator& denominator of a fraction be n& d.
According to questions,
= n × 5 / d × 8 = 5/9
= n/d = 8 × 5 / 5 × 9
= n/d = 8/9

6).According to question both statements gives some equation which have two variable and it is not possible to find out two variable by single eg.

7). According to question, l×b =r2
l ×22 = 22/7 ×14 × 14
l = 22/7 ×14 × 14/22 cms
= 28 cms.

8).7!
= 7 × 6 × 5 × 4 × 3 × 2 × 1 = 5040

9).Profit sharing ratio of Avinash,Bala& Chandran = 45000 : 70000 : 90,000
= 45 : 70 : 90
= 9 : 14 : 18
Bala’s share of profit after two year
=Rs.164000 × 14 × 41
= Rs. 4000 ×14
= Rs. 56000