IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions [Solution Updated]

    IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions

    IBPS Clerk 2016- Practice Reasoning Questions Set-7:

    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IBPS Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

    1). Statements:
    Some belts are papers
    Some papers are desks
    Some desks are chairs
    Conclusions:
    (i) Some belts are desks
    (ii) Some papers are chairs
    (iii) Some belts are chairs
    a)  All follow
    b)  None follows
    c)  Only   i  and  ii   follows
    d)   Only   ii  and    iii  follows
    e)  None of these
    2). Statements:
    Some pots are buckets
    All buckets are tubs
    All tubs are drums
    Conclusions:
    (i) Some drums are pots
    (ii) All tubs are buckets
    (iii) Some drums are buckets
    a)  All follow
    b)  None follows
    c)  Only   i  and  ii   follows
    d)  Only   ii  and    iii  follows
    e)  None of these
    3). Statements:
    All pins are bags
    All chalks are bags
    All needles are bags
    Conclusions:
    (i) Some needles are pins
    (ii) Some chalks are needles
    (iii) No needle is pin
    a)  Only   i  and    iii   follows
    b)  Either   i   or    iii   follows
    c)  None follows
    d)  Only   ii  follows
    e)  None of these
    4). Statements:
    Some buses are trucks
    Some trucks are boats
    No boat is pilot
    Conclusions:
    (i) Some pilot are buses
    (ii) Some boats are buses
    (iii) Some pilot are trucks
    a)  None follows
    b)  All follow
    c)  Only  ii  and    iii follow
    d)  Only   iii  follow
    e)  None of these
    5). Statements:
    All flowers are trees
    All trees are jungles
    No jungle is hill
    Conclusions:
    (i) No flower is hill
    (ii) No tree is hill
    (iii) Some jungles are flowers
    a)  None follows
    b)  All follow
    c)  Only  ii  and    iii follow
    d)  Only   iii  follow
    e)  None of these
    Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.
    There are eight balls of different colours, viz White, Orange, Yellow, Green, Black, Red, Brown and Grey. They are kept on the corners of two square tables placed side by side. If we consider the two squares together as a rectangle, then each ball on one long side of the rectangle is facing a ball each on the other long side.
    Red and Grey balls are kept on the two corners that meet. Brown ball is kept in front of Red Ball. Yellow ball is opposite to Orange ball and on the immediate left of Brown Ball. Black ball is kept diagonally opposite Grey ball on one square table. White ball is not adjacent to Brown ball.
    6).If the positions of White ball and Green ball are interchanged then which ball will place second to the left of Green ball?
    a)  Brown
    b)  White
    c)  Grey
    d)  Yellow
    e)  None of these
    7).Which ball places diagonally opposite to Yellow ball on the same table?
    a)  Green
    b)  Red
    c)  Black
    d)  White
    e)  None of these
    8).Which ball places adjacent to Black ball?
    a)  Yellow, Green
    b)  Orange, White
    c)  White, Green
    d)  Green, Red
    e)  None of these
    9).Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)  Red, Yellow
    b)  Orange, Brown
    c)  Red, Black
    d)  White, Green
    e)  Grey, Black
    10).Which of the following balls is in front of the White ball?
    a)  Black
    b)  Grey
    c)  Green
    d)  Red
    e)  None of these
     Answers:
    1)b   2)c   3)b  4)a  5)d  6)b  7)b  8)c   9)c  10)a
    Explanation:
    1). b)

    2). c)
    3). b)
    4). a)

     5). d)

    Direction (06 to 10):

    6). b)
    7). b)
    8). c)
    9). c)
    10). a)
     

     
    More Practice Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk – Click Here