# IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-2

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-2:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE

1).The product of the ages of Ankit and Nikita is 240. If twice the age of Nikita is more than Ankit’s age by 4 years, what is Nikita’s age?
a) 14 years
b) 8 years
c) 10 years
d) 12 years
e) None of these

2).A and B completed a work together in 5 days. Had A worked at twice the speed and B at half the speed, it would have taken them four days to complete the job. How much time would it take for A alone to do the work?
a) 10 days
b) 20 days
c) 25 days
d) 15 days
e) 24 days

3).Two metro trains each 120m long are moving in opposite directions. They cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, the speed of the faster metro train is
a) 75 km/hr
b) 72km/hr
c) 45 km/hr
d) 60 km/hr
e) 50 km/hr

4).Ben purchased 125 stools at the rate of Rs. 120 per stool. The transport expenditure was @ Rs. 10 for 5 stool. He paid an octroi @ Rs. 2 per stool and coolie charges were Rs. 250. What should be the selling price of each stool, if he wants profit of 10%?
a) Rs. 125
b) Rs. 145
c) Rs. 150
d) Rs. 140
e) None

5).Adam borrowed some money at the rate of 6% p.a. for the first two years, at the rate of 9% p.a. for the next three years, and at the rate of 14% p.a. for the period beyond five years. If he pays a total interest of Rs 19,000 at the end of nine years, how much money did he borrow?
a) Rs 10,000
b) Rs 20,000
c) Rs 14,000
d) Rs 16,000
e) None of these

REASONING
Directions (6 – 10): In each question below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the two conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or II follows.
d) if neither conclusion I nor II follows.
e) if both conclusions I and II follow.

(6-7):Statements: All bags are purses. No purse is black. All blacks are beautiful.
6). Conclusions:I.Some bags being black is a possibility. II.At least some purses are bags.
7).Conclusions: I.All purses being beautiful is a possibility. II.Some bags are not black.

(8-9):Statements: Some fishes are cats. Some dogs are cats. No fish is black.
8).Conclusions: I.At least some cats are not black. II.There is a possibility that some fishes are dogs.
9).Conclusions: I.No dog is black. II. Some cats are black.

10).Statements: No rose is red. No flower is a rose.
Conclusions: I.At least some flowers are red. II.All red are flowers.

ENGLISH
Directions (Q. 11-15):Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).
11).You may not know ita)/ but this engine isb)/ claimed to have twicec)/ as powerful as the previous one.d)/ No errore).

12).Nothing ever becomes reala)/ till it is experienced.b)/ even a proverb is no proverb to youc)/ till your life has illustrated with it.d)/ No errore).

13).I missed the last traina)/ which I usually catchb)/ and have to stay at the station.c)/ on my way back home yesterday.d)/ No errore).

14).I remember my childhood daysa)/ when I was used to gob)/ to the farm with my fatherc)/ and help him in his work.d)/ No errore).

15).Sureshbabu, who is livinga)/ in this town since 1995,b)/ is a well-known scholar of historyc)/ and a distinguished  musician.d)/ No errore).

1)d   2)a   3)b   4)e   5)b   6)b   7)e   8)e   9)d   10)d  11)c  12)d  13)c  14)b  15)d

Solutions:
1). d)Let Ankit’s age be x years. Then, Nikita’s age = 240/xyears.
Therefore 2 × (240 /x) – x = 4 => 480 – x2= 4x => x2 + 4x – 480 = 0 => (x+24)(x-20) = 0  => x = 20.
Hence, Nikita’s age = (240/20) years = 12 years.
2). a)Assume work to be done 100%.
First case,
A + B = 100/5 =20% work done per day ——– (1)
Second case,
2A + B/2 = 100/4 = 25% work done per day —— (2)
On solving equation (1) and (2), we get
A = 10 days.
3). b)D = 120 + 120 = 240 m., t = 8s.
Speed of slow train = s, faster = 2s
Total speed = 2s + s = 3s
So, 3s = 240/8 = 30 m/s.
V = 30/3 = 10 m/s.
2V = 20 m/s. or 72 km/hr
4). e)Total cost = 125*120+(125*10)/5+125*2+250
= 15000 + 250 + 250 + 250
= 15750
So cost of 1 stool = 15750/125 = 126
SP of 1 stool = 126*110/100 = 138.6
5). b)
Let the sum borrowed be x. Then,
(x × 6 × 2/100) + (x × 9 × 3/100) + (x × 14 × 4/100) = 19000
=> (3x/25 + 27x/100 + 14x/25) = 19000 => 95x/100 = 19000 => x = 19000 × 100/25 = 20000
Hence sum borrowed = Rs.20000

(6 – 7):
Possible Venn-diagrams are

6). b)Thus, only II follows.
7). e)Another possible venn diagram is

Both I and II follow
(8 – 9):Possible Venn-diagrams are

or

8). e)Both I and II follow
9). d)
10). d)

For More IBPS PO 2016 Sectional Test-ClickHere

SHARE