Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO& Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B& Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for NICL AO& Upcoming Exams 2017 (29th&30th June 2017):

Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.



00:00:00


1.Which of the following person has recently inaugurated the country’s biggest fresh water aquarium?

M Venkaiah Naidu
Radha Mohan Singh
Yogi Adityanath
Raghubar Das
Pinarayi Vijayan

1).Jharkhand Chief Minister Raghubar Das inaugurated the country’s biggest fresh water aquarium. Mr. Das said that hundreds of varieties of fish and several rare species have been kept at the aquarium, which had been named “Ranchi Machchli Ghar”, for the people to see and would surely encourage tourism in the State.
Answer: D

2.The Odisha government has developed a real time flood forecasting model for which of the following river?

Brahmini
Mahanadi
Yamuna
Damodar
Dhansiri
2).The Odisha government has developed a real time flood forecasting model for the entire Mahanadi river basin for better flood control, Chief Minister Naveen Patnaik announced here on Wednesday. The model is supported by the State Climate Change Innovation Programme, Mr. Patnaik said at a function organized by the Department of Water Resources.
Answer: B


3.Which of the following person recently inaugurated newly constructed studio complex of All India Radio and Doordarshan Kendra Dehradun?

M Venkaiah Naidu
Ravi Shankar Prasad
Pranab Mukerji
Sushma Swaraj
Maneka Gandhi
3).Information and broadcasting Minister M Venkaiah Naidu inaugurated newly constructed studio complex of All India Radio and Doordarshan Kendra Dehradun today. The Minister also launched regional news unit of DD news and AIR Dehradun Station. The Minister will also hold a review meeting with officers of media unit of I&B Ministry.
Answer: A


4.United States recently issues new visa criteria for six Muslim nations. Which one of the following is not in the list?

Iran
Libya
Somalia
Pakistan
Yemen
4). The US has issued new visa criteria for 6 Muslim Nations and all refugees that require a close family or business tie to the United States. The move comes after the Supreme Court partially restored President Donald Trump's executive order that was widely criticised as a ban on muslims. The new guidelines sent to the US embassies and consulates yesterday say that applicants from the six countries Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Yemen must prove a relationship with a US person or entity in the US.
Answer: D

5.Britain’s withdrawal from the EU could leave the remaining 27 nations with an amount of ______ hole in their budget.

€10-billion
€20-million
€30-million
€30-billion
€20-billion
5).Britain’s withdrawal from the EU could leave the remaining 27 nations with a €20-billion hole in their budget to ill, EU budget commissioner Guenther Oettinger said, calling on the bloc to improve efficiency of its spending in the wake of Brexit in March 2019.
Answer: E


6.India’s latest communication satellite _______ has been successfully launched from Kourou recently.

GSAT-15
GSAT-21
GSAT-17
GSAT-27
GSAT-11
6).India’s latest communication satellite GSAT-17 has been successfully launched from Kourou in French Guiana. GSAT-17 with a lift-off mass of about 3,477 kg carries payloads in Normal C-band, Extended C-band and S-band to provide various communication services.
Answer: C


7. Scientists has created the brightest light ever produced on the Earth, shining a billion times stronger than the surface of the sun. This work has been done in which of the following university?

University of Oxford
Stanford University
Harvard University
University of Nebraska–Lincoln
University of Wisconsin
7).Scientists have created the brightest light ever produced on the Earth, shining a billion times stronger than the surface of the sun. The researchers discovered that it could be used as a new type of X-ray, capable of taking higher resolution images than the traditional kind. These could be used in hospitals but also by engineers, scientists and for security purposes. Normally an electron scatters just one photon of light at a time but the light beam produced in the University of Nebraska-Lincoln’s Extreme Light Laboratory saw nearly 1,000 photons scattered at a time.
Answer: D

8. Ransomware hits which of the following Indian port recently?

Madras Port
Kandla Port
Paradip Port
Nhava Sheva Port
Cochin Port
8). The Maharashtra government has termed the latest malware attack as extremely serious after it disrupted the operation of country's largest container port Jawaharlal Nehru Port Trust's (JNPT). A senior official in the state Cyber cell said, malware attacks impact the country's external trade when systems dealing with the cargo and ships at the largest port get affected. (Jawaharlal Nehru Port, also known as Nhava Sheva).
Answer: D

9.Which of the following person has been appointed as the ambassador for government’s flagship Skill India campaign, with the National Skill Development Corporation?

Virat Kohli
Aamir Khan
Priyanka Chopra
Sachin Tendulkar
P V Sindhu
9). Actress Priyanka Chopra has been appointed as the ambassador for government’s flagship Skill India campaign, with the National Skill Development Corporation.
Answer: C

10.Who is the MD and CEO of National Skill Development Corporation?

Mahesh Kumar
Mohan Kumar
Mohit mohapatra
Manish Kumar
Manoj Tiwari
10).MD and CEO of National Skill Development Corporation - Manish Kumar.
Answer: D

11.Delhi-based NGO decided to help which of the following state to build toilets?

Assam
Arunachal Pradesh
Sikkim
Mizoram
Rajasthan
11).Arunachal Pradesh has collaborated with a Delhi based NGO for construction of toilets at Hong village in Ziro. State PHE Minister Bamang Felix on Thursday visited Sulabh International in Delhi in this connection, officials said.
Answer: B

12.A BJP legislator recently led a protest rally against which of the following popular street food and demanded a ban on its sale?

Samosa
Bread Sandwich
Momos
Chhole Bhature
Meat Roll
12). A BJP legislator on Thursday led a protest rally against popular street food ‘momos’ and demanded a ban on its sale. Ramesh Arora, a BJP MLC, who launched the campaign about a fortnight ago, said that ‘momos’ were “more dangerous than alcohol and psychotropic drugs“. In the presence of some religious leaders and over 100 people, activists carried an effigy with slogans and marched through the heart of the city to make people aware about its health implications.
Answer: C

13.Which of the following person recently launched a new training programme called ‘COMMIT’ for State Government officials?

Arun Jaitley
PM Modi
Ravi Shankar Prasad
Rajnath Singh
Jitendra Singh
13).The Minister of State for Public Grievances& Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh launched a new training program 'Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training' (COMMIT) for State Government officials. The objective of this training program is to improve the public service delivery mechanism and provide citizen-centric administration through capacity building of officials who interact with the citizens on day-to-day basis. COMMIT will be launched in 6 States of Assam, Haryana, Maharashtra, Tamil Nadu, Telangana and West Bengal initially on the pilot basis during the current financial year 2017-18 and within next year it is expected to cover all India level.
Answer: E

14.A new training programme called ‘COMMIT’ for State Government officials has been launched recently. What is the full form of COMMIT?

Comprehensive Online Modified Methods on Induction Training
Comprehensive Online Modified Modules on Indian Training
Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training
Comprehensive Online Modified Methods on Indian Training
Comprehensive Online Modified Modules on International Training
14).The Minister of State for Public Grievances& Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh launched a new training program 'Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training' (COMMIT) for State Government officials.
Answer: C

15.Bank Board Bureau recently interviews how many SBI MDs for chairman’s post?

3
4
5
2
None of these
15).The Banks Board Bureau, headed by former CAG Vinod Rai, on Thursday interviewed four candidates for the SBI chairman’s post, which will fall vacant after the retirement of Arundhati Bhattacharya in October.
Answer: B

16.Who was appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh recently?

Ramachandra Guha
Prasanth puniya
Deepak gowda
Rajiv Kumar
Harish Kaur
16).Rajiv Kumar was appointed as the Chief Secretary of Uttar Pradesh. His appointment was approved by the Uttar Pradesh Government. Prior to this appointment, Kumar was a Secretary in the Union Shipping Ministry. He is a 1981 batch IAS Officer of the Uttar Pradesh cadre. Mr. Kumar has replaced Rahul Prasad Bhatnagar.
Answer: D

17.Who has been appointed as economic relations secretary in Ministry of External Affairs (MEA)?

Deepak gowda
Rajiv Kumar
Harish Kaur
Vijay Keshav Gokhale
Sekar Reddy
17).Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale was appointed as the economic relations secretary in the Ministry of External Affairs (MEA). The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment. Mr. Gokhale, a 1981-batch officer of Indian Foreign Service (IFS), is at present India's envoy to China. He was the High Commissioner of India to Malaysia from 2010 to 2013.
Answer: D

18.Which of the following state was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth?

West Bengal
Uttarakhand
Andhra Pradesh
Tamil Nadu
Kerala
18).Uttarakhand was conferred with the award of excellence at the 2nd Global Skill Development Summit held in Paris recently for innovations and extensive use of IT for skilling the state's youth. Project Director of Uttarakhand Skill Development Committee Pankaj Kumar Pandey received the honor on behalf of the state on the concluding day of the event.
Answer: B

19.USIBC Global Leadership Awards has been given to which of the following persons?

Sachin Bansal and Binny Bansal
Adi Godrej and Andrew Liveries
Binny Bansal and Adi Godrej
Vijay Shekhar Sharma
None of these
19). Godrej Group Chairman Adi Godrej and Dow Chemical CEO Andrew Liveries have been awarded the Global Leadership Awards of the US-India Business Council for their role in integrating India in the global supply chain. Liveris and Godrej were presented with the prestigious annual award at the USIBC's annual gala. Both were honored for creating inclusive business environments, integrating India in the global supply chain and advancing core values such as manufacturing, innovation and scale in tough market conditions.
Answer: B

20.Which of the following player has sets a new 300m World record recently?

Wayne van Niekerk
Usain Bolt
Justin Gatlin
Asafa Powell
Liam Powell
20).Wayne van Niekerk clocked an outstanding 30.81 seconds, beating the previous World record of 30.85sec set at altitude in Pretoria in 2000 by American Michael Johnson. (Wayne van Niekerk – South African Track and Field Sprinter).
Answer: A


Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
For More Current Affairs GK Quiz- Click Here