Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B& Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B& Upcoming Competitive Exams 2017

Important Current Affairs GK Quiz for RBI Grade B& Upcoming Exams 2017 (8th June 2017):

Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for Upcoming Banking exams can use these questions.



00:00:00


1.World Oceans Day celebrates globally on?

June 5th
June 7th
June 8th
June 10th
June 6th

1).World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future.it is celebrated on June 8th every year.
Answer: C

2.What is the theme of the world oceans day 2017?

Save ocean, save environment
Clean Ocean, our future
Save ocean save future
Save ocean, safe life
Our Oceans, Our Future
2).World Oceans Day is a global day of ocean celebration and collaboration for a better future. Theme for World Oceans Day 2017 is 'Our Oceans, Our Future'.
Answer: E


3.Which of the following state government recently announced a hike in the monthly stipend of widows and destitute women?

Haryana
Punjab
Rajasthan
Telangana
Andhra Pradesh
3).The Haryana government announced a 500 rupee increase in the monthly stipend of widows and destitute women and girls imparting training in tailoring. To purchase raw materials each trainee will get 300 rupee per month instead of 150 rupee during the training period.
Answer: A


4.Who has been recently resigned as technical adviser to the Odisha government?

Saran Raju
Venkatasubbu
Bhimesh Patnaik
Sam pitroda
Kiren rijuju
4).Telecom engineer and inventor Sam Pitroda resigned as technical adviser to the Odisha government on Wednesday. He was appointed in January.
Answer: D

5.The Union Ministry of Law and Justice has cleared the Kambala bill recently. Kambala is a traditional race of which of the following state?

Karnataka/span>
Andhra Pradesh
Bihar
Tamil Nadu
Haryana
5).The Union Ministry of Law and Justice has cleared the Prevention of Cruelty to Animals (Karnataka Amendment) Bill 2017, legalising kambala, the traditional slush track buffalo race. It will now send it to the President for his assent.
Answer: A


6.Which of the following person recently inaugurated the Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’, a National Human Milk Bank and Lactation Counselling Centre?

J P Nadda
C K Mishra
Maneka Gandhi
Uma Bharathi
PM Modi
6).Shri C K Mishra, Secretary (Health and Family Welfare) inaugurated the ‘Vatsalya – Maatri Amrit Kosh’, a National Human Milk Bank and Lactation Counselling Centre at the Lady Hardinge Medical College (LHMC) in New Delhi. The Vatsalya – Maatri Amrit Kosh will be the largest milk bank and lactation counseling center available in the North India. It is established in collaboration with the Norwegian government, Oslo University and Norway-India Partnership Initiative (NIPI). It is a national human milk bank and lactation counseling center that will collect, pasteurize, test and safely store milk that has been donated by lactating mothers and makes it available for infants in need.
Answer: B


7.In which of the following city Home Minister Rajnath Singh inaugurated a conference on "Capacity Building of SDRF-2017" recently?

Pune
Kolkata
Bengaluru
New Delhi
Mumbai
7).Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in New Delhi. The conference was organized by the National Disaster Response Force (NDRF), holded discussions to develop a synergy and to highlight the way ahead to strengthen the response capabilities of State Disaster Response Forces (SDRF).
Answer: D

8. Home Minister Rajnath Singh inaugurated a conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in New Delhi. What is the full form of SDRF?

Social Development Response Fund
Society Disaster Response Fund
State Disaster Response Force
Static Development Risk Force
State Development Response Fund
8).Home Minister Rajnath Singh inaugurated a two-day national level conference on "Capacity Building of SDRF-2017" in New Delhi. The conference was organized by the National Disaster Response Force (NDRF), holded discussions to develop a synergy and to highlight the way ahead to strengthen the response capabilities of State Disaster Response Forces (SDRF).
Answer: C

9. iVoomi a smartphone making company plans 250 crore rupees phone factory in India. iVoomi belongs to which of the following country?

France
Canada
United States of America
Japan
China
9).Chinese smartphone maker iVoomi plans to make phones in India with an initial investment of 250 crore rupees and export handsets to countries like China, Taiwan and Korea. The company expects to have its manufacturing facility in the country by the first quarter of 2018.
Answer: E

10.EXIM Bank signed MoU with which of the following Organization for export credit of USD 9 billion for infrastructural development in India?

KEXIM
JEXIM
UEXIM
GEXIM
MEXIM
10).The Union Cabinet chaired by the PM Modi has approved the proposed Memorandum of Understanding (MoU) between Export-Import Bank of India (EXIM Bank) and Export-Import Bank of Korea (KEXIM) for export credit of USD 9 billion for infrastructural development in India and for the supply of goods and services as part of projects in third countries.
Answer: A

11.K G Karmakar, Gauri Shankar has been appointed as directors of which of the following organizations?

RBI
SEBI
IPPB
NABARD
EXIM
11).K G Karmakar and Gauri Shankar were appointed as Independent Directors of India Post Payments Bank (IPPB). The IPPB has been incorporated as a public sector bank under the Department of Posts with 100 percent equity of the government of India.
Answer: C

12.Seoul is the capital city of which of the following country?

Japan
Philippines
North Korea
South Korea
Indonesia
12).The capital of South Korea is Seoul.
Answer: D

Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Current Affairs GK Quiz- Click Here