Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO& Upcoming IBPS Exams 2017 (June 1st Week)

    Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO& Upcoming IBPS Exams 2017 (June 1st Week)
    Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO& Upcoming IBPS Exams 2017 (June 1st Week):
    Dear Aspirants, Here we have given the Important Weekly Current Affairs Test for NICL AO& Upcoming IBPS Exams 2017. Candidates those who are preparing for the examination can make use of it.




    00:00:00


    STATE NEWS:
    Which of the following state government has decided to collaborate with the UNODC to wipe out drugs?

    Maharashtra
    Goa
    Haryana
    Punjab
    Telangana

    1).The Punjab government has decided to collaborate with the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) as part of its efforts to root out the drug menace in the State. Chief Minister Amarinder Singh and UNODC representative Sergey Kapinos met here. “A Memorandum of Understanding (MoU) will be signed between the State’s Health Department, a Special Task Force (STF) and the UNODC in the second week of June.
    Answer: D

    2. The single-woman pension scheme, has been launched recently by which of the following state government?

    Andhra Pradesh
    Haryana
    Sikkim
    Goa
    Telangana
    2). Telangana government has recently launched the single-women pensions scheme across the state. Single women will be given Rs 1,000 per month. It is the first such scheme in India. The government had also increased the Kalyana Laxmi and Shaadi Mubarak scheme amount from Rs 50,116 to Rs75,116. Children of single women would be admitted into all Telangana Residential Educational Institutions without having to write an examination or waiting for the lottery system. The beneficiaries would get the pension in their bank accounts every month.
    Answer: E

    3. The Ministry of Rural Development has selected recently Vizianagaram district from which of the following state as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award?

    Telangana
    Tamil Nadu
    Andhra Pradesh
    Kerala
    Gujarat
    3). The Ministry of Rural Development has selected Vizianagaram district in Andhra Pradesh as one among the 17 districts across the nation for the MGNREGA annual award for effective implementation of the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee (MGNREGA) Act during 2015-16.
    Answer: C

    INTERNATIONAL NEWS:
    4. Recently Six Arab countries have declared not to maintain diplomatic relationship with Qatar. Which of the following country is not in that six country?

    United Arab Emirates
    Libya
    Iran
    Bahrain
    Egypt
    4). Six countries of the Arab region have cut off their diplomatic ties with Qatar. Saudi Arabia, United Arab Emirates (UAE), Bahrain, Yemen, Libya and Egypt have all accused Doha for destabilizing the region and have declared not to maintain any diplomatic relations with immediate effect. Qatar Foreign Ministry has regretted the decision of the Arab countries cutting off diplomatic ties. According to news channel Al Jazeera, Qatar Foreign Ministry said to cut off diplomatic relations claiming Doha's alleged support for terrorism has no basis and is not justified. It also said, the decision will not affect the normal lives of citizens and residents.
    Answer: C

    5. Which of the following country became the 29th member country of NATO recently?

    Albania
    Uganda
    Turkey
    Qatar
    Montenegro
    5). Montenegro has officially joined North Atlantic Treaty Organization (NATO) and hence became the 29th member country of NATO.
    Answer: E

    APPOINTMENTS:
    6. Name the President of Serbia, Who has been appointed recently?

    Pushpa Kamal Dahal
    Aleksandar Vucic
    Vladimir putin
    Bohuslav Sobotka
    Milos Zeman
    6). Aleksandar Vucic was sworn in as Serbia’s President on Wednesday, pledging to work for peace and stability in the war-weary Balkans while strengthening the country’s armed forces.
    Answer: B

    7. Which of the following airways has been announced Vinay Dube as CEO recently?

    Jet Airways
    Spice jet
    Indigo
    Kingfisher airways
    Air India
    7). Jet Airways has announced the appointment of Vinay Dube as its Chief Executive Officer (CEO). Mr. Dube is currently senior vice-president, Asia Pacific, Delta Air Lines.
    Answer: A

    8. Ramachandra Guha recently resigns from which of the following post?

    BCCI Administrator
    Finance secretary
    UPSC chairman
    RBI secretary
    Supreme Court judge
    8).Historian Ramachandra Guha who was appointed by the Supreme Court as one of the four administrators of BCCI, today informed the court that he had resigned from the post due to personal reasons. A vacation bench of Justices M M Shantanagoudar and Deepak Gupta was informed by Guha's counsel that he had tendered his resignation on May 28 to Chairman of the Committee of Administrators of the BCCI Vinod Rai. The apex court had on January 30 appointed a four-member committee of administrators headed by former Comptroller and Auditor General Vinod Rai to run the affairs of BCCI.
    Answer: A

    9. Leo Varadkar is the newly elected Prime Minister of which country?

    Italy
    France
    Uganda
    Spain
    Ireland
    9).Indian-Origin Leo Varadkar is set to become the Republic of Ireland's next Prime Minister after winning the leadership of the Fine Gael party. He will succeed Enda Kenny as leader of the centre-right party.
    Answer: E

    10. Which of the following Indian-American has been Amul Thapar appointed as Judge in US Court of Appeals?

    Vinay Sharma
    Ramachandran
    Ashok Raju
    Amul Thapar
    Jay Kumar
    10). Amul Thapar, an Indian-American legal luminary, has been appointed a judge on the US Court of Appeals for the Sixth Circuit by President Donald Trump.
    Answer: D

    11. Who has been recently nominated as a member in International Table Tennis Federation (ITTF)?

    Ashok verma
    Raja Murli
    Shiva Chandra Moorthy
    Ganeshan Neelakanta
    Dharmendra singh
    11).Umpires and Referees Committee (URC) by International Table Tennis Federation (ITTF) has nominated Ganeshan Neelakanta Iyer as a member; he is the first Indian to get this honour. He will remain in this position for next two years and the duration may increase. And also Ganeshan Neelakanta Iyer was recommended as the Technical Commissioner from Asia to the ITTF for four years.
    Answer: D

    12. Sher Bahadur Deuba has been recently elected as the new PM of which of the following country?

    Bhutan
    Sri Lanka
    Nepal
    Cambodia
    Cuba
    12). Sher Bahadur Deuba, a veteran politician known for his close ties with India, was on Tuesday overwhelmingly elected the Prime Minister of Nepal for the fourth time, taking over the reigns of the country at a time the Himalayan nation is navigating through a political turmoil
    Answer: C

    BANKING& FINANCE:
    13. Which of the following organization decided to spend 2500 crore rupees on defence Research& Development?

    DRDO
    Reliance defence manufacturer
    TATA defence
    Hindustan aeronautics limited
    Bharat Electronics Ltd
    13). Bharat Electronics Ltd. (BEL) plans to spend 2,500 crore rupees on R&D to develop and enhance indigenous products and technologies for the military by 2020. The state-owned defence electronics manufacturer plans to develop solutions in military communications, radars, electronic warfare suites, weapon systems and electro-optic devices. As part of the R&D plan, BEL’s board approved 274 crore rupees budget for developing the QR-SAM (quick reaction surface-to-air missile) for the armed forces with technology partner DRDO.
    Answer: E

    14. Which of the following bank announced to develop as many as 100 digital villages in various States of the country as part of its initiative to promote digital banking among the rural population?

    Vijaya Bank
    HDFC Bank
    Axis Bank
    ICICI Bank
    Punjab National Bank
    14). Vijaya Bank is going to develop as many as 100 digital villages in various States of the country as part of its initiative to promote digital banking among the rural population
    Answer: A

    AWARDS& HONORS:
    15. Name the Indian – American who won the 90th Scripps National Spelling Bee title recently?

    Seema vijay
    Ananya vinay
    Preethi sharma
    Priyanka Rajesh
    Sharmila Rajagopal
    15).The 12-year-old from Fresno, California won the 90th Scripps National Spelling Bee. Ananya vinay will get more than $40,000 in cash and prizes. Answer: B

    SCIENCE& TECHNOLOGY:
    16. Name the satellite which was launched by Japan for high-precision positioning system that will complement to GPS?

    Mitshubisi
    Shaolin 1
    Shaolin 2
    Otasaka
    Michibiki No.2
    16).Japan launched a satellite today to help build a high-precision geo location system that will complement the US-operated Global Positioning System (GPS). Footage by the Japan Aerospace Exploration Agency showed, a H-IIA rocket blasting off from the Tanegashima space centre in southern Japan carrying the "Michibiki" No.2 satellite.
    Answer: E

    17.India successfully test-fires 1st all weather tracked-chassis QR-SAM, here what is QR stands for?

    Quick Range
    Quick Reaction
    Quick Response
    Quick Reach
    Quick Run
    17). India successfully test-fired its first all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. Official sources said, the test was carried out for validating various parameters of the sophisticated weapon system to further strengthen its air defence system.
    Answer: B

    CONFERENCE& MEETING:
    18. The 15th meeting of GST Council held on which of the following city recently?

    Mumbai
    Chennai
    Delhi
    Bengaluru
    Kolkata
    18). Finance Minister Arun Jaitley chair the 15th meeting of the GST Council in New Delhi. This meeting is likely to finalize the rates of tax and cess to be levied on the commodities left in the previous Council's meet. The approval of amendments of the draft GST Rules and related forms are also on the agenda of the meeting. Finance ministers of different States/UTs, members of the GST Council and senior officials attend the meeting.
    Answer: C

    19. Sarbananda Sonowal inaugurated MODI Fest in which of the following state?

    Mizoram
    Assam
    Meghalaya
    Tripura
    Nagaland
    19).Making of Developed India (MODI) Fest, was launched in Tripura today for highlighting the flagship schemes, initiatives, policies and achievements of NDA Government on completion of its 3 years. The three day Expo has begun at Santirbazar School Ground in Santirbazar Sub-division of South Tripura district. The Programme was inaugurated by the Chief Minister of Assam Sarbananda Sonowal.
    Answer: D

    MoU’s& AGREEMENTS:
    20. India and Russia have signed recently two more units of nuclear power plants in which of the following states?

    Kerala
    Tamil Nadu
    Karnataka
    Madhya Pradesh
    Gujarat
    20). India and Russia have signed the much-awaited agreement on setting up two more units of a nuclear power plant in Tamil Nadu and decided to give a “new direction” to the defence cooperation between the two “great powers”. The two countries also decided to hold the first tri-Services exercises, named ‘Indra-2017,’ this year and start joint manufacture of frigates, adding to the co-production of Kamov-226 military helicopters.
    Answer: B

    21. National Skill Development Corporation (NSDC) and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in which of the following sector?

    Aviation and aerospace sectors
    Manufacturing sector
    IT sector
    Construction sector
    Environment sector
    21). National Skill Development Corporation (NSDC) and Bird Academy have signed an MoU to skill more than 30 thousand unemployed youth from across states in the aviation and aerospace sectors. NSDC and Bird Academy will set up training centres. The centres will be set up in Chandigarh, Delhi, Cochin, Bengaluru, Mumbai, Goa and other locations.
    Answer: A

    22. Which of the following bank recently signed a MoU with small farmers agribusiness consortium (SFAC)?

    Bank of India
    State Bank of India
    Bank of Baroda
    ICICI Bank
    Axis Bank
    22). Bank of Baroda recently signed a MoU with small farmers agribusiness consortium (SFAC).
    Answer: C

    23.With which of the following country recently Nepal has signed a mega hydro project deal?

    India
    China
    Russia
    United States
    Sri Lanka
    23). Nepal has signed a major deal with a Chinese company to develop hydroelectric project to produce 1,200 MW. This is the biggest hydro project in the landlocked country that could resolve its perennial power crisis. Nepal’s Ministry of Energy signed an MoU with China Gezhouba Group Corporation (CGGC) for the development of the much-touted 1,200 MW Budhigandaki Hydroelectric Project. The agreement was signed at the Prime Minister’s residence, in the presence of outgoing Prime Minister of Nepal Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’ and Chinese Ambassador to Nepal Yu Hong. Answer: B

    OTHER NEWS:
    24. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed a committee recently under the chairmanship of which of the following person?

    Uday Kotak
    Anand Mahindra
    Kumaraguru
    Surya Prakash
    Anil ambani
    24). The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has formed a committee under the chairmanship of Uday Kotak, executive vice chairman and managing director, Kotak Mahindra Bank to advise on corporate governance issues. It will recommend steps to improve corporate governance of listed companies in India. Among other things, the committee will look at ways to ensure independence of independent directors.
    Answer: A

    25.The United Nations' (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on?

    3rd june
    2nd june
    1st june
    4th june
    6th june
    25). The United Nations' (UN) International Day of Innocent Children Victims of Aggression is observed on June 4 each year. The purpose of the day is to acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse.
    Answer: D

    26.MyCall a new app has been launched by which of the following organization for users to rate their call quality?

    Reliance Jio
    Airtel
    Vodafone
    Telecom ministry
    TRAI
    26). Telecom regulator TRAI on Monday introduced a new app — MyCall — that enables subscribers to rate the quality of a phone call. “The application will help mobile phone users rate their experience about voice call quality in real-time and help TRAI gather customer experience data along with network data,” the regulator said in a statement. After a call ends, a pop-up will appear requesting the user to rate the call. Two more apps launched by TRAI is Myspeed App and Do Not Disturb.
    Answer: E

    27. What is the theme of World Environment day 2017?

    Connecting people to nature
    Connecting nature to people
    People depends on nature
    Save nature safe future
    Save nature save people
    27). World Environment day is observed on 5th June every year. The theme of World Environment day 2017 is connecting people to nature.
    Answer: A

    28. Who is the author of the book “The ministry of utmost happiness”?

    Shusma Swaraj
    Arundhathi battacharya
    Arundhati Roy
    Maneka Gandhi
    Uma Bharathi
    28). Arundhati Roy’s eagerly awaited second novel went on sale on Tuesday, two decades after her prize-winning debut The God of Small Things propelled her to global fame and launched her career as an outspoken critic of injustice in the country. Ms. Roy, now 55, became the first Indian woman to win the Booker Prize with her 1997 work
    Answer: C

    29. What is India’s rank in the 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index?

    1st
    2nd
    3rd
    4th
    5th
    29). The 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI) ranks the top 30 developing countries for retail investment worldwide and analyzed 25 macroeconomic and retail-specific variables. Top three ranks – India, China, Malaysia
    Answer: A

    30. What is the theme of the 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI)?

    Focus the Future
    The Age of Focus
    Focus towards development
    Our nation our development
    Transforming nation
    30). The 16th edition of the 2017 Global Retail Development Index (GRDI) ranks the top 30 developing countries for retail investment worldwide and analyzed 25 macroeconomic and retail-specific variables. The GRDI 2017 was titled as 'The Age of Focus'.
    Answer: B

    SPORTS NEWS:
    31. Name the person who has won boys singles title of HCL Asian Junior Tennis Championship?

    Vikram sharma
    Rakesh Mehta
    Nitin Kumar Sinha
    Christian Didier
    Ram Chandra
    31).Indian wild card Nitin Kumar Sinha today won the boys singles title of HCL Asian Junior Tennis Championship. He defeated Malaysian player Christian Didier Chin in a final match held at the Shri Shiv Chhatrapati Sports Complex, Mahalunge - Balewadi, in Pune.
    Answer: C

    32. Which of the following football team won UEFA Champions League title recently?

    Liverpool
    Arsenal
    Real Madrid
    Juventus
    FC Barcelona
    32).Real Madrid beat Juventus to win their UEFA Champions league title. Real Madrid won the title in consecutive seasons. This is the first time in UEFA Champions League a team won consecutive seasons.
    Answer: C

    33. Who among the following player won the ITF men's Futures tennis title?

    Rohan Bopanna
    Sai Praneeth
    Vishwa Ramakrishnan
    Ramkumar Ramanathan
    Vikas Goel
    33). India's Ramkumar Ramanathan lifted the ITF men's Futures tennis title after outplaying Raymond Sarmiento of the USA in straight sets in Singapore. The top seeded Indian beat the second seeded player 6-2, 6-2 in the final of event last night. It was the first title of the season for Ramkumar.
    Answer: D

    34. Who is the winner of Thailand Grand Prix Gold title?

    Sanjay B kumar
    B Sai Praneet
    Srikanth Kidambi
    Vishwanathan
    Rajesh Rupani
    34). Sai Praneeth won the title by title by defeating Indonesia’s Jonatan Christie 17-21, 21-18, 21-19 which was held at Nimibutr Stadium in Bangkok in Thailand. Previously Praneeth had defeated India’s Srikanth Kidambi (World No. 15 as on 1st June 2017) and won the Singapore Open Super series badminton title.
    Answer: B

    OBITUARIES:
    35. Parvathamma Rajkumar passed away recently, She belongs to which field?

    Politics
    Cinema
    Medical
    Law
    Sports
    35). Parvathamma Rajkumar, producer-distributor of Kannada cinema and wife of thespian Dr. Rajkumar, passed away on Wednesday morning at a private hospital here after a prolonged illness. She was 78.
    Answer: B

    36. Roberto de Vicenzo who passed away recently. He belongs to which of the following field?

    Sports
    Cinema
    Politics
    Business
    Law
    36). Argentine golfing great Roberto de Vicenzo died on Thursday at the age of 94, his son Eduardo said. de Vicenzo started out as a caddie in 1932 but rose through the golfing ranks to win the 1967 British Open, beating the likes of Jack Nicklaus and Gary Player. He won 230 tournaments worldwide, including four PGA titles.
    Answer: A

    37. Shivraj who died recently, he belongs to which of the following field?

    Business
    Actor
    Singer
    Politics
    Doctor
    37). Character actor and the most recognizable faces in the Hindi cinema of the 1950s and the 60s, Shivraj died, He worked in hindi Cinema for 5 decades.
    Answer: B



          

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)
    English Learning Session :– (Day-7)
    English Learning Session :– (Day-8)