Practice English Questions for Upcoming Exams 2017 (Cloze Test)

    Practice English Questions With Explanation for Upcoming Exams 2017 (Error Spot)

    [Dated: 25th May] Practice English Questions for Upcoming NICL AO Exam 2017 (Cloze Test) Set-16

    Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming Exams 2017. Candidates can use this material for their preparations.


    https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
    Directions (Q. 1-10):In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
    Most of us believe that peace of mind comes from adequate(1) in the external world, despite what spiritual teachers tell us. We nurse a continuing(2)about the future and towards those whom we perceive as obstructing our way. The Bhagwad Gita points out that one has the right to(3) but not to their outcome. Christianity sums it as ‘Thy Will Be Done’, and in Islam,Insha Allah, or ‘God Willing’, refers to a greater Power.
     Interestingly, this truth has been highlighted in management sciences(4)subjects like Total Quality Management and Reengineering. The focus in the management disciplines is given to(5)and not to results. We are advised that by giving attention to processes and means, the results take care of themselves.(6) to processes is like(7) by one’s dharma, or duty.
    Ramana Maharshi clarifies it thus, “All activities and events that a body is to go through are(8)at the time of conception. However, one is free not to associate these events by abiding in one’s true state through(9)one’s focus within, either through Self-enquiry or total(10) to the will of the Supreme.
    1).
    a)  misfortune
    b)  achievements
    c)  disturbance
    d)  failure
    e)  negligence
    2).
    a)  ease
    b)  perception
    c)  trust
    d)  apprehension
    e)  expectation
    3).
    a)  actions
    b)  perfection
    c)  operation
    d)  conviction
    e)  inaction
    4).
    a)  in
    b)  through
    c)  mention
    d)  about
    e)  under
    5).
    a)  measures
    b)  progression
    c)  transaction
    d)  happening
    e)  processes
    6).
    a)  Attaching
    b)  Affixing
    c)  Adhering
    d)  Restraining
    e)  Continuing
    7).
    a)  abiding
    b)  criticising
    c)  dwelling
    d)  persisting
    e)  enduring
    8).
    a)  concluded
    b)  determined
    c)  resolved
    d)  deleted
    e)  verified
    9).
    a)  retrenching
    b)  making
    c)  concentrating
    d)  redirecting
    e)  bringing
    10).
    a)  victory
    b)  delivery
    c)  resignation
    d)  succumbing
    e)  sun-ender

    Answers:
    1)b   2)d   3)a   4)b   5)e   6)c   7)a   8)b   9)d   10)e 

    More Practice English Questions for Upcoming Exams – Click Here