Practice English Questions With Explanation for Upcoming Exams 2017 (Fill Ups& Error Spot)

Practice English Questions With Explanation for Upcoming Exams 2017 (Error Spot)

[Dated: 16th May] Practice English Questions With Explanation for Upcoming NICL AO Exam 2017 (Fill Ups& Error Spot) Set-08

Dear Readers, we have given here the English Practice Questions for upcoming Exams 2017. Candidates can use this material for their preparations.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5) : In these questions, each sentence has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for the blanks which best fits the meaning of the sentence as a whole.

1). A rift on a gigantic ice shell has grown more _____ in the past few months than it has ______ the past five years, and the consequences could be disastrous.
a)  rapidly, over
b)  slowly, from
c)  fast, in
d)  sluggishly, under
e)  briskly, on

2). Contrary to the usual _____ of air travel, wherein July is the lean month, this year’s air travel data presents a ______ picture.
a)  style, similar
b)  trend, different
c)  pattern, poor
d)  Statistic, solid
e)  fad, drastic 

3). The new material, when incorporated _______ windows or sunroofs, can _____ the incoming heat and light from the Sun, thereby cutting electricity costs.
a)  at, forfeit
b)  to, manage
c)  in, control
d)  for, change
e)  of, regulate
4). Initially preferred by many as a writer _______, velvet has, over the years, assumed great versatility and can now be worn _______ the year.
a)  dress, along
b)  clothing, across
c)  thread, for
d)  fabric, throughout
e)  suit, out

5). Recently, the local municipal corporation of the city has made the _____ of yoga mandatory in all the schools that come _____ its purview.
a)  outcome, within
b)  duty, on
c)  essence, for
d)  custom, off
e)  practice, under

Directions (Q. 6-10): In these questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and mark corresponding to the appropriate correct option. If a sentence is free from error, mark corresponding to “No error” option in the Answer Sheet.

6). The cost of constructing houses are increased because of the high price of cement.
a)  The cost of constructing
b)  houses are increased
c)  because of the high
d)  price of cement.
e)  No error

7). According to the Twelfth Five Year Plan, India should invest one trillion dollars in infrastructure projects.
a)  According to the Twelfth
b)  Five Year Plan, India should
c)  invest one trillion dollars
d)  in infrastructure projects.
e)  No error

8). To increase the selling of products in rural areas the company will hire over five hundred trainees.
a)  To increase the selling
b)  of products in rural areas
c)  the company will hire
d)  over five hundred trainees.
e)  No error

9). We have spent most of the profits that we earn last year on purchasing new computers.
a)  We have spent
b)  most of the profits
c)  that we earn
d)  last year on purchasing new computers.
e)  No error

10). The Government has promised to revise the pension scheme for bank staff since next year.
a)  The Government has
b)  promised to revise
c)  the pension scheme for bank
d)  staff since next year.
e)  No error
Answers:
1)a   2)b   3)c   4)d   5)e   6)b   7)b   8)a   9)c   10)d

Explanation:
Directions (Q. 6-10):
6). B) ‘are’ is replaced by ‘has’
7). B)‘should’ is replaced by ‘would’
8). A)‘selling’ is replaced by ‘sales’
9). C)‘earn’ is replaced by ‘earned’
10). D) ‘since’ is replaced by ‘from’

More Practice English Questions for Upcoming Exams – Click Here