Practice Quantitative Aptitude Questions For IBPS 2017 Exams (Partnership / Ratio& Proportion)

Practice Quantitative Aptitude Questions For IBPS 2017 Exams (Data Interpretation)

Practice Quantitative Aptitude Questions For IBPS 2017 Exams (Partnership / Ratio& Proportion):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.



00:00:00


1.A and B started business by investing Rs.1, 50,000 and Rs.75,000 respectively. After 6 months B left and C joined by investing Rs.1, 25,000. At the end of the 2 years, there was a profit of Rs. 56,000. What is the share of profit in C?

Rs. 10,000
Rs. 50,000
Rs. 20,000
Rs. 25,000
None of these

1).A’s Share : B’s Share : C’s Share
(150000 × 24) : (75000 × 6) : (125000 × 18) = 8 : 1 : 5
∴ C’s Share = 5/14 × 56000 = Rs. 20,000
Answer: C

2.A, B and C invested their capitals in the ratio of 2 : 3 : 5. At the end of the business, they received the profits in the ratio of 3 : 6 : 2. What is the ratio of time for which they contributed their capitals?

6 : 17 : 1
15 : 20 : 4
8 : 4 : 1
Cannot be determined
None of these
2).Profit = Investment × Time
∴ Time = Profit / Investment
T= 3/2 : 6/3 : 2/5 = 1.5 : 2 : 0.4
T = 15 : 20 : 4
Answer: B


3.Three partners Mala, Kala and Bala are invested certain sum of money in the business. Mala’s capital is equal to thrice of Kala’s capital and Kala’s capital is four times Bala’s capital. What is the ratio of Mala, Kala and Bala?

12 : 4 : 1
3 : 4 : 1
1 : 3 : 4
1 : 4 : 12
None of these
3).A = 3B, B = 4C ∴ C= B/4 and B = 4(B/4)
Hence, required ratio = 3 B : B : B/4 = 3 : 1 : (1/4)
= 3×4 : 1×4 : (1/4)×4 = 12 : 4 : 1
Answer: A


4.A and B started a joint business by investing Rs.35,000 and Rs.26,000 respectively. After seven months B left the business. The profit earned at the end of the year is Rs.86,000. What is the difference between the shares of A and B?

Rs. 24,000
Rs. 36,000
Rs. 54,000
Rs. 48,000
None of these
4).A’s Share : B’s Share
(35000 × 12) : (26000 × 7) = 30 : 13
The difference between the shares of A and B are, 30 – 13 = 17
∴ 17/43 × 86000 = Rs. 34,000
Answer: E

5.The ratio of profits of A, B and C are 84 : 20 : 21. If the profit of B is Rs.13,460 then what is the profit earned by A and C together?

Rs. 84,125
Rs. 83,625
Rs. 70,665
Cannot be determined/span>
None of these
5).A’s Share : B’s Share : C’s Share = 84 : 20 : 21
The share of profit of B = Rs.13,460
∴ the total profit = 125/20 × 13460 = 84125
Hence, the required profit of A and C = 84125 – 13460 = 70,665
Answer: C


6.If the average age of three boys are 25 year and ratio of their ages are 4: 5: 6, then what is the age of the eldest one?

25
35
30
40
20
6).The average age = 25
∴ the total age = 25 × 3 = 75
Hence, the age of the eldest boy = 6/15 × 75 = 30
Answer: C


7.A bag contains 50p, 25p and 10p coins in the ratio of 5 : 3 : 2, amounting to Rs. 276. Find the number of coins of each type respectively.

450, 160, 240
400, 260, 140
450, 230, 180
400, 240, 160
None of these
7).The ratio of the 50p, 25p,10p coins be 5x,3x,2x
(5x + 3x + 2x) = 276
(5x/2 + 3x/4 + 2x/10) = 276
(50x + 15x + 4x) /20 = 276
∴ x = 80
Hence the numbers of coins are,
50p = 5 × 80 = 400
25p = 3 × 80 = 240
10p = 2 × 80 = 160
Hence the answer is (400,240,160)
Answer: D

8.If the radius and heights of the two cylinders are 4 : 7 and 3 : 8, then what is the ratio of its volume?

14 : 9
6 : 49
9 : 14
6 : 7
None of these
8).Volume of the cylinder = (22/7)×r^2h
Ratio of two cylinders = (22/7)× (4)^2 × 3 :(22/7)× (7)^2 × 8
= 4 × 4 × 3 : 7 × 7 × 8 = 6 : 49
Answer: B

9.A, B and C divide an amount of Rs. 5000 amongst themselves in the ratio of 5:3:2 respectively. If an amount of Rs.600 is added to each of their shares, what will be the new ratio of their shares of the amount?

31 : 21 : 16
5 : 6 : 2
7 : 8 : 9
29 : 21 : 15
None of these
9).A : B : C = 5 : 3 : 2
A = 5/10 × 5000 = 2500
B = 3/10 × 5000 = 1500
C = 2/10 × 5000 = 1000
If the amount Rs.600 is added to each of their shares then the new share becomes,
3100 : 2100 : 1600 = 31 : 21 : 16
Answer: A

10.The ratio of 16^3.5 : 8^3 is same as ----- ?

24 : 1
16 : 2
32 : 1
4 : 5
0.4 : 2
10). 16^3.5 : 8^3 16^3 × 16^0.5 : 8^3 16^3 × (16)^(1/2) : 8^3 (16 × 16 × 16 × 4) : (8 × 8 × 8) = 32 : 1 Answer: C


Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017



English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here