Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Caselets& Application Problems)

Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Number Series& Application Problem)

Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Caselets& Application Problems):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.


Direction (Q. 1-4): These questions are based on the following data. Study the data carefully and answer the following questions.
In a school having 400 students, boys and girls are in the ratio of 3:5. The students speak Hindi, English or both the language. 12% of the boys speak only Hindi. 22% of the girls speak only English. 24% of the total students speak only Hindi and the number of boys speaking both the languages is six times the number of boys speaking only Hindi.

1). How many girls speak only Hindi?
a)  78
b)  117
c)  55
d)  96
e)  None of these

2). How many students speak English?
a)  79
b)  117
c)  303
d)  304
e)  225

3). How many boys speak Hindi?
a)  18
b)  126
c)  108
d)  26
e)  None of these

4). What is the respective ratio between the number of boys and girls speaking both the languages?
a)  13:12
b)  12:13
c)  12:25
d)  23:25
e)  None of these

5). The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percent loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?
a)  1600
b)  2320
c)  2000
d)  2640
e)  None of these

6). Priya purchased 23 bangles at the rate of Rs. 160 per bangle. At what rate per bangle should she sell the bangles so that profit earned is 15%?
a)  186
b)  192
c)  189
d)  184
e)  None of these

7). 24 men can complete a work in 16 days. The same work can be completed by 8 women in 72 days, whereas 24 children take 32 days to complete it. If 10 men, 15 women, and 24 children work together, in how many days can the work be completed?
a)  12
b)  22
c)  18
d)  8
e)  None of these

8). A, B and C can do a piece of work in 6, 12 and 30 days respectively. They agreed to work together and finish the work for an amount of ` 3400. What will be the share of the person B from the given amount?
a)  400
b)  1500
c)  1000
d)  2000
e)  None of these

9). A train running at the speed of 48 kmph crosses another train coming from the opposite direction in 18 seconds. What is the length of first train?
a)  200m
b)  150m
c)  100m
d)  Can’t be determined
e)  None of these

10). A boy walks to school at the rate of 2.5 kmph and reaches 6 min too late. Next day he increases his speed by 2 kmph and then reaches school 10 min early. What is the distance of the school from his home?
a)  6
b)  12
c)  2
d)  1.5
e)  3


Answers:
1)a   2)d  3)b   4)b   5)c  6)d   7)a   8)c  9)d   10)d

Explanation:
Directions (Q. 1-4)
The ratio between boys and girls are, B: G = 3:5
The total number of boys = 3/8 x 400 = 150
The no.of boys speak only Hindi are, (12/100)× 150 = 18
The no.of boys speak both languages are, 18× 6 =108
:. the no.of boys speak only English are, 24
The total numbers of girls are, 400-150=250
The no.of girls speak only English are, (22/100)×250 = 55
The total numbers of students speak only Hindi is, (24/100) × 400 = 96

1). A)The total no.of girls speak only Hindi are, 96-18= 78
2). D)Total no.of students speak English are, 24+108+55+117= 304
3). B)The no.of boys speak Hindi are, 108+18=126
4). B)108:117 = 12: 13

5). C)
S.P1=1920, S.P2=1280
Profit 1 = Loss 2
Profit/ Loss= (1920-1280)/2= 320
∴ Cost priceè(1920-320) or (1280+320)
C.P = 1600
25% of profit = (125 × 1600) / 100 = 2000

6). D)
C.P of one bangle is 160
Profit = 15%
∴ S.P of one bangle = C.P + Profit
= 160 + [(160 × 15) / 100] = 184

7). A)
Total work= 24M ×16D = 8W× 72D= 24C × 32D = (10M+15W+24C)×D
1W = 2M/3
1C=1M/2
1C=1M/2
∴ [10M+15W+24C] × D = [10M+10M+12M] × D= (24M× 16)
                                         32M× D = 24M× 16
                                                          D= 12 Days
8). C)
[1/6 + 1/12 + 1/30] × 60
A: B: C = 10:5:2
B = (5/17) ×3400 =1000

9). D)
Speed, S1=48kmph, t=18 sec
S1+S2= (Length1 + Length2)/t
48+S2=(L1+L2)/18
Cannot be determined the length of the first train.

10). D)
The boy to reach the school at correct time is,   t = t1-6 = t2+10   
 (d/2.5)- 6 = (d/4.5) + 10 [t = d/s; distance are equal]
d/2.5 –d/4.5 = 10/60+ 6/60

d=1.5 km

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here