Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Number Series& Application Problem)

Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Number Series& Application Problem)

Practice Quantitative Aptitude Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Number Series& Application Problem):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this.



Direction (Q. 1-5): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.
1). 4, 12,  42, 196, 1005, 6066, 42511
a)  12
b)  42
c)  196
d)  1005
e)  6066

2). 7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
a)  13
b)  25
c)  49
d)  194
e)  385

3). 10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
a)  10
b)  24
c)  35
d)  54
e)  100

4). 2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
a)  32431
b)  765
c)  148
d)  32
e)  2

5). 73, 57, 49, 44, 43,  42
a)  73
b)  57
c)  49
d)  44
e)  42

6). Salary of B is 20% less than salary of A by how much percentage salary of A is more than that of B?
a)  30%
b)  80%
c)  25%
d)  15%
e)  None of these

7). In an examination, the marks obtained by Priya  is 40% less than the marks obtained by Rithi, then marks obtained by Rithi is how much percent more than the marks obtained by Priya?
a)  66 2/3%
b)  33 3/4%
c)  44 1/3%
d)  55 2/3%
e)  None of these

8). Asha and Nisha spent 60% and 75% ofb their respective monthly salaries. Nisha kept 60% of remaining as savings and gave the remaining rupees 2100 to her sister. What was the Asha’s monthly expenditure if her monthly salary was 25% less than that of Nisha?
a)  2750
b)  10,450
c)  20,000
d)  9,450
e)  None of these

9). The one side of a square is increased by 30%. To maintain the same area, the other side of the square will have to be decreased by what percent?
a)  23 1/13%
b)  24 1/13%
c)  25%
d)  30%
e)  15 1/13%

10). When the price of sugar decreases by 10%, a man could buy 1 kg more for 300. Then the original price of sugar per kg is?
a)  25
b)  22
c)  35
d)  Can’t be determined
e)  None of these


Answers:
1)b   2)d  3)c   4)d   5)d   6)c   7)a   8)d  9)a   10)e
Solution:
1). b)
4, 12, 42, 196, 1005, 6066, 42511
4à× 2+(2)2= 12  
12à× 3+(3)2= 45
45à× 4+(4)2= 196
196à× 5+(5)2= 1005
1005à× 6+(6)2= 6066
6066à× 7+(7)2= 42511
Hence, 42 is the wrong number

2). d)
7, 13, 25, 49, 97, 194, 385
7à × 2 -1= 13
13à× 2 -1= 25
25à × 2 -1= 49
49à× 2 -1= 97
97à × 2 -1= 193
193à× 2 -1= 385
Hence, 194 is the wrong number

3). c)
10, 15, 24, 35, 54, 75, 100
Hence, 35 is the wrong number

4). d)
 2, 8, 32, 148, 765, 4626, 32431
2 × 2+22= 8
3 × 8+32= 33
4 × 33+42= 148
5 × 148+52= 765
6 ×765+62= 4626
7 × 4626+72=32431
Hence, 32 is the wrong number.

5). d)
73, 57, 49, 44, 43,42
73-57= 16
57-49=8
49-45= 4
45-43= 2
43-42=1
Differences between the consecutive numbers are in Geometric Progression (G.P)
Hence, 44 is the wrong number.

6). c) 
Required percentage= 20 / (100- 80) ×100% = 25%

7). a)
Required percentage= [40 / (100-40)] × 100% =(40/60) × 100% = 66 2/3%.

8). d)
Let Nisha salary be 100,
à Remaining after expenditure = 25
Nisha’s savings = 60% of 25 =(60/100) × 25=15
She gave 2100 to her sister, so 25-15= 10
10% = 2100
∴ 100% =21000 (Nisha’s salary)
 Asha’s salary = 75 % 21000  (since, 25% less than Nisha’s salary )
= 15750
∴ Asha’s expenditure= 60% of 15750 = 9,450

9). a)
Let sides of the square be a& b,
à ‘a’ is increased by 30%, the other side ‘b’ is decreased by = 30+ b+ (30b/100) = 0
= 130b / 100 = 30
B = 23 1/13%

10). e)

Original price of the sugar = (10 × 300) / [(100 – 10) × 1] = (10×300) / (90×1) = 33.34

More Practice Aptitude Questions for Upcoming Exams 2017 –Click Here